Cultsurfing – notes sobre una trobada on també participaven iniciatives per a infants i joves

cultsurfing - logo

Jove Espectacle ha estat aquesta setmana, els dies 15 i 16, dimarts i dimecres, a l’impressionant equipament de la Fàbrica de Fabra i Coats a Sant Andreu, Barcelona, on els treballs de restauració ja comencen a albirar una fàbrica de creació, de la xarxa que l’Ajuntament de Barcelona consolida per als creadors artístics i culturals.

CULTSURFING, ha volgut ser un encontre entre propostes culturals molt diverses, totes elles existents, no mers projectes, que busquen col·laboracions amb d’altres actors i emprenedors, i sobretot finançament privat.

Jove Espectacle va estar present el dimecres 16 pel matí, en el moment que diversos d’aquests projectes es presentaven davant la resta d’assistents. Entre ells, voldria destacar aquells que, d’una o altra forma, tenen incidència en un públic infantil/familiar/jove, o en tots ells.

 

Minitea3 – Miniteatres – www.minitea3.com

Es tracta d’una associació sense afany de lucre, que es va posar en marxa a principis de 2013, i que busca ser un lloc de trobada i debat, alhora que un espai on es facin ‘altres’ activitats culturals. La seva fórmula no deixa de ser la dels ateneus i associacions culturals de llarga tradició al país: els socis, a través d’una quota, sostenen el cost del funcionament, i tenen un accés més preferent a les activitats, tant com a espectadors, com a possibles organitzadors.  De fet, ens comenten que la meitat dels espectadors dels seus espectacles són socis.

Bàsicament són coneguts per haver importat (si bé potser no són els primers, sí que ho són de forma totalment estable i organitzada) la fórmula del teatre en molt petits espais, que ara fa furor a Madrid. A casa nostra, tenim Teatro de Cerca, el director del qual, Quique Culebras, va optar als Premis Max fa un parell de temporades.

Les obres són curtes, màxim 12-15 minuts, fetes per un a tres actors, un màxim de 15 espectadors, i formen part d’una oferta de 4 obres diferents que cada espectador pot veure en un dia. També es pot combinar amb servei de bar i restaurant, per tant amb sopar i/o copa.

Una de les activitats que han iniciat són sessions infantils/familiars de cap de setmana, també amb la mateixa fórmula de poc temps, pocs actors i poc públic, que a hores d’ara realitzen joves actors, molts d’ells estudiants d’art dramàtic, propers a l’organització. Tanmateix, es manifesten oberts a col·laboracions amb companyies i artistes professionals del sector.

També ens comenten que, entre setmana, volen que els nens i nenes de les escoles (especialment les del barri) puguin passar pel teatre, veure com és per dins, parlar amb les persones que hi treballen, i poder veure alguna peça. Tot això podria quedar enquibit en el projecte ‘Raval Cultural’ de l’Ajuntament de Barcelona, que com s’explica a la seva web, pretén coordinar els esforços de tots els equipaments d’aquest barri.

Un dels projectes més interessants que han posat en marxa és que tenen una ‘bústia’ on reben guions i projectes de muntatges per a les seves sales, tot un seguit de gent els valora, i als més votats finalment se’ls dona cabuda a la programació. Una cosa que em va agradar molt, va ser que s’identifiquen com a independents de qualsevol ‘família’ (així ho van anomenar) de les que, es vulgui o no, tots sabem que hi ha al món cultural català. Per això, consideren que no tenen prejudicis, i que no importa qui presenta la proposta, sinó si els agrada o no, i si s’adapta a l’espai, la durada, i la temàtica*. Això, de ser cert i mantenir-se en el temps, pot ser veritablement una revolució en com es fan les coses…

*Han posat en marxa cicles temàtics, que unifiquin una mica aquest plantejament tan eclèctic, i han despertat l’interès de determinades empreses, que busquen llocs i textos que treballin determinats valors que atribueixen a la seva marca.

En una conversa posterior, es mostren molt oberts i interessats en obrir-se a públics familiars i joves, sempre dins de la seva filosofia d’espai i temps. Segur que en sentim parlar!

Minitea3

Robador, 22
08001 barcelona
www.minitea3.com

Festival Esbaiola’t, Esterri d’Àneu, Valls d’Àneu.

www.festivalesbaiolat.cat

És un festival d’espectacles i activitats familiars, organitzat durant l’estiu en aquesta zona pirinenca. ‘Esbaiola’t’ vol dir, en la parla aquells paratges, quelcom semblant a ‘diverteix-te’ o ‘esbargeix-te’.

Està organitzat per la companyia ‘La Baldufa’ de Lleida, tenint com a motor principal la tirada de la Vall d’Àneu com a destí turístic familiar (compta amb certificació) també a l’estiu, quan es fa el festival.

Bàsicament consta d’espectacles familiars i per a tots els públics (que encara que semblin sinònims, no ho són), i ens expliquen que es distingeixen per presentar coses poc vistes, sobretot perquè tenen sempre un alt percentatge de companyies estrangeres. Tota mena de tècniques (circ, teatre, música, jocs, accions, pallassos, titelles…) que alternen el carrer amb espais més arrecerats o tancats, majoritàriament habilitats per a l’ocasió. I (com podria ser que algú del nostre sector no ho digui) també, sempre propostes de qualitat*.

Ens expliquen que han passat en 6 edicions dels 1000 als 5000 espectadors, majoritàriament turistes, i que la intenció és no incrementar gaire més, per no massificar les funcions. Tot i tenir el suport de voluntaris i petites empreses del territori, i l’ajut d’institucions, estan buscant un Gran Patrocinador Privat, interessat, per exemple, en donar-se a conèixer al públic familiar.

Festival Esbaiola’t
Esterri d’Àneu
esbaiolat@labaldufateatre.com

Companyia de Comediants La Baldufa
C/ Músic Vivaldi, 12; 25003 Lleida
www.labaldufateatre.com

*De vegades, tant repetir lo de la qualitat, sembla portar una mena de missatge implícit de ‘nosaltres sí que vetllem per la qualitat, no com altres’, cosa que dubto  de si va a favor de la professió i del sector. Reflexionem sobre això, i també concedim que el públic, cada cop més format, té el seu criteri i aviat veu què en té i què no, d’interès i de qualitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*