Crítiques: Pippi Langstrump – Andreu Sotorra

«Pippi Langstrump», d’Astrid Lindgren. Traducció de Carles Moreno. Adaptació del suec de David Devant. Música original de Georg Riedel. Adaptació de les cançons de Ferran Gonzàlez. Escenografia d’Eloi Linuesa. Coreografies d’Ester Bartomeu. Il·luminació de Carles Yagüe. Vestuari de Pep Sànchez i Germán Miranda. Intèrprets: Meritxell Santamaria, Victor Arbelo, Cristina López, Laura Sancho, Ferran Castells, Albert Alemany, Miquel Agell i alumnes de Lazzigags Teatre a les Escoles. Direcció musical de Lluís Cabal. Direcció de Teresa Devant. Companyia Lazzigags. Barcelona, Jove Teatre Regina, 21 juny 2008. Reposició: Teatre Condal, 31 març 2012. Preu: 14 €. A partir 5 anys.

Pippi Langstrump, creació de l’escriptora sueca Astrid Lindgren (1907-2002), és un dels personatges literaris més populars arreu del món i aquí, sobretot, a banda de les novel·les, conegut a partir de la sèrie televisiva de la dècada dels setanta. Astrid Lindgren en va publicar la primera història el 1945, just acabada la Segona Guerra Mundial, sense que abans no s’hagués lliurat de viure els habituals rebuigs editorials a obres destinades a ser clàssiques, com va passar amb J.K.Rowling i el seu Harry Potter. A finals dels anys quaranta, el Maig del 68 encara era molt lluny, però Pippi s’avança als temps i fa de la llibertat personal i la rebel·lia contra el sistema imposat pels adults la seva bandera particular.

El musical basat en les aventures de Pippi Langstrump ha tingut, com les novel·les, traduïdes a més de 80 llengües, diverses versions arreu del món. No és casualitat que la Pippi Calcesllargues catalana hagi arribat de la mà de la companyia Lazzigags i Teresa Devant. A la dècada dels anys noranta, aquesta directora va treballar uns anys a Estocolm, al Var Teater, un espai escènic especialitzat en espectacles per a joves. L’espectacle, estrenat al Jove Teatre Regina el febrer del 2005, va tornar al mateix teatre el juny del 2008. I ara, coincidint amb el desè aniversari de la mort d’Astrid Lindgren, s’ha reposat novament, però al Teatre Condal.

Es podria dir que el personatge de Pippi és relativament senzill de caracteritzar. Astrid Lindgren li va encolomar unes trenes de color carbassa i unes galtes pigades que la fan insubstituïble per una estètica diferent. I Lazzigags ha tingut en aquests set anys, com a mínim, dues actrius protagonistes. De tota manera, ha estat amb Meritxell Santamaria que el personatge ha viscut una etapa que només aconsegueixen els espectacles amb molt de rodatge.

Meritxell Santamaria, sobre qui recau tot el pes del musical, és una jove actriu molt versàtil que els bon fisonomistes identificaran de seguida amb qui va ser un dels personatges televisius més entranyables de la telenovel·la ‘El cor de la ciutat’. Es tractava de Neus, la nòvia d’en Narcís que, com ell, té una petita discapacitat psíquica.

Però no és aquesta l’única cara televisiva del repartiment. Més amagat i més difícil de descobrir que ella hi ha també l’actor Albert Alemany, el fotògraf estranger protagonista de la sèrie sobre la Catalunya de la guerra civil, ‘Els diaris de Pascal’. Entre els altres intèrprets, es troba Ferran Castells, un veterà actor de musicals, amb la marca de la casa Dagoll Dagom, o Laura Sancho, una actriu que ha treballat sovint amb la directora Teresa Devant i que aquí interpreta, entre altres, dos dels papers essencials de l’univers adult de la protagonista: la mestra d’escola i l’assistenta social del barri.

Però el musical té una sorpresa que el fa molt pròxim als petits espectadors: la incorporació d’un cor de nois i noies que intervenen en diverses de les escenes i que fan que l’espectacle, com a bon musical que és, prengui l’aire de gran festa escènica. El petit cor forma part de Lazzigags Teatre a les Escoles i demostra, lluny del que podria semblar una funció de fi de curs, com és possible reunir i conjuntar intèrprets professionals amb l’espontaneïtat ben treballada de futurs intèrprets.

El musical té el ganxo de les peces musicals que els fans del personatge de Pippi coneixen. El muntatge de la companyia Lazzigags es basa en diverses petites situacions i aventures extretes de l’univers literari d’Astrid Lindgren com ‘Pippi als mars del Sud’, ‘Els germans Cor de Lleó’, o ‘Ronja, la filla del bandoler’. Això permet que alguns dels intèrprets facin el paper de diversos personatges: el forçut del circ, els dos policies, els amics Tommy i Annika, el parell de lladres… Pippi, esclar, no se separa del seu cavall blanc i del mico que fa passar a tothom pel senyor Nilsson, amb qui viu. I les escenes que toquen més el cor arriben de la mà del pare pirata (Ferran Castells) que reflecteixen la fusió de fantasia i realitat pròpia d’Astrid Lindgren.

No és en va que el musical ‘Pippi Langstrump’ hagi superat anys i desenes de representacions. És un dels espectacles familiars que fa la sensació que no tingui data de caducitat. Ben representat. Molt dosificat. Un ritme que no s’alenteix en cap moment. I el que és més important, tota la companyia s’hi aboca amb rigor i respecte pel públic.

Els potencials petits receptors del muntatge es renoven constantment. I a més, la majoria dels seus pares i mares estan situats a la franja de la trentena, és a dir, dins de la generació que encara va descobrir la Pippi Langstrump televisiva quan la imaginació i la fantasia es barrejaven amb els somnis per fer realitat. I Pippi Langstrump és, per damunt de tot, imaginació, fantasia i somni. Tres ingredients que el musical transmet i que els espectadors perceben a la pell.

L’espectacle, una hora i deu minuts, té un seguit d’escenes protagonitzades sempre per la Langstrump que acaben configurant una imatge molt fidel del personatge. El risc del teatre, quan la literatura ja ha arribat a la pantalla, sempre és més elevat —que ho preguntin, si no, a la Colometa de ‘La plaça del Diamant’— però en aquest cas, es pot dir que Meritxell Santamaria es fa seu el personatge, el modela i el fa arribar als espectadors amb l’avantatge que, si n’hi ha algun que encara no el coneix, acabarà tenint ganes de conèixer-lo millor, potser fins i tot a través del seu primer suport: les novel·les d’Astrid Lindgren. Les té en catàleg l’Editorial Joventut, un segell clàssic ple de clàssics. I totes garanteixen un bon recurs per llegir després d’anar al teatre.

Escrit per:
Andreu Sotorra
www.andreusotorra.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*