Res no és el que sembla! Cicle de cinema del 5 d’abril al 24 de maig a CaixaForum Barcelona

RES NO ÉS EL QUE SEMBLA!RES NO ÉS EL QUE SEMBLA!
Mags i màgia a l’entorn de Georges Méliès

Cicle de cinema

Del 5 d’abril al 24 de maig de 2013

Aquest cicle de cinema és un petit homenatge a Georges Méliès i a la seva estima per la màgia i pels mags. Un home que de petit volia ser-ne un, però que la família l’obliga a seguir en el negoci familiar vinculat a la indústria sabatera.
L’estreta relació de Méliès amb la màgia li va permetre descobrir de seguida les possibilitats que tenia el cinema. Les imatges en moviment podien ser per a l’artista un lloc receptiu i, alhora, permeable. Li deixaven escriure de nou velles històries i expressar interessos i inquietuds personals. El cinema podia reflectir la realitat, però les pel·lícules també tenien la capacitat de produir i reproduir els somnis.
Tenia els coneixements i dominava les tècniques de prestidigitació i de manipulació d’objectes. També tenia el punt de fantasia i l’esperit de la creació, o sigui “la màgia” necessària per convertir-se en el “mag del cinema”.

Les pel·lícules d’aquest cicle estan plenes de mags, d’història de la màgia, però també estan plenes de petits homenatges als orígens del cinema. La invención de Hugo és tota una recreació dels orígens del cinema i de com es feia utilitzant la màgia amb majúscula. El gran Houdini és una de les més conegudes biografies d’aquest mag que fa incidència, també, en els mèdiums i el món del més enllà. Amb El ilusionista (L’illusionniste) es farà present el cantó més romàntic i decadent de l’art de la màgia. A El rostro quedarà reflectida la utilització de la llanterna màgica i de tot el que es podia fer amb les seves projeccions. També hi apareix un dels mags més inquietants del cel·luloide. La doble vida del faquir ens dóna el to oriental, però també ens dóna múltiples lectures d’una mateixa història i de com han fet un cinema molt interessant els cineastes considerats amateurs, reflectint també la realitat que els envoltava. Com es feien els trucs i el que al segle XIX significaven els mags per a les masses queda ben palès a El truco final. El prestigio. La passió del públic pels mags i per saber si la màgia és de veritat o ens enganya els sentits, a més de les fantasmagories –una de les especialitats de Méliès– prenen forma a El ilusionista (The Illusionist). Un cicle ple de trucs de màgia i de màgia, un cicle ple de trucs de cinema i de cinema. Entreteniment assegurat i on res és el que sembla, precisament, perquè tot apareix i desapareix per art de màgia. Potser en la il·lusió hi ha la veritat!

Divendres 5 d’abril | 19.30 h
La invención de Hugo (‘Hugo’)

Divendres 12 d’abril | 19.30 h
El gran Houdini (‘Houdini’)

Divendres 19 d’abril | 19.30 h
El ilusionista (‘L’illusionniste’)

Dimecres 24 d’abril | 19.30 h
El rostro (‘Ansiktet’)

Publicat a http://www.agendacentrosobrasociallacaixa.es/ca/caixaforum-barcelona/2013-gener-abril-caixaforum-barcelona/res-no-es-el-que-sembla/imprimir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*