Ja fa temps que sabem que l’educació emocional té un paper molt important en el desenvolupament íntegre de les persones, i és per aquest motiu que cada vegada més les escoles l’engloben dins del seu currículum educatiu.
Fruit de la nostra experiència com a mestres d’educació emocional, hem pogut comprovar que la millor manera de treballar-ho és de forma vivencial, amb exemples i casos reals en les quals els alumnes puguin identificar-se. Els role-playings, escenificacions, debats…són una important eina per a aquesta finalitat.
La idea de comptar amb una obra de teatre que treballi l’educació emocional representa una excel.lent via per a connectar els alumnes amb el món de les emocions. El fet d’escenificar situacions reals, possibilitarà poder intervenir i veure diferents punts de vista tot interaccionant amb els titelles i l’actor.
Eva i Noemí Homs
Badalona
Ideadores de l’activitat i autores de la Guia Didàctica
FESTA A LA GRANJA Ed. Infantil i Cicle inicial
En Pep és un pagès que ve a explicar-nos un problema que ha tingut amb els animals de la seva granja. El cavall i l’euga volen celebrar el naixement del seu primer poltre amb la resta dels animals. Però uns estan contents, altres enfadats, uns tenen por, d’altres fàstic, d’altres ràbia, i fins i tot altres vergonya!
Guia Didàctica – Festa a la granja
FOTOGRAFIES:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
VÍDEO-RESUM DE L’ACTIVITAT:
EDUCACIÓ EMOCIONAL A TRAVÉS DEL TEATRE,
és una proposta totalment nova, que partint de l’experiència de dues mestres de Badalona, que treballen aquest apartat al seu centre, utilitza el teatre i el joc teatral per a escenificar diferents emocions, i l’intercanvi i el debat amb els alumnes, com a font de treball.
Els objectius principals són:
– Adquirir un millor coneixement de les pròpies emocions
– Identificar les emocions dels demés
– Gestionar les emocions correctament
– Utilitzar el vocabulari adequat per a diferenciar diferents emocions
– Utilitzar i comprendre el llenguatge no verbal per a expressar els nostres sentiments i identificar els dels altres
– Saber canalitzar les emocions negatives
Com desenvolupem aquesta activitat?
- Treball previ a l’aula: Abans d’anar a veure l’obra us fem arribar una proposta d’activitats per a treballar el tema de sentiments i emocions a l’aula.
- La sessió amb els alumnes:
La representació: L’actor-manipulador fa una introducció explicant al públic de què tracta l’obra i dona alguna consigna per portar a terme mentre la miren.
Representació de l’obra de teatre/titelles.
Posada en comú: Identificació i posada en comú dels sentiments i emocions que han anat sortint al llarg de l’obra; l’actor va conduint les intervencions.
Joc teatral: Es tracta que els alumnes, per parelles o petits grups, surtin a representar diferents situacions reals on ells hagin experimentat algun dels sentiments que han vist representats a l’obra. Hi ha altres activitats per quan els grups són molt nombrosos per possibilitar la participació de tots, com per exemple: per parelles, un li fa a l’altre la gesticulació del sentiment o situació que les actrius van proposant.
- Treball posterior a l’aula: Us farem arribar fitxes i activitats complementàries que possibiliten el treball posterior a l’aula de tot el que s’haurà treballat amb l’obra.
COMPANYIA: Jove Espectacle
TÈCNIQUES: Teatre, titelles i objectes
IDIOMA: Català
DURADA: 50-55 minuts (espectacle + posada en comú + joc teatral)
EDATS: Educació Infantil i Primària (Segons activitat)
MÀXIM ESPECTADORS PER SESSIÓ: 40-60 (Dos grup-classe)