"El trapella Pere i el Llop" al Centre Cívic Jardins de la Pau del Prat de Llobregat

Espectacle de Ballet
Música de Serguei Prokófiev

29 d’abril 2012 a les 12 h

Rondalla russa


Dansa clàssica, contemporània, pantomima i gestualitat.
Adaptació de la Companyia de Dansa Cotton

El conegut conte, “En Pere i en llop” del compositor rus, ens va plantejar la possibilitat de plasmar una comunió en dansa de dos estils diferents per mostrar que no té fronteres i que sempre es pot barrejar sense cap tipus de prejudicis. La dansa clàssica i la contemporània.
En base el conte que ens planteja el famós compositor i la rondalla popular russa hem estret el nostre guió. Aprofitant que aquest any fa un segle de l’estrena dels Ballets russos de Diaghiliev, hem volgut commemorar aquelles coreografies tan esplèndides que han estat un punt de referència per la companyia, amb un conte que ens recordés aquells gloriosos moments que va viure la dansa.

Sinopsis
En un poble rus, on tots estan aterrits per un llop, hi viu un jove anomenat Pere, la casa no es troba lluny de la tala dels boscos i un estany.
Un dia en Pere va sortir de casa seva, deixant oberta la tanca , acompanyat del seu amic l’ocell caminant feliç pel lloc. En deixar la tanca oberta, l’ ànec veu que hi ha un estany i decideix donar-se una capbussada …
–  L’ànec entrà i l’ocell li preguntà:“Quina mena d’au ets tu que no pots volar?
–  Al que l’ànec replicà: ¿quina mena d’au ets tu que no pots nedar? …
No cessant de discutir, en Pere decideix gastar una broma: els va tirar al mandrós Gat aterrant-los com si fos el Llop …. el mandrós gat intenta atrapar les dues aus … però finalment aquest es va topar amb un arbre …
Al dia següent mentre talava troncs per a l’ hivern, les dues aus decideixen ajudar-lo … però una vegada més acabaran discutint i el nostre entremaliat jove els torna a gastar la mateixa broma del dia anterior …. Però aquest cop el gat es caurà per error dins de l’estany …. I com ja bé sabem als gats no els agrada gens l’aigua …
Al tercer dia en Pere fa les tasques de pagès…. Un cop més els nostres amics tornen a la seva acalorada discussió …. Mentrestant en Pere entretingut en les seves tasques no s’adona de la desgràcia que se’ls s’acosta … sorprès li diu a les aus que escapin del llop, però l’ànec molt tonto va intentar pujar al d’alt de l’arbre, caient i lliscant, i el llop va arribar i se’l va menjar…

I ara les coses estaven així: Pere va notar que estava trist perquè el llop s’havia menjat al seu amic l’ànec. Mentrestant, el Llop es llepava les seves mandíbules mig adormit, l’ocell pujat a la branca de l’arbre intenta ajudar. En Pere acuradament el va lligar. El llop, amb totes les seves forces, va tractar d’alliberar-se, fins que esgotat va deixar de moure’s.
Mentrestant van arribar uns caçadors, que al veure el que passava van aixecar les seves escopetes per allunyar i espantar el llop. S’apropaven sigil·losament per no ser escoltats, fins que van veure que Pere havia atrapat el llop.
Finalment van dur el llop al poble, on tots van celebrar feliços perquè el terror havia acabat.
És així, com el jove Pere va veure com el llop es menjava a un dels seus amics i es va penedir en el més profund de la broma que va fer els dies anteriors.

Moralitat:
“La mentida, engany o estafa segueixen vigents perquè els contes populars perduren a través del temps i els nens els segueixen llegint o veient en versions literàries i cinematogràfiques. Alguns evidencien càstig a la mentida, en diferents nivells: amb tragèdia o amb humor. Però sempre hi ha una moral, implícita o explícita “.
En el conte popular Pere i el Llop, la mentida té potes curtes: “El jove diu dues vegades que el llop va devorar als seus amics, però aquests descobreixen que és mentida. Quan el llop realment apareix, no li obeeixen a la seva advertència i el llop es menja a l’ànec. D’aquest relat sorgeix la famosa moralitat:  “En boca del mentider, la veritat es fa dubtosa”.

Personatges
 En Pere , Ànec, Ocell, Gat, Llop, Caçador i caçadors (Nens del públic que hi participen)

Fitxa artística
Direcció artística i Coreogràfica: I. Millán
Disseny i confecció vestuari: I. Millán
Sabateria: Casimiro / Valldeperas
Escenografia: V. Parra / Cia de dansa Cotton
Disseny de llums: V. Parra
Disseny de so: I. Millan
Adaptació del Guió: I. Millan
Guió del Text narrat: V. Parra i I. Millan
Ballarins: de la Cia de Dansa Cotton
Tècnic de so i llums: de la cia de Dansa Cotton
Col.laboració coreogràfica: R. Fernández, R.Gil i J. Talquenca
Producció: Cia de Dansa Cotton

Gènere
Dansa Clàssica i contemporània, ballet pantomima, amb pròleg, intermedis i epíleg narrats.
“Espectacle interactiu amb el públic:
“Els nens” participaran formant part de l’obra: Caçadors.

Durada: 50 minuts aprox.
Musiques : Autors clàssics de domini públic
Idiomes: Català / Castellà

Centre Cívic Jardins de la Pau
Passeig dels Jardins de la Pau
08820 El Prat de Llobregat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*