Resum de la Jornada sobre públics joves, organitzada pel Departament de Cultura el passat novembre

Encara que amb una mica de retard, publiquem a Jove Espectacle el resum de la jornada “La participació cultural de la joventut catalana 2001 – 2015” que ens ha enviat la Isabel Arias, presidenta de la Fundació Xarxa, i que des de sempre ha estat una activa participant (i en la 3a. coorganitzadora) de les nostres Trobades de Teatre per a Joves.
Li agraïm tot el treball que s’ha pres per a fer-nos-ho arribar, i nosaltres ho compartim amb tots vosaltres.

22 novembre 2016

Benvolguts,

Desprès del temps transcorregut des de la III Trobada de Teatre Jove, el passat 23 de gener a Barcelona, contactem amb vosaltres per informar-vos que el passat dia 2 de novembre es va presentar l’estudi “La participació cultural de la joventut catalana 2001 – 2015” per part del ConCa, i que el 3 de novembre i organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat, va tenir lloc a Girona el SPEEM 5è Forum per presentar l’esmentat estudi i tractar diversos temes, establint com aspecte central els hàbits de consum cultural dels joves.

Com sabeu, la Fundació Xarxa manté contactes regularment amb diverses persones dels Departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat, per la qual cosa, la nostra entitat va estar convidada a participar-hi.

La jornada va tenir lloc a l’auditori de Girona i va constar de les següents parts:

 1. La presentació de l’estudi esmentat, per part del seu autor, el Sr. Antonio Ariño, professor de la Universitat de València.
 2. La presentació del projecte de “La Joven Compañía”  per part del seu director, el Sr. David Peraltó
 3. Una taula de debat, moderada pel Sr. Jaume Antich, director del Teatre Atrium de Viladecans, composada per:
  • Sr. Antonio Ariño, professor de la Universitat de València
  • Sr. David Peraltó, director de “La Joven Compañía”
  • Sra. Silvia Borrell, responsable dels ensenyaments de dansa i art Dramàtic del Departament d’Esenyament
  • Sr. Jaume Amigó, vicepresident de la Fundació Xarxa
  • Sr. Carles Giner, director del projecte “En residència”
  • Sra. Silvia Duran, responsable de l’Àrea de Públic de l’ICEC
 4. Torn de paraules i debat obert.
 5. Presentació dels espectacles incorporats al programa.cat per part de membres de la seva  Comissió Assessora.
 6. Presentació de les principals novetats de l’SPEEM 2017 pel Sr. Toni Cabré del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 7. Els assistents eren programadors municipals (responsables d’equipaments culturals, tècnics de cultura, etc.) convocats en nombre de 150 amb assistència d’un centenar aproximadament.

Per la vostra informació, adjuntem la documentació que es va lliurar als assistents:

(cliqueu en cada títol per a baixar-vos el document)

Les presentacions del professor Ariño, encarregat de l’estudi de participació cultural dels joves i del David Peraltó, responsable de “La Joven Compañía” van aportar dades interessants. Les aportacions dels representants del Departament d’Ensenyament i d l’ICEC van anar en la línia de donar valor a la feina que es fa des de l’administració en aquest tema.

El Jaume Amigó va fer la exposició del contingut del dossier Butaka. Es tracta del projecte Butaka Jove que la Fundació Xarxa va desenvolupar l’any 2003 amb un logo nou per donar imatge de renovació. El dossier Butaka lliurat als assistents inclou una adreça que figura com un portal en construcció, amb la idea de que estigui operativa a partir de l’1 de gener de 2017.

És important que des de la Generalitat es dediqui una jornada de reflexió a aquest tema i, a més a més, amb la participació d’una persona representant del Departament d’Ensenyament.

Des de la Fundació Xarxa seguim amb la nostra tasca de difusió del teatre per joves, conjuntament amb la resta de parts involucrades, com ara tots vosaltres, restant a la vostra disposició per qualsevol informació addicional que necessiteu.

Una abraçada,

 

Isabel Arias

Fundació Xarxa