Terrassa va celebrar diumenge els 40 anys programant teatre per a infants

40 anys Funcació Xarxa a Terrassa

Terrassa va celebrar diumenge el 40è aniversari del grup Xarxa. 40 anys ininterromputs de teatre per a infants i famílies, primer de la mà de Rialles, més tard amb La Xarxa.  

L’acte va acollir el testimoni dels creadors del moviment, en Josep M. Font i en Francesc Clua, els qui recordaven amb nostàlgia com es va endegar aquest projecte i com es va estendre a la resta de poblacions catalanes.

Un acte conduït per l’actor Albert Vinyes qui, amb clau d’humor, va presentar la celebració d’una manera molt distesa i alegre, amb la participació del públic i amb  la interacció del grup Harpo’s Band, els quals van donar el toc musical, a cop de dixie, a la celebració.

40anys-fotogrup

Aquest aniversari va comptar també amb la presència i paraules dels diferents coordinadors del grup local de Terrassa, així com les de Pere Fontanet, coordinador del Moviment Rialles de Catalunya de l’any 1980 a 1995, Marta Huguet, actual coordinadora de Xarxa Terrassa i en Jaume Amigó, president de la Fundació Xarxa. No hi va  faltar tampoc la representació institucional, de la mà de la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Carme Labòria, de la Mireia Hernàndez, diputada adjunta i de’n Joan Francesc Ainaud, subdirector general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya. Tots tres amb unes paraules que van passar des l’experiència del  nen/a rialles que un dia varen ser, fins a l’agraïment i importància de recolzar el projecte Xarxa i de voluntariat, per l’apropament de la cultura als infants d’avui.

La Xarxa és actualment el circuit de programació estable més important de teatre infanti, juvenil i familiar a Catalunya. A través dels grups locals (77 poblacions  catalanes), programa anualment més de mig miler d’espectacles i compta amb més de 120.000 espectadors.

40 anys de teatre per a infants a Terrassa

Després del 1er Cicle de Teatre per a Nois i noies Cavall Fort a Terrassa a finals de 1972, Joaquim Badia, Esperança Santacana i Oriol Vert (membres de Junta d’Omnium Cultural a Terrassa), s’entrevisten amb en Josep M. Font, per plantejant-li d’oferir de manera estable o continuada propostes pels infants de Terrassa que fossin creatives, educadores i fomentessin l’estima vers Catalunya. Juntament amb la col·laboració de nois i noies molt entusiastes, el 28 d’octubre de 1972 Rialles  aixecava el teló per primer cop al Teatre Principal amb l’espectacle El gran Klaus i el petit Klaus (François Salvaing) representada pel Grup Jocs a la Sorra (posteriorment U de CUC).

Des d’aleshores ençà s’han programat més de 1600 espectacles en diferents llocs de la ciutat, més de 12 sales i teatres han vist créixer la programació teatral infantil de Terrassa durant aquests 40 anys: El Teatre Principal, Sala Regina, Teatre del Centre Social Catòlic, Sala d’actes del PP Carmelites, Sala d’Actes  P.  Sagrada Família, Escola Joan XXIII, Centre Parroquial St. Cristòfol, Teatre Can Palet, Sala Crespi, Centre Cultural CET, Teatre Alegria, CC President Macià, CC Alcalde Morera, l’amfiteatre del Parc de Sant Jordi (exterior), fins a arribar de nou al Nou Teatre Principal.

Fundació Xarxa, missió i objectius

El Grup Xarxa de Terrassa és la primera localitat de les 77 poblacions de Catalunya en 26 comarques, que tenen programació Xarxa i que formen part de la Fundació  Xarxa d’espectacles infantil i juvenils de Catalunya. Un circuit de programacions estables d’arts escèniques per a públic familiar que té com a missió fer arribar el teatre i la cultura als infants, i com a objectius treballar per a la promoció i difusió del teatre infantil i contribuir a la dignificació i millora d’aquest sector de les arts escèniques, així com oferir altres activitats relacionades amb el món de la cultura i de l’espectacle. Els espectacles estan emmarcats dins de les dues coordenades: catalanitat i rigor. També és tasca bàsica de la Fundació Xarxa, el foment i suport del voluntariat de grups locals que organitzen i ofereixen els espectacles a la seva localitat, de forma estable, continuada i de qualitat.

Celebració 40è aniversari

Aquests 40  anys d’activitat ininterrompuda a Terrassa (primer com a Rialles, després amb La  Xarxa), és un motiu de celebració i reconeixement a les persones que van impulsar aquest moviment i van saber fer-lo créixer i estendre’l arreu del territori català, fent que La Xarxa sigui el circuit de programació estable més important de teatre familiar a l’escena catalana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*