Mor Jesús (Molina) Roche, fundador de Teatre Arca i Alquimia produccions

Dijous 27 d’octubre de 2016, i fruit d’una malaltia que el tenia ingressat feia unes setmanes, va morir a l’Hospital del Mar de Barcelona l’històric dirigent de teatre independent (i de molts espectacles familiars) Jesús Molina Roche, conegut per tots nosaltres com a Jesús Roche.

logo-teatre-arcaVa fundar Teatre Arca, durant molts anys membre de CIATRE, alternant espectacles per a adults i per a infants, amb seu al barceloní barri de la Ribera, per traslladar-se anys després al Poblenou, on fundà, juntament amb d’altres companys, Alquimia Produccions, que també va explorar el terreny del cinema. Als seus inicis, i durant molt de temps, el seu ‘Marco&Polo i viceversa’, que protagonitzava juntament amb el seu amic Txema Pérez, va tenir un gran èxit i recorregué tot l’estat, per a tota mena de públics. Recordo molt bé que va ser un espectacle pioner en la utilització de micròfons inalàmbrics (cosa que els va permetre representar-lo a tota mena d’espais), cosa que en aquell moment era una ‘raresa’ i avui un standard del nostre sector.777ram

Entre Arca i Alquimia, van ser un total de 29 muntatges, que a més d’Espanya, varen ser a (Veneçuela, Cuba, Nicaragua, França, Andorra i EEUU). Els darrers espectacles van ser ‘Primitius’, ‘La guerra dels fràgils’, ‘777 de ram’, ‘La biblioteca màgica’, ‘Assassins Anònims’ i ‘La X caiguda de l’imperi romà’.

Personalment recordo bé els seus espectacles familiars produïts per encàrrec d’Eina d’Escola, on aleshores era (Josep Maria Viaplana) director de producció:  ‘Planeta primitiusTerra, manual d’instruccions’ (del qual en varem fer un llibre que varem regalar a les escoles), ‘Entremeses de Cervantes’, ‘La Celestina’ i ‘El llibre de la selva’. També, i sota el nom de ‘La cuina d’espectacles’, els espectacles ‘L’illa del tresor’ (escrita per Frederic Roda), ‘L’aneguet lleig’ (amb escenografia i figurins de Pilarín Bayés) i ‘Contes de nens d’altres llocs’.

I no podem deixar d’esmentar que, a les darreries de la feina de les funcions teatrals, un cop tancada ‘Alkímia produccions’ (com molts altres, víctima de la crisi econòmica i els esforços del gobierno per fer més difícil fer cultura), doncs els espectacles encara eren demanats de tant en tant arreu del circuit estatal que tants de cops havia recorregut, compta amb el suport i la generositat del seu amic Toni Albà, que va facilitar aquesta continuïtat dins la seva empresa.

Els darrers anys, allunyat dels escenaris, va tenir dues activitats principals:persecucion-a-ciegas-jesus-roche

A partir que el seu fill Artur va començar a dedicar-se al cinema, va col·laborar estretament amb ell en l’escriptura dels guions i també a fer-hi diversos papers. Podeu veure-ho a la web de la productora ‘Punt de gir‘.

I també, i molt principalment, es va dedicar a escriure novel·la negra, amb títols com ‘Balcones’ i la seva darrera, ‘Persecución a ciegas‘. També publicà el guió de l’espectacle ‘La guerra de los frágiles’.

En les solapes dels seus llibres, apareixia aquest text:

Jesús Roche (Barcelona, 1958) supo hacer de la necesidad virtud. Después de 35 años como dramaturgo, periodo durante el cual escribió obras que se representaron en más de 4.500 funciones, principalmente para la compañía Teatre Arca. Aparte de la versión para cómic de Asesinos anónimos editada por Planeta, su incursión en la narrativa es atestiguada por el libro de relatos Balcones (2012) y Persecución a ciegas(2013), una tragicomedia negra ambientada en los bajos fondos barceloneses de la cual se encuentra elaborando una segunda parte. Es partidario de hacer trabajar la creatividad de actores y lectores dejando que sean ellos mismos quienes terminan de dar forma y vida a los personajes que él pone en el escenario o sobre las páginas.

El seu fill, Artur Molina, ens va comunicar a tots i totes els amics i amigues la seva defunció, així com el fet que no hi hauria funeral i enterrament (en el seu darrer acte de generositat, va lliurar el seu cos a la ciència) però sí que hi haurà més endavant un acte de trobada d’amics i familiars per a honorar la seva memòria, del qual us n’informarem:

Benvolguts/des,

Com ja debeu estar informats, el Jesús Roche ha decidit embarcar-se en el seu últim projecte: “Teatro en las alturas“.

Des de fa temps està immers en treballs de recerca i documentació. Com és habitual i ja podeu imaginar, jesus-roche5portava reclòs un més a l’Hostal del Mar preparant-se per afrontar aquest repte d’altura. Jornades intensives de preparació física amunt i a baix amb el caminador, càmera hiperbàrica per evitar el mal d’altura, fins i tot un sibarita com ell, ha fet dieta estricta per baixar sobrepès. Però tranquils que la seva panxa preponderant i preciosa segueix intacta.

El cas és que ens agradaria fer-li un vídeo de suport per engrescar-lo en el projecte. Vídeos, fotografies, anècdotes (si son gravades per vosaltres mateixos millor), acudits, records, qualsevol cosa que us recordi a ell pot servir.

La idea és més endavant reunir-nos tothom i celebrar-ho com és degut. Quan tinguem lloc i data us informarem.

No podem assegurar la presència del Jesús. Ja sabeu com són aquests artistes, porten l’agenda a tope. En qualsevol cas, sempre és divertit muntar una festa sorpresa, i estem convençuts que no li importarà en absolut que el deixem verd si no pot venir. 

La manera més còmode per a tots seria que ens enviéssiu tot el material (fotos i vídeos) a aquesta mateixa direcció. Si teniu molt podeu fer servir gratuïtament wetransfer.com fins a 2 gb.

Agrairíem que reenvieu el correu a tot aquell que pugui estar interessat. Malauradament no disposem de tots els contactes i ens ajudaríeu molt en la tasca de difusió i convocatòria.

Gràcies per la vostra atenció i esperem les vostres propostes.

Artur Molina Collado (Fill de Jesús Roche)

puntdegir@gmail.com

jesus-roche4

Descansi en pau…