El director del Circ Raluy vol fer 'Messis del circ' amb l'escola que obrirà al Baix Empordà – AraGirona

La companyia preveu tenir a punt l’escola i el museu del circ a finals del 2012 en uns terrenys d’uns 13.000 metres quadrats


ACN
– Girona
Dimarts, 1.11.2011. 14:59 h

El Circ Raluy vol actuar com a revulsiu i fer aflorar el talent català en aquest art amb l’escola que obrirà al Baix Empordà, a la localitat de Vulpellac. El projecte final, que també inclou la construcció d’un museu del circ, ja està acabat i s’està a l’espera dels permisos necessaris per poder començar a treballar en la finca de 13.000 metres quadrats que l’ajuntament els ha cedit per a establir-hi la seva seu permanent. Si tot va sobre el previst, podran obrir portes a finals del 2012 o principis del 2013, segons explica el seu director, Carles Raluy, que es mostra entusiasmat amb el projecte. “Volem fer molts Messis del circ”, assenyala.


El director del Circ Raluy, Carles Raluy, davant la carpa © ACN

Aquest circ familiar que va començar ara fa més de 40 anys començarà una nova etapa al Baix Empordà amb la construcció d’un parc temàtic. Fins ara tenien la seu a les Terres de l’Ebre, però els continus robatoris i les destrosses els van obligar a prendre “una difícil decisió”, segons explica Raluy, com és la de deixar el que ha estat la seva seu d’hivern des de fa tres dècades. “Ho tenim tot allà: la casa, els grans hangars on hi ha tot el material perquè no s’espatlli, el lloc d’assaig, tot”, assenyala i preveu que un cop puguin començar el trasllat hi haurà molta feina a fer.

A la finca de 13.000 metres quadrats de Vulpellac s’hi constuiran els magatzems amb el sostre amb forma de circ, similar al ‘Circus Circus’ de les Vegas però fet amb un material resistent. Aquí s’hi guardaran els carruatges antics del segle XIX i principis del XX, els aparells artístics d’antics balistes, acròbates, així com les indumentàries de pallassos, els instruments i tot el material que han acumulat durant aquests anys, com ara cartells antics. Tots aquests objectes es podran veure en el museu que tenen previst construir-hi.

Una escola per formar “els Messis del circ”

La futura escola del Circ Raluy és la cirereta del projecte, ja que té com a principal funció fer aflorar el talent del país i descobrir nous artistes del circ. “Ens agradaria que els alumnes fossin gent d’aquí, perquè Itàlia ja té les seves escoles i són molt bones i França també”, explica el director de la companyia, que afegeix: “Volem que l’artista català tingui una sortida arreu del món i que sigui un prestigi poder dir que som catalans; volem fer els Messis del circ”. Raluy també reconeix la feina que s’està fent des de les escoles de circ catalanes que ja estan en marxa.

Pel que fa a la docència, tenen previst contractar professors procedents de l’Europa de l’Est i també de la Xina, perquè dominen moltes especialitats. Viuran durant onze mesos a Vulpellac, a les instal·lacions del circ, i impartiran classes girebé tots els dies de la setmana. Un cop els alumnes tinguin els números a punt, els ensenyaran en una carpa petita que s’obrirà al públic i que permetrà als artistes novells agafar experiència. La idea és que, un cop formats, facin alguna temporada amb el circ Raluy però que després “volar sols” a altres companyies i països.

Un procés que s’ha allargat

La tramitació dels permisos ha endarrerit una mica el projecte però el director de la companyia confia que el parc pugui obrir a finals del 2012 o principis del 2013. “Tot va a bon ritme”, assenyala, alhora que agraeix la complicitat que ha mostrat aquest poble del Baix Empordà i en especial del seu alcalde que de seguida es va entusiasmar amb el projecte. Un cop hi hagi llum verda, calculen que trigaran uns nou mesos en preparar els terrenys i construir els megatzems.

Una professió de futur

El Circ Raluy compta amb una cinquantena de persones. Tot i que Vulpellac serà la seu estable, el circ continuarà fent gira. Després d’actuar a Girona, amb motiu de les fires de Sant Narcís, aniran a Barcelona. Entre els projectes més immediats, també hi ha la participació en el rodatge del curtmetratge ‘Gavine le Mime’ sobre un circ amb l’actor francès Gerard Depardieu i l’actriu Mela Catelina Mourino.

Aquest circ familiar compta amb una llarga trajectòria i un reconeixement internacional que ha acumulat després d’anys de feina per tot el món. Per Raluy, aquesta és una professió que encara té moltes coses a dir i ara, en temps de crisi, encara més. “La gent està farta de sentir males notícies i durant un parell d’hores poden oblidar-se dels problemes”, explica Raluy, que assegura que el context econòmic no ha afectat al negoci.

El director del Circ Raluy vol fer ‘Messis del circ’ amb l’escola que obrirà al Baix Empordà – AraGirona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*