Idees, xarxes i persones – Fundació Factor Humà

Experts en 2.0, educació, comunicació, innovació, disseny, etc., es van reunir a Madrid la primavera passada per debatre sobre la irrupció del digital a la societat i les organitzacions. Els vídeos d’aquest cicle de conferències TED ja estan disponibles i ofereixen noves idees sobre l’impacte del 2.0 a les nostres vides.
Amb el títol Idees, Xarxes i Persones, el 24 de maig passat es van compartir idees sobre management, tecnologia, educació, lideratge i innovació. TED (Technology, Entertainment, Design) és una organització sense ànim de lucre l’objectiu de la qual és difondre noves idees amb els millors experts de cada àmbit. A continuació fem un resum de les reflexions que van aportar alguns dels conferenciants.
Per Genís Roca, soci director de RocaSalvatella, existeixen dos grans paradigmes de canvi actualment: la majoria tenim una tecnologia millor a casa que a la feina i a més un bon professional és aquell que treballa amb la tecnologia disponible i en xarxa i que té mecanismes propis d’informació, formació, eines i networking a banda dels que li dóna la seva organització. La gestió del talent de l’empresa depèn de la seva capacitat de gestionar aquests recursos personals de cada professional. Per això, la irrupció del digital està canviant la manera de gestionar equips, i com a conseqüència la relació entre empleador i empleat ha de canviar.
Segons Julen Irube, consultor i professor de la Universidad de Mondragón, els nous models de gestió necessiten una dimensió humana. Un equip és potent quan els seus membres són diferents i es complementen. L’organització necessita persones que vulguin fer el que se’ls demana i que siguin capaces de connectar-se en xarxa. També cal vèncer la por a compartir idees i a ser una “empresa oberta.”

Dolors Reig, psicòloga, consultora en social media i blocaire, parla de coopetitivitat, o de compartir coneixement entre empreses. Amb el món digital, un pas necessari és aprendre que compartir és sumar, i mai restar, i tenir present que hi ha moltes persones amb ganes d’aportar valor que ara són molt més accesibles gràcies a les xarxes. Segons ella, el digital no ha suposat una evolució disruptiva a la societat, però sí un canvi important: el ‘nosaltres’ s’ha ampliat. Les fronteres desapareixen; el coneixement es comparteix; la intel·ligència col·lectiva en xarxa pot superar el coneixement expert. Una part important de la població, especialment les generacions més joves, ja ho sap, i un exemple clar n’és el moviment 15M. Però moltes organitzacions i institucions socials com l’educació encara han d’assumir-ho.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=jwEEsd-1ZX8&w=560&h=315]

Precisament l’educació encara no ha fet el pas a adaptar-se al nou panorama, segons Nieves Segovia, presidenta de la Institución Educativa SEK i promotora de la iniciativa Global Education Forum. El model educatiu actual està esgotat perquè encara es basa en el sistema productiu de la societat industrial, i la nostra és una economia del talent i ja no de la terra o del producte. La conseqüència d’aquest endarreriment és que abans d’arribar a la universitat l’alumne ja ha perdut una tercera part del seu talent. Tres de cada quatre alumnes d’escola treballaran en professions que avui no existeixen. És una generació que ha nascut a l’era digital i que no rep a l’escola una formació adequada al seu context. Per això, Nieves Segovia afirma que som davant d’una crisi dels Recursos Humans que necessita una gran transformació del sistema educatiu.
L’esdeveniment es va tancar amb les reflexions carregades de sentit de l’humor del Mago More (José Luis Izquierdo), il·lusionista i emprenedor, segons el qual tot està canviant: l’entorn, els sistemes de producció, la distribució, els productes i sobretot la relació amb el client, que ara és realment qui mana. I qui no s’adapta al canvi, acaba desapareixent. El ponent va fer un resum de les excuses més típiques per no innovar: ‘la tecnologia no m’agrada’, ‘això no m’afecta’, ‘està tot inventat’, ‘no tinc mitjans’, ‘sóc massa petit’… Però la tecnologia és necessària, tot ens afecta a tots, està tot per inventar, és més important la imaginació que els recursos materials i és el peix ràpid el que es menja el lent.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=YuLMQgwPfK0&w=560&h=315]Aquestes són algunes de les moltes reflexions que va deixar l’esdeveniment TEDxMoncloa. Pots veure tots els vídeos de les conferències a aquest enllaç: http://www.tedxmoncloa.com/videos

Fundació Factor Humà

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*