La 23a Mostra d'Igualada presentarà enguany més de 60 espectacles d'arts escèniques per a tots els públics – Sala de premsa. Generalitat de Catalunya

La 23a Mostra d’Igualada presentarà enguany més de 60 espectacles d’arts escèniques per a tots els públics

  • Cinquanta companyies presentaran els seus espectacles, dels quals 14 són estrena, amb 99 representacions
  • La Fira de teatre infantil i juvenil se celebrarà del 19 al 22 d’abril a la capital de l’Anoia
Aquest matí s’ha fet la presentació de la 23a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil, que es farà del 19 al 22 d’abril. Han participat a la roda de premsa el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Fèlix Riera; l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; el gerent de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil, Òscar Balcells, i el director artístic de La Mostra, Òscar Rodríguez.
En la seva intervenció a la roda de premsa, el director de l’ICEC, Fèlix Riera, ha destacat la importància de La Mostra com a “projecte cultural que dinamitza el sector de les arts escèniques”, perquè “incrementa la contractació i fomenta la creació”. Riera ha afirmat que “Catalunya lidera el sector de les arts escèniques a l’Estat“ i ha ressaltat que “el nivell de qualitat de les nostres companyies és molt alt”.
El director de l’ICEC ha volgut remarcar també el paper que pot tenir la Fira com a punt de trobada entre el sector de les arts escèniques i altres sectors culturals i ha assegurat que “l’assignatura pendent de La Mostra és créixer cap als sectors del llibre i de l’audiovisual”, ja que considera que l’entrada de “nous actors donarà més musculatura al sector”.
Per la seva banda, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha remarcat que “la ciutat vol ser la capital del sector infantil i juvenil” i per això l’experiència de La Mostra d’Igualada n’és l’instrument idoni.
El director artístic de la fira, Òscar Rodríguez, ha explicat la programació d’aquesta edició, on es presenten en total “61 espectacles diferents amb 118 representacions en quatre dies”. La programació oficial compta amb 50 espectacles i 99 representacions. La resta corresponen a l’espai d’empresa. Rodríguez també ha parlat dels 12 escenaris (6 tancats i 6 a l’aire lliure) i dels recorreguts dels espectacles itinerants, tots ells situats en el centre de la ciutat, enmig d’una gran zona de vianants i a distàncies de màxim 5 minuts caminant.
Finalment, el gerent de La Mostra d’Igualada, Òscar Balcells, ha assenyalat l’aspecte de mercat per excel·lència per a tots els públics i que “La Mostra d’Igualada té més sentit que mai, tant pel que fa a la vessant de fira com a la de festival obert a tot el públic”.
Durant quatre jornades, la 23a edició de La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil té la voluntat de convertir-se de nou en el gran aparador català de novetats temàtiques i formats de les arts escèniques per a tots els públics, en un espai d’estrena per a les companyies emergents i consolidades i en un punt de trobada per als professionals del sector on trien els muntatges que formaran part de les seves programacions. També vol aplegar milers d’espectadors de tot el país per gaudir en família dels millors espectacles per a tots els públics.
De les 255 propostes rebudes per participar en l’edició del 2012, l’equip de direcció artística, encapçalat per Òscar Rodríguez, ha seleccionat els espectacles valorant aquells que són més arriscats, buscant la innovació i la connexió amb el públic. D’altra banda, s’ha tingut en compte a l’hora de bastir el programa, que els professionals puguin veure el màxim d’espectacles possible. Per això gairebé tots es representen dues vegades.
En la 23a edició de La Mostra d’Igualada s’estrenaran un total de 14 espectacles, xifra superior a edicions anteriors. La varietat de les propostes que es veuran per primer cop, des de la música a la dansa, passant per la màgia o el circ, posen de manifest la pluridisciplinarietat de gèneres que conreen les diferents companyies que veuen en la fira l’espai idoni per estrenar i posteriorment nodrir les temporades de teatre infantil i juvenil d’arreu del país.
Aparador de noves temàtiques i formats innovadors
La companyia francesa Les Trois Clés inaugurarà l’edició d’enguany amb l’espectacle La Gigantea, una proposta escènica atípica, tant per l’estètica com pel contingut. Aquesta és la història d’un nen que és convertit a la força en soldat. Alhora és la recerca d’un somni, trobar “la gigantea”, una arrel que proveeix aigua. Dos dels grans debats internacionals, els infants soldat i la distribució de l’aigua al planeta,  s’ajunten en una posada en escena de teatre visual i titelles, sense text.
Aquest no és l’únic espectacle per reflexionar sobre certs debats actuals. Entre les propostes de teatre juvenil, la companyia catalana Microcosmos Teatre & Virginia Fochs presentaran La guerra d’A. Soler, un psico drama que asseurà el públic en una aula d’institut, on un alumne s’ha suïcidat perquè ha suspès un examen. Les conseqüències afectaran al grup i posaran en una situació límit a la professora. Es tracta de l’adaptació al català de l’aclamat text Klamms Krieg del dramaturg alemany Kai Hensel.
Per la seva banda, els mallorquins de la Cia. L’Aviador s’endinsen al món de l’adolescència amb Límits (Premi Guillem d’Efak de Producció), la història d’una violació durant la revetlla de Sant Joan on res és el que sembla.
Respecte els nous llenguatges escènics, dos dels espectacles que s’estrenen plantegen formats innovadors. La companyia de dansa La Mandarina presenta LaLolaBalla, una proposta per mirar i ballar, on els més menuts entraran per primer cop a un espai escènic. El veterà Joan Baixas amb La música pintada, desafia la rigidesa dels gèneres fent una aproximació a l’impressionisme, des de l’escena a la música a través de la pintura.
Aparador de companyies emergents i consolidades       
En l’edició d’enguany hi participaran nou companyies emergents, algunes de les quals de recent creació, i altres que han apostat com a novetat pel teatre familiar després d’anys de professió.
Pel que fa a les companyies de nova creació, Forani Teatre presentarà una peça de titelles, PAU. La vida de Pau Casals. Addaura Teatre, nova companyia de dansa fundada per la veterana Teia Moner, oferirà el seu primer espectacle Embrossa’t, basat en la figura de Joan Brossa. Pel que fa a la música, les 2princesesbarbudes s’estrenen amb Cançons i rimetes i Landri El Rumbero, presentarà el primer muntatge  amb el mateix títol. El circ compta amb la recent creada Estropicio, que oferirà Torcidos.
Entre els professionals que per primer cop s’endinsen en el teatre per a tots els públics, comptarem amb Teatre al detall i el seu Llepafils, amb FEI (Factoria Escènica Internacional) que presentarà L’Ogret i amb Thomas Noone Dance (Premi de Dansa Ciutat de Barcelona), que presentarà Balbir, el meu avi.
Les companyies més consolidades, com la centenària Titelles Vergés, la Cia. Pep Bou, Titelles Naïp, L’Estaquirot Teatre, La Tresca & Xirriquiteula, La Trepa, Txo Titelles o La Perla 29, també presentaran o estrenaran els seus darrers espectacles a La Mostra d’Igualada.
La programació oficial també acull companyies de fora del Principat. Enguany visitaran La Mostra d’Igualada una companyia del País Valencià (Anem Anant Teatre amb Holmes & Watson), una de les Illes Balears (Cia. L’Aviador amb Límits), una del País Basc (Hika Teatroa amb Ilargiaren bi aldeak (Las dos caras de la luna) i dues franceses, Les Trois Clés que inaugurarà la fira amb La Gigantea i Pupella-Noguès que presentarà Le Miroir aux Fourmis (El mirall de les formigues).
Complementant la programació oficial, per quart any es comptarà amb un espai d’empresa autogestionat, l’Espai GAAC, Gestió i Assessorament d’Actes Culturals, que programarà un total d’11 espectacles i 19 funcions dels espectacles que distribueix.
Aparador per als professionals
La Mostra és el punt de trobada del sector professional i és per això que també programa una sèrie d’activitats paral·leles que permeten reflexionar i debatre sobre l’estat actual del teatre per a tots els públics, que continua essent una oferta cultural amb gran demanda i que segueix omplint teatres.
Entre les activitats paral·leles cal destacar la jornada de formació “Teatre familiar: repensant el present”, coorganitzada amb la Diputació de Barcelona, que en aquesta edició té com objectiu principal analitzar, debatre i reflexionar sobre com està afectant i com afectarà el canvi del sistema escènic al teatre per a tots els públics, com a conseqüència de la crisi econòmica.
Una altra de les activitats a remarcar és la taula rodona i presentació de casos d’èxit que porta per títol “La producció cultural infantil i juvenil: els sectors editorial i de les arts escèniques”. Amb la idea que el públic infantil i juvenil és estratègic per al desenvolupament de la cultura catalana d’avui es debatrà sobre la col·laboració entre el sector de les arts escèniques i la indústria editorial i es presentaran les experiències d’èxit Gerónimo Stilton i Les Tres Bessones.
Entre la dotzena d’activitats professionals cal destacar també el 3er Mercat de Projectes d’Espectacles, una iniciativa que ha estat molt ben acollida en les edicions anteriors. L’objectiu del Mercat és propiciar la producció d’espectacles facilitant la trobada entre les companyies i possibles agents. De l’edició de l’any passat, a La Mostra d’enguany podrem veure dues propostes: Simplicíssimus de la companyia Roberto G. Alonso i de Llepafils de Teatre al detall.
Venda d’entrades
Es poden comprar les entrades anticipadament a partir del dia 5 d’abril al Telentrada de CatalunyaCaixa: http://www.telentrada.com/. Les taquilles de La Mostra d’Igualada estaran obertes a partir del 13 d’abril i continuaran ubicades a l’Ateneu Igualadí.
La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil
La Mostra d’Igualada és la fira de referència de les arts escèniques per a tots els públics del territori de parla catalana. Està concebuda com un mercat d’espectacles al servei de companyies i programadors, esdevenint un punt de trobada del sector, una plataforma de difusió i una gran festa de les arts escèniques per al públic familiar. La 23a edició de La Mostra es durà a terme del 19 al 22 d’abril de 2012 a Igualada, està organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals, i l’Ajuntament d’Igualada, i compta amb la col·laboració de l’Obra Social de CatalunyaCaixa.

La 23a Mostra d’Igualada presentarà enguany més de 60 espectacles d’arts escèniques per a tots els públics – Sala de premsa. Generalitat de Catalunya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*