Crònica Jove Espectacle de la II trobada ‘El teatre per a joves a Catalunya’ dins la Mostra Butaka Jove d’Olesa, el 25 d’Octubre

EL TEATRE PER A JOVES ESPECTADORS A CATALUNYA: ANALITZANT EL PASSAT I EL PRESENT, PER A INVENTAR UN FUTUR.

Segona Trobada. Dissabte, 25 d’octubre de 2014, de 12:00 a 13:00 hores, i de 16:00 a 17:00 hores, al Casal d’Olesa de Montserrat, dins la IX Mostra Butaka Jove.

Teatre per a JovesSeguint la feina feta a la I Trobada de Teatre per a Joves a Catalunya, realitzada també al Casal d’Olesa el 15 de maig passat, es va convocar a tots els professionals i interessats en aquest sector i aquests públics, per a debatre sobre el document que va sortir d’aquella I Trobada, completar el diagnòstic del perquè, i començar a proposar accions i, si pot ser, crear sinergies i compromisos entre els professionals, els programadors i les institucions.

Segueixen sent vàlides les raons que ens varen portar a convocar aquella I Trobada. I aquí teniu les que ens han dut a convocar la Segona Trobada, al sí de la IX Mostra Butaka Jove.

mostra butaka jove - 2013

Crònica:

Comencem la Trobada amb una cinquantena llarga de persones, a la sala que hi ha dalt del Casal d’Olesa, aquest cop plena de cadires. Uns quants dels assistents han de seguir-la de peus. Estem contents que molts d’ells són companyies que han participat del Showcase o que faran un espectacle durant la Mostra, i sobretot, molts dels joves que venen de diverses poblacions de Butaka Jove. La trobada, com està previst, constarà de dues parts: la primera, de 12 a 13 hores aproximadament, on es llegiran les conclusions més rellevants de la Primera Trobada, i mirarem d’ampliar temes, com ara analitzar les causes de la ‘deserció’ dels joves del teatre quan deixen de venir a les sessions familiars amb els pares, i possibles solucions, no dites en la trobada anterior. En la segona hora, que finalment es va fer de 16 a 17 hores (l’obra de les 13 hores va començar tard i va durar una hora i mitja, amb el retard consegüent del dinar), on convidem a un seguit d’entitats que fomenten el teatre per a joves amb èxit, a que ens expliquin les seves experiències. Serà el moment de fer unes propostes de futur.

Cronica-II-Trobada-Teatre-Joves-25octubre2014-JoveEspectacle

II Trobada de Teatre per a Joves - IX Mostra Butaka Jove Olesa - 25 d'Octubre de 2014

Conclusions:

Val a dir que diversos motius fan que no se’n traguessin els fruits que va donar la Primera Trobada, al menys al nostre entendre, i que atribuïm a:

En la primera ja es van dir moltes de les coses, especialment el retrat de la realitat del teatre per a joves i les seves possibles causes, i per tant era difícil tractar temes totalment nous.

– Al ser més participants, en un espai que se’ns va quedar una mica petit, no hi va haver la participació tan ‘horitzontal’ de l’anterior trobada, també per la disposició circular dels seients, que es va tenir l’altre cop, tot i l’actitud d’aportació positiva de molts dels assistents.

– Prenem nota de que fer-ho en dues parts amb un espai de tres hores pel mig, probablement no és la millor fórmula, especialment perquè a la segona part, ben dinat, hi va haver molta gent que no va assistir, per temes d’horaris. I també perquè costa reprendre la dinàmica d’intervencions, que de vegades triga una mica en ‘madurar’ i que amb una hora de temps tot just comença, en ocasions, a fer-se interessant.

Penso, i ho he parlat amb d’altres assistents, que la fórmula de la primera i segona trobada ja ha donat de sí el que podia donar. Han sortit un bon llistat de temes interessants, de fet pràcticament tots els aspectes de la qüestió, i ara el que cal són sessions més definitòries del projecte, portar als joves al teatre.

Properament farem una reunió amb un seguit de persones que han col·laborat en la preparació i organització de les trobades 1a. i 2a., però es veu clar que també caldrà donar entrada a més opinions i, al meu criteri, engegar el fòrum o bloc per Internet, i que els mateixos joves, destinataris finals de la feina a fer, participin d’una forma molt més activa.

Per tant, convocarem per a desembre una reunió preparatòria i mirarem de tenir una propera III Trobada amb uns objectius més concrets i de treball, simultàniament a aquest fòrum, i tenint molt en compte el que allà hi diguin els joves, i com no, aquelles persones interessades i que treballen per a dur a les sales a aquest públic tan important per al futur i bona salut dels espectacles a Catalunya.

Alres Documents:

PRESENTACIO-II-TROBADA-TEATRE-JOVES-2014

Organitzada per:

Butaka Jove (logo)

Jove Espectaclebutakaolesa@gmail.com  o  jovespectacle@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*