Crònica de la I Trobada ‘El teatre per a joves a Catalunya: aprenem del passat, pensem el futur’, el 15 de maig a Olesa de Montserrat

I Trobada de Teatre Jove a Catalunya, aprenem del passat, pensem el futur.

Teatre per a JovesDijous, 15 de maig de 2014, ha tingut lloc la I Trobada: ‘Teatre Jove a Catalunya, aprenem del passat, pensem el futur’, al Casal d’Olesa de Montserrat, convocada per Butaka Olesa i Jove Espectacle.

Ens hi varem trobar 20 persones de diversos sectors relacionats, i després d’un esmorzar ofert per cortesia de Butaka Olesa,  ens varem asseure a una sala habilitada per a la reunió. Van assistir-hi representants de Xarxa i Butaka d’Olesa, de Xarxa de Corbera de Llobregat, de la Diputació de Barcelona, de l’Ajuntament d’Olesa, de Butaka Jove i de la Fundació Xarxa, dues companyies (Lazzigats i Planeta Impro) i una productora-distribuïdora (EspectacleSpectacular) dedicades a públic jove, una sala de Barcelona (Jove Teatre Regina) que programa tant familiars, com adults, com juvenils, i varis actors joves (ja més grans de 18) de Corbera de Llobregat, i 3 membres del grup de Teatre Jove del Casal d’Olesa. També, com no, els promotors de la iniciativa, Mingo Vallès i Josep Maria Viaplana, de Jove Espectacle.

Com que el plantejament era molt ‘horitzontal’, ni tan sols es va preveure que hi hagués moderador, cosa que només es va notar en algun moment, ja que érem pocs, i la majoria acostumats a aquest tipus de trobades. El cas és que aquest format va potenciar una participació molt activa (com sempre, alguns més que d’altres) i desinhibida i allunyada de formalismes, com es pretenia, parlant de tot allò que realment preocupa als que estan vinculats amb el sector. De fet, algú va comentar al final que semblava una sessió de ‘pluja d’idees’.

I vaja, si se’n va parlar! Tant, que n’ha sortit un document de 9 pàgines de tot, o gairebé, el que es va dir allà. Ha estat fet a partir de les notes que en Josep Maria Viaplana, exercint de secretari, va prendre durant les 2 hores i mitja de debat.

Aviso, però, que la crònica és bastant fidedigna a com varen sorgir els temes, i no hi ha hagut una vocació de prioritzar i estructurar. També això pot tenir el seu valor.

Crònica Jove Espectacle de la I Trobada Teatre Jove Olesa 2014 (PDF)

I trobada Teatre Jove Olesa - maig 2014 - foto

Alguns dels assistents, un cop acabada la reunió, comentant alguns dels temes que varen sortir

Ara, toca pensar en la segona trobada.

Si no en hi ha cap d’altra abans, serà dins de la Mostra Butaka Olesa, el 25 d’octubre proper, durant el matí, en horari i lloc que es determinarà el setembre, i es comunicarà convenientment.

Esperem tots els comentaris, aportacions i nous temes possibles (en van quedar molts al tinter, és clar) que ens podeu enviar als organitzadors de les trobades:

 

Butaka Jove (logo)        Jove Espectacle

butakaolesa@gmail.com jovespectacle@gmail.com

 

En aquest sentit, volem destacar, com a material de treball força interessant, les aportacions que dos professionals van fer a la Jornada Post Escena 25 del passat gener, que per la similitud de les problemàtiques, sempre hem tingut en la ment com a acte més proper fet recentment:

d’una banda, sobre comunicació cultural enfocada als joves espectadors, a càrrec de Cristina Salvador, directora d’aPortada, titulada ‘El cultiu de la relació amb els públics’:

i de l’altra, sobre sociologia i consum cultural dels joves, a càrrec del sociòleg Sergi Mosteiro, titulada ‘Dieta cultural dels joves’:

 

Com dèiem, esperem les vostres aportacions i suggeriments. Esperem que la Segona Trobada tingui una participació més àmplia, i ajudi a iniciar un camí més ferm i continuat cap a l’objectiu de consolidar un públic estable de teatre i espectacles entre els 10-12 i els 18 anys.

11 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*