Lluïsos Teatre, del barceloní barri de Gràcia, aposta per segon any pel teatre familiar i juvenil

La sala manté aquest 2016-17 la doble aposta pel públic familiar i infantil i per la creació teatral jove

  • Aquest és el segon any de la nova etapa de Lluïsos Teatre després de la reconstrucció total del teatre
  • La temporada de titelles 2016-17 comença l’octubre amb titelles de qualitat durant tot l’any i entre setmana per a les escoles
  • Enguany ja s’ha convocat la primera de les tres residències teatrals d’aquesta temporada  que ha guanyat l’espectacle “Amor”
  • Lluïsos Teatre també presenta el Màgicus, Festival de màgia jove de Barcelona i el Desconnecta, concurs de música en viu per a grups novells
  • Lluïsos és motor del teatre amateur de totes les edats amb més de 25 representacions l’any dels grups i tallers de teatre de l’entitat

logo_lluisos_teatreLluïsos Teatre va presentar el passat 14 de setembre la temporada teatral 2016-17 amb un ventall d’activitats multidisciplinars, però mantenint l’aposta pels espectacles familiars de qualitat, amb titelles durant tot l’any, i per la creació teatral jove, amb les residències teatrals.

El president de Lluïsos, Oriol Hosta, la coordinadora de Lluïsos Teatre, Mar Solà i la directora de i la directora de la Cia. LaPùblicaLali Álvarez, la companyia que ha acabat la residència teatral a Lluïsos i en presenta el muntatge: Barcelona (Contra la paret), aques dijous i divendres.

La sala gracienca consolida així la programació impulsada l’any passat, en la seva nova etapa, després de la reconstrucció total del teatre. Segons ha explicat Oriol Hosta, “l’objectiu és convertir-se en punt de referència al país dels espectacles de titelles dirigits a un públic familiar i infantil, que van ser el principal reclam, l’any passat, dels 7.300 espectadors anuals que va acollir el teatre”.

Però paral·lelament, Lluïsos Teatre també es manté com a espai motor de l’activitat teatral amateur fet que fa que l’ocupació del teatre sigui total. “Més de 200 actors han pujat a l’escenari aquest any i han actuat per a més de 2000 persones”, ha afegit Hosta, que ha destacat la vocació centenària de l’entitat per a formar als joves a través de la cultura.

Lluïsos repeteix també l’oferta de titelles per a les escoles entre setmana amb espectacles de qualitat que van des de l’educació infantil fins al cicle mitjà de primària. La bona acollida rebuda entre les escoles de tot Barcelona, amb 1.000 nens i nenes assistents, han propiciat un nou impuls a la campanya escolar que ha superat totes les expectatives.

La nova temporada de titelles acollirà, entre l’octubre i el juny, set companyies de titelles amb periodicitat mensual i en doble sessió el diumenge. Són 7 espectacles de qualitat  de companyies que són referència en espectacles infantils, amb històries molt properes i amb titelles també dins les festes de Nadal.

Inaugurarà la cartellera l’Estaquirot Teatre amb “Els tres óssos” l’últim cap de setmana d’octubre i el seguiran la Guilla Teatre amb “Draps”, Xip Xap amb “Una altra carta als reis” durant el Nadal, el Centre de Titelles de Lleida amb “El Patufet”, Tanaka Teatre amb “Contes de la Mediterrània de les germanes Baldufa” i Néstor Navarro – La Puntual amb “L’ombra de Pinotxo”, en aquest cas i com a novetat, un espectacle d’ombres xineses.

El Racons de Contes, l’espai familiar del Píndoles, clourà la temporada

La temporada infantil acabarà al juny amb l’espectacle “Racons de contes”, l’espai familiar del Festival Píndoles que deslocalitza a Lluïsos aquesta secció.

El Festival i Lluïsos coorganitzen la proposta infantil de la programació amb tres històries amagades per tres racons de les instal·lacions de l’entitat que s’integren en un espectacle itinerant d’una hora. Tres històries narrades de tres maneres ben diferents per a nens a partir dels 3 anys.
Un obrador per a la creació teatral

L’altra gran aposta de Lluïsos Teatre és el foment a la creació teatral jove oferint un espai que funciona com a obrador de companyies emergents. És el projecte de Residències Teatrals impulsat l’any passat per primera vegada i que ha obtingut un ressò i una acollida inesperades. Lluïsos ofereix a les companyies residents les instal·lacions de l’entitat per poder fer realitat un projecte teatral, procés creatiu que culmina amb l’estrena del muntatge dins la programació estable del teatre.

De la primera convocatòria en van sortir tres projectes de tres companyies emergents: “La Trinxera” de la Cia. Laura; “Dins la cova” de la Cia. Coralines; i “Barcelona (Contra La Paret)” del Col·lectiu LaPùblica.

Precisament, aquesta darrera companyia l’obra aquest dijous i divendres a Lluïsos, en la seva estrena a Barcelona en temporada estable tot i que abans ja ha passat pel Grec i per Tàrrega.

Tots ells han estat muntatges que han fet el salt a El Maldà, la Nau Ivanow, al Grec Festival de Barcelona o a Fira Tàrrega, una acollida que ens ha fet apostar enguany per continuar amb la iniciativa. La directora Lali Álvarez ha destacat precisament “la importància de poder comptar amb unes instal·lacions com Lluïsos per al procés creatiu de l’obra, un ajut importantíssim per a les companyies que comencem i que ens mantenim amb condicions molt precàries”.

En aquests moments ja hem convocat la primera de les residències de la temporada, que ha guanyat el projecte “Amor”. És una història d’amor i desamor de dues dones escrita per Paula Ribó i interpretada per Mar Pawlowsky i Alba Ribas que s’estrenarà a finals de gener.

La segona residència de l’any s’estrenarà a l’abril i avui s’obre la convocatòria per rebre propostes per participar-hi. El termini acabarà a finals de novembre.

En aquest sentit, la coordinadora de Lluïsos Teatre, Mar Solà, ha recordat que, “de la mateixa manera que l’any passat, comptarem amb el suport d’Oriol Broggi, director artístic de La Perla 29, com a membre de la comissió artística que tria els espectacles”. 

Màgia i música per a joves

Lluïsos Teatre acull a més altres activitats fora de la temporada teatral estable com el Màgicus, Festival de Màgia Jove de Barcelona, el 22, 23 i 24 d’octubre i el concert final del Desconnecta, el concurs de música en viu per a joves creadors que tindrà lloc de setembre a novembre amb 8 grups seleccionats que actuaran en directe a les instal·lacions de l’entitat en un procés de selecció que culminarà el 25 de novembre amb l’actuació final.

Teatre amateur 365 dies l’any

Lluïsos Teatre funciona la resta de dies que no hi ha oferta professional com a veritable motor del teatre amateur, amb una ocupació de l’espai de gairebé el 100% de la disponibilitat. Grups de teatre amateur de totes les edats que formen part d’alguna de les seccions de l’entitat o bé dels tallers que s’ofereixen trimestralment utilitzen les instal·lacions del teatre per a assajos i obres.

En total, l’any passat s’hi van acollir 25 estrenes amb l’actuació de més de 100 actors i actrius ‘vocacionals’ que van passar per l’escenari de Lluïsos. En algun cas, com el grup de Sotacabina Teatre, amb qualitat semi-professional que els ha dut a actuar a tot Catalunya dins el circuit Espai A.

Lluïsos Teatre

Telf. 932 183 372

www.lluisosdegracia.cat

equip-lluisos-gracia-setembre2016