Ciència i Art, fins al 29 de setembre a la Casa de Cultura de Girona

L’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia proposa una barreja de ciència i art amb l’exposició Visions del nanomón

  • Visions del nanomón, que es presenta en el marc del Congrés Fuerzas y Túnel celebrat a Girona del 5 al 7 de setembre, es podrà visitar fins el 29 de setembre a la Casa de Cultura de Girona. L’exposició, que s’inaugura el dilluns 5 de setembre a les 19h, es completa amb dues xerrades divulgatives a càrrec de destacats investigadors catalans.

logo-icn2

Girona, agost 2016

Eines simples però fascinants com els microscopis de sonda de rastreig (SPM) han permès la visualització i manipulació de la matèria a escala atòmica. El coneixement que se’n deriva ha portat la nanociència i la nanotecnologia a l’avantguarda de la recerca i la indústria. Coincidint amb el 30 aniversari de la invenció d’aquests microscopis, Girona acull el Congrés Fuerzas y Túnel 2016 (Palau de Congressos, 5-7 de setembre) dedicat a aquesta tecnologia i esponsoritzat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

Els organitzadors del congrés han aprofitat l’avinentesa per compartir a través de la Casa de Cultura el potencial científic i estètic de la nanociència. Visions del Nanomón és un conjunt d’activitats que inclou una exposició divulgativa sobre la nanociència i el seu impacte en la nostra vida a través de la nanotecnologia, la col·lecció d’imatges presentades a un concurs del Congrés Fuerzas y Túnel 2016 que premia la bellesa estètica de les fotografies científiques, i dues xerrades divulgatives protagonitzades per investigadors catalans de primer nivell internacional.

L’exposició es podrà visitar a la Casa de Cultura fins el 29 de setembre i s’inaugura formalment el proper dilluns 5 de setembre a les 19h, coincidint amb la primera de les xerrades divulgatives. Amb el títol “Microscopios: Ojos y manos de los Científicos” (Auditori Josep Irla, dilluns 5 de setembre a les 19:30h), anirà a càrrec del professor Miquel Salmerón, que va ser director de la Divisió de Ciència de Materials del Lawrence Berkeley National Laboratory de la Universitat de Califòrnia (2008 – 2012) i segueix vinculat a la ciència del nostre país essent membre del Consell d’Administració del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i del Consell Científic Assessor de l’ICN2. El Prof. Pablo Ordejón, Director de l’ICN2, presentarà l’acte.

La Casa de la Cultura acollirà la segona xerrada divulgativa (dijous 22 de setembre, a les 19:30h), a càrrec de tres investigadors de l’ICN2: la Dra. Neus Domingo, el Prof. ICREA Aitor Mugarza i el Dr. Albert Verdaguer. Tots tres són doctors en física i experts en l’ús dels microscopis STM que ens permeten jugar amb els àtoms com si fossin peces d’escacs. Després de coordinar el Congrés Fuerzas y Túnel 2016 i les activitats divulgatives Visions del nanomón, aquests investigadors oferiran el seu testimoni directe, planer i entusiasta.

Sobre l’ICN2

L’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) és un centre d’investigació de reconegut prestigi. Les seves línies de recerca se centren en les propietats físiques i químiques recentment descobertes que sorgeixen del fascinant comportament de la matèria a nanoescala. Els patrons de l’ICN2 són la Generalitat de Catalunya, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

L’Institut promou la col·laboració entre científics de diversa formació (física, química, biologia, o enginyeria) per desenvolupar una investigació bàsica i aplicada, perseguint sempre la interacció amb la indústria local i global. L’ICN2 també forma a investigadors en nanotecnologia, du a terme nombroses activitats per facilitar l’adopció de la nanotecnologia per part de la indústria i promou el treball conjunt entre científics, enginyers, tècnics, el món dels negocis, la societat i la política.

L’ICN2 va ser acreditat el 2014 pel Ministerio de Economía y Competitividad com un Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, el major reconeixement a Espanya als centres d’excel·lència. Aquest institut es troba també entre els impulsors del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

 

Si necessiteu fotografies de l’exposició, o qualsevol informació addicional, podeu demanar-les a: communication@icn2.cat