‘Escaldàrium’, aquest cap de setmana a Caldes de Montbui. Festa de foc, aigua i música per a tots.

Escaldarium 2013 - caldes de montbuiCada segon dissabte de juliol a les 12 de la nit, Caldes de Montbui es cita amb les seves llegendes. Se celebra l’Escaldàrium, una festa espectacular i vibrant amb foc, aigua i música en directe, creada pel Ball de Diables de Caldes. L’Escaldàrium està format per nou danses, sis de foc i tres d’aigua, cadascuna d’elles al ritme d’un tema musical propi, compost exclusivament per la festa i interpretat en directe per una orquestra de 13 músics locals. La festa és essencialment participativa i la pràctica totalitat de les danses estan concebudes perquè la gent salti i balli, ara sota les espurnes de foc dels diferents muntatges pirotècnics, ara sota els grans raigs d’aigua.

Cada dansa simbolitza una part de la llegenda de l’Escaldàrium, que es planteja en forma de lluita mitològica entre les forces del bé (les tempestes que vénen del cel) i del mal (el foc que surt de l’infern) i de la barreja de les quals neix l’aigua termal, orígen i eix vertebrador de la història de Caldes i principal tret identitari de la vila. Al llarg de les danses apareixen bruixes, pal·lis infernals, paraigües de foc, bèsties fantàstiques, timbalers, tempestes d’aigua i multitud de dispositius estàtics i dinàmics, tot plegat en una posta en escena amb il·luminacions misterioses i un potent equip de so.

Tots aquests elements fan de l’Escaldàrium una festa diversa, màgica, intensa i sorprenent. Cada any, des de 1994, milers de persones d’arreu de Catalunya s’apleguen a la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui per assistir i participar a l’Escaldàrium, la única festa d’aquestes característiques que es pot veure i gaudir a Catalunya i, segurament, a l’Estat.

L’ESCALDÀRIUM ESTRENA PÀGINA WEB

www.escaldarium.com

La Festa del Foc i l’Aigua de Caldes de Montbui, el dissabte 13 de juliol, s’amplia amb activitats durant tot el dia i dóna un format més gran a la gresca posterior. L’estrena de la pàgina web escaldarium.com és la novetat més destacada de la 19ª edició de l’Escaldàrium, que tindrà lloc el dissabte 13 de juliol a Caldes de Montbui i que es va presentar aquest dimarts al vespre a l’Espai Can Rius de la vila termal. A banda, la Festa del Foc i l’Aigua continua creixent per davant i per darrere: els actes previs, fins ara a partir de la tarda, s’estendran fins al matí i es complementaran amb noves activitats com l’Escumàrium, una festa d’escuma infantil; d’altra banda, i per tal de millorar l’oferta nocturna, l’habitual festa post-Escaldàrium es traslladarà a la plaça Onze de Setembre i tindrà un format més gran.

La web de l’Escaldàrium, obra del dissenyador i fotògraf calderí Quim Dasquens, és una eina divulgativa de primer ordre per tot aquell qui vulgui conèixer la festa a fons, des dels aspectes més generals (orígens, llegenda, etc) fins als més específics. Així, s’inclouen explicacions molt completes sobre el significat, característiques i detalls de cadascuna de les danses, personatges i artefactes que intervenen a la festa,
acompanyats d’imatges espectaculars. Pel que fa a la música, un dels trets més definitoris de l’Escaldàrium, també té un apartat propi des d’on es poden escoltar les 10 peces de la festa, obra del músic calderí Ramon Solé. La web també inclou una secció multimèdia (amb recull de premsa i una secció de vídeos), el programa complet de l’edició actual, un apartat sobre el Ball de Diables de Caldes i una finestra de twitter que
recull les piulades més interessants sobre la festa. La pàgina escaldarium.com és còmodament accessible des de tota mena de dispositiu mòbil.

A banda de la web, l’Escaldàrium 2013 incorpora d’altres novetats:

• La veu del narrador, que apareix en diversos moments de la festa per ajudar a explicar el significat simbòlic de les danses, la posarà el periodista i escriptor –i actor amateur- calderí, Xavier Serra.
• Les bruixes, els personatges que obren l’Escaldàrium, estrenaran enguany vestits nous i incorporen elements per potenciar la teatralitat de l’actuació.
• El sopar de l’Escaldàrium canviarà d’ubicació i s’instal·larà a la placeta de Can Rius, darrere les termes. Els tiquets (10 euros) es podran comprar amb anticipació al Cafè del Centre i al museu Thermàlia i el mateix dia, si en queden, al mateix lloc del sopar.

A més d’aquests elements nous, l’Escaldàrium manté novetats de l’any passat que van funcionar molt bé, com la pantalla gegant en què un equip de Vallès Oriental Televisió emetrà imatges en directe, o bé el canvi d’ubicació de l’escenari dels músics, a davant de la façana del balneari Broquetas.

UNA FESTA ÚNICA

Per la singular combinació de foc, aigua i música en directe, l’Escaldàrium de Caldes de Montbui s’ha anat consolidant com una referència en el calendari estiuenc de festes de cultura popular. En les darreres edicions, més de 3.000 persones omplint de gom a gom la plaça de la Font del Lleó són l’expressió més palpable de la popularitat creixent d’aquesta festa.

L’ESCALDÀRIUM S’EIXAMPLA

Des dels orígens, ara fa 19 anys, l’Escaldàrium es va concebre per ser el centre d’un cap de setmana ple d’activitats per dotar Caldes d’una festa major d’estiu. Mica en mica, i gràcies a la col·laboració de les entitats locals, aquesta idea s’ha anat fent realitat; enguany l’Escaldàrium tindrà més activitats paral·leles que mai (veure llista completa al cartell), que començaran a les 11 del matí. El programa inclou elements nous (catifes de flors, Escumàrium, dinar popular, concert de la coral Guisla, etc) que s’afegeixen a d’altres ja consolidats com el contacontes o els tallers per a infants, entre molts d’altres: en total, una desena d’activitats per a totes les edats per escalfar l’ambient abans de l’Escaldàrium, que començarà a les 12 de la nit a la plaça de la Font del Lleó.

La celebració conjunta de tot aquest programa amb una ‘shopping night’ (jornada de botigues obertes fins a la mitjanit) organitzada per la Unió de Comerciants i Industrials de Caldes (UCIC) garanteix un dissabte ple d’un ambient excepcional i moltes coses a fer a Caldes, el 13 de juliol.

Per informació addicional:
Toni Díaz (680 729 604) · diablescaldes@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*