El CoNCA insta a reactivar amb urgència el Centre de Residència i Creació del Circ – cultura21.cat

El juliol del 2012, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va desmuntar la infraestructura de La Vela – Centre de Residència i Creació de Circ i la va desar en un magatzem perquè no es fes malbé (i pel cost de manteniment d’uns 95.000 euros anuals), ja que portava des del maig del 2011 sense activitat a causa de la crisi.

Conjuntament amb el Departament de Cultura s’havia decidit que la carpa es cediria al món del circ i s’instal·laria en una altra població, però un any després encara no té destí. Per això, el CoNCA ha instat ambdues administracions a “activar una solució d’urgència que possibiliti la continuïtat del projecte”.

Més concretament, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts demana que es produeixi la donació de la infraestructura al Departament perquè es pugui restaurar i reprendre “en breu” l’activitat circense que s’hi duia a terme. A més, l’ens reclama promoure el concurs que ha de determinar la cessió d’ús i gestió de La Vela, la qual, diu, és un “equipament estratègic” per a la consolidació del sector del circ que “corre el risc de desaparèixer”.

“La conjuntura de crisi en la qual estem immersos està incidint de forma greu en el món de la cultura i requereix el màxim compromís de col·laboració i de generositat entre les institucions, els sectors i la societat per afrontar amb determinació la situació d’extrema dificultat en què viu la creació artística del nostre país”, assenyala el Consell en un comunicat.

Perill de malbaratament de recursos

El novembre del 2011, l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya ja va reclamar una solució per a La Vela en considerar-la “de capital importància” per al sector, ja que era “l’únic” centre de creació de tot l’Estat que permetia acollir i donar suport a circs en vela o estructures desmuntables i que oferia la possibilitat de viure en el mateix lloc on s’investigava i treballava.

Instal·lada a Vilanova des del 2004, quatre anys més tard La Vela va ser inclosa en el Pla Integral de Circ com una de les accions prioritàries a desenvolupar. El 2008 i el 2009, el Departament hi va destinar 653.000 euros, mentre que l’Ajuntament de Vilanova en va aportar 257.000 entre els anys 2009 i 2010.

Per a l’APCC, les importants inversions realitzades es malbaratarien si no es prenien “mesures serioses”. Un any i mig després de les seves advertències, és el CoNCA qui urgeix una solució.

Publicat a http://cultura21.comunicacio21.cat/2013/05/17/el-conca-insta-a-reactivar-amb-urgencia-el-centre-de-residencia-i-creacio-del-circ/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*