Tot a punt per a la 2a edició de la festa d'en Bernat Banyut – Ajuntament de Celrà

Bàner

cartellbanyut2013web

Aquest dissabte, 12 d’octubre, torna als carrers del barri vell la Festa d’en Bernat Banyut i els Capgrossos de Celrà, amb tot d’activitats que començaran a les 5 de la tarda a la plaça de l’Església. La llegenda d’en Bernat Banyut, inspirada en un personatge que va ser senyor de la Torre Desvern, és el centre de la festa. La llegenda es va convertir en rondalla per obra de l’escriptor i il·lustrador David Guàrdia, que el passat 5 d’octubre va presentar a l’Ateneu el llibre que recull la història i les il·lustracions. Podeu seguir les novetats de la festa a la pàgina de [Facebook d’en Bernat Banyut].

Els actes confirmats inclouen:

– A les 17 h, rebuda a la plaça de l’Església
– Fins les 19 h, teatre al barri vell
– A les 19 h, batucada i cercavila
– A les 20 h, concert i ball amb els Groullers
– Tastets medievals de senglar, xai i porc a la brasa.

aucabanyutweb

L’auca d’en Bernat Banyut

Entre les novetats d’aquest any hi ha l’edició d’una auca amb la història d’en Bernat Banyut, explicada a partir de versos i vinyetes, que podeu veure a la imatge de la dreta.

Una festa de nova creació convertida en èxit

La Festa d’en Bernat Banyut va néixer l’any passat a partir del programa formatiu i de dinamització anomenat Tallers per a la Festa a Girona, coordinat per la Fundació Pere Tarrés per a la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat, sota la direcció artística de Josep M. Font.

Amb la participació activa i festiva de més de 600 persones, el conjunt del programa va esdevenir ara fa un any el primer pas per consolidar aquesta festa de nova creació i de caràcter medieval a partir de la Llegenda del Banyut, obra de l’artista i veí de Celrà David Guàrdia.

Diverses entitats del poble, conjuntament amb l’Ajuntament, van assolir el repte creatiu i ple de màgia festiva que es va poder dur a terme a partir del treball d’una seixantena de veïns i veïnes i els tallers organitzats per l’equip dels Tallers per a la Festa: capgrossos, dramatúrgia i teatre, percussió, cuina i dansa. Va ser una tarda-vespre on vam poder veure teatre pels carrers del barri antic, una cercavila amb torxes i tabalers, la presentació i estrena del ball Pla del Banyut, amb més de 60 dansaires de totes les edats, el judici popular del Banyut, la taverna medieval a la plaça amb cuita de xai inclosa, música folk, ball de carrer i, finalment, un sopar popular amb senglar i begudes de la terra.

És significativa la col·laboració en aquesta festa d’algun altre poble de les comarques gironines, que ja havia participat anteriorment en els Tallers per a la Festa, cedint elements d’ambientació. Aquest va ser el cas de Tortellà, que va aportar els domassos i blasons que engalanaven la plaça de l’Església de Celrà. La Festa del Banyut ha esdevingut un acte festiu i popular que ha arrelat fort, que vol fer escola i veïnat, que s’ha posat com a data l’aniversari de la creació del primer sindicat remença a Celrà al segle XV i que ha assolit amb escreix els objectius inicials del projecte: crear una festa per recuperar els espais del barri antic, la participació activa del veïnat del poble i el treball creatiu i implicat de les entitats per dur-la a terme.

Publicat a http://www.celra.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=3716:tot-a-punt-per-a-la-2a-edicio-de-la-festa-den-bernat-banyut&catid=67:cultura&Itemid=117

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*