NIT DE CIRC. PREMIS ZIRKÒLIKA: Circ Pistolet obté el primer Gran Premi

Circ Pistolet obté el primer Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ valorat en 14.000 euros
  • L’espectacle ‘Incert’ també guanya la millor direcció en els V Premis Zirkòlika de Circ, mentre    que el nou Col·lectiu La Persiana guanya dos premis més per ‘Violeta’ com millor espectacle de circ de carrer i millor música original (Venancio y los jóvenes de Antaño)
  • També han obtingut un premi Circ Cric (millor espectacle de circ de carpa per ‘Bemoll Sostingut’), Juana Beltrán (millor número de circ), Hotel Iocandi (millor companyia novell), La Crica (millor iniciativa per a la projecció del circ), ‘Chicken Legz’ d’Animal Religion (millor posada en escena) i ‘Rhum’ (millor espectacle de pallassos).
  • Els premis es van lliurar dimarts a la nit al Circ Raluy després d’un espectacle que va tenir els animals com a fil conductor i que va comptar amb les actuacions, entre d’altres, de les acròbates Kimberley i Jillian Raluy (icaris), Kiku Mistu i el seu burro català Platero (poesia), Odoroff (màgia), Fakir Kirman (faquirisme i foc), Golden Star (banquina) i el grup musical Sakapatú.
premis zirkòlica - nit de circ

Barcelona, 17 de desembre. La companyia acrobàtica de Terrassa Circ Pistolet, creada l’any 2008 i formada per sis artistes, ha guanyat el Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ, un dels millors dotats de les arts escèniques de Catalunya i valorat en 14.000 euros. El premi suposarà una gira de quatre actuacions per diferents municipis de Catalunya.La formació, que ha guanyat pel seu nou espectacle d’acrobàcies i equilibris Incert, estrenat el passat 21 de novembre, també ha guanyat el premi a la millor direcció d’un espectacle (Anne Morin i Martí Salvat).D’altra banda, l’espectacle Violeta, del Col·lectiu La Persiana, també ha guanyat dos premis en la V edició dels Premis Zirkòlika de Circ: millor espectacle de circ de carrer i millor música (Venancio y los jóvenes de Antaño).La resta de companyies, espectacles i projectes han guanyat un premi: Circ Cric de Tortell Poltrona i Montserrat Trias (millor espectacle de circ de carpa per ‘Bemoll Sostingut’), Juana Beltrán (millor número de circ), Hotel Iocandi (millor companyia novell), La Crica (millor iniciativa per a la projecció del circ), ‘Chicken Legz’ d’Animal Religion (millor posada en escena) i ‘Rhum’ (millor espectacle de pallassos).

Els premis es van lliurar dimarts a la nit al Circ Raluy després d’un espectacle dirigit per Xavier Erra que va tenir els animals com a fil conductor i que va comptar amb les actuacions de les acròbates Kimberley i Jillian Raluy (icaris), Kiku Mistu i el seu burro català Platero (poesia), Odoroff (màgia), Fakir Kirman (faquirisme i foc), Golden Star (banquina), Leandre i companyia la Tal (pallassos), Joel Martí (equilibrisme) i el grup musical Sakapatú.

Companyies guanyadores

Circ Pistolet
Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ
Millor Direcció (Anne Morin i Martí Salvat)

Companyia acrobàtica de Terrassa formada per sis artistes (Tomàs Cardús, Miguel Garcia, Enric Petit, Rat Serra, Anna Torné i Albert Ubach) que el passat 21 de novembre van estrenar Incert, un espectacle amb contorsió, diàbolos, quadrant coreà i equilibris, entre d’altres. Aquest espectacle, que tenia 5 nominacions, ha estat premiat amb el primer Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ i a la millor direcció (Anne Morin i Martí Salvat).

Premis: Una gira valorada en 14.000 euros (Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ)

Actuació a la Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà. (Premi patrocinat per la Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà).

Col·lectiu La Persiana. ‘Violeta’
Millor espectacle de circ de carrer
Millor música original (Venancio y los Jóvenes de Antaño)

L’espectacle Violeta és un alegre concert-cabaret amb cinc músics que toquen en directe i números de circ (quadrant rus, trapezi, perxa xinesa, escala acrobàtica i roda cyr) executats per set acròbates de tres companyies (Hotel Iocandi, Vol Dement i En diciembre). El seu primer espectacle, estrenat a Barcelona el 2013 i recentment presentat a Malta, ha guanyat el premi a la millor música original (Venancio y los Jóvenes de Antaño) i al millor espectacle de circ de carrer.

Premis: Estand gratuït i allotjament sense costos durant la pròxima edició de FiraTàrrega per promocionar l’espectacle. (Patrocinat per FiraTàrrega).

Estand gratuït i allotjament sense costos a FiraMediterrània per promocionar l’espectacle. (Patrocinat per FiraMediterrània).

Manolo Alcántara. ‘Rudo’
Millor espectacle de circ de sala

“L’artista Manolo Alcántara ha tornat a la pista amb ‘Rudo’, una proposta detallista i personal cuidada a foc lent durant tres anys. L’esforç i la capacitat de superació són el motor d’un espectacle que trenca fronteres entre llenguatges i disciplines sense descuidar el risc, la tècnica i la capacitat de sorpresa (text extret de l’article de Manuel Pérez publicat al número 42 de la revista de circ Zirkòlika). L’espectacle d’equilibris, que tenia quatre nominacions, ha guanyat el premi al millor espectacle de circ de sala.

Premi: Assessoria i consultoria de comunicació de l’espectacle a càrrec de Comèdia Comunicació. (Patrocinat per Comèdia Comunicació).

Circ Cric. ‘Bemoll Sostingut’
Millor espectacle de circ de carpa

El nou espectacle del Circ Cric de Tortell Poltrona i Montserrat Trias es va estrenar el passat mes d’abril amb una nova presentadora (Luara Mateu) i nous músics, amb Kquimi Saigi (teclats) i Arnau Figueres (bateria i percussió). Hi actuen Tortell Poltrona, amb les seves entrades clàssiques renovades, Boris Ribas (equilibris i acrobàcia), Rosa Pelàez (acrobàcia i corda volant), Igor Buzato (acrobàcia), Iris Mur (trapezi fix), Roberto Carlos Rodrigues (llit elàstic), i el número conjunt d’Igor Buzato i Antonio Correa (malabars). L’espectacle ha guanyat el premi al millor espectacle de circ de carpa.

Premi: Edició d’un vídeo promocional de l’espectacle que realitzarà Teatralnet. (Patrocinat per Teatralnet).

Hotel Iocandi
Millor companyia novell

Hotel Iocandi (Tomeu Amer, Griselda Juncà i Joana Gomila) és una de les companyies més prometedores del circ català. Esquerdes, el seu primer muntatge, és una petita història introspectiva i alhora divertida on tres artistes en moviment juguen en un estira i arronsa permanent al voltant d’un trapezi fix i una escala amb mil posicions. La nova formació ha guanyat el premi a la millor companyia novell.

Premi: Contractació de l’espectacle per la propera edició del festival Festival de Circ de Mirabilia (Itàlia). (Patrocinat pel Festival de Circ de Mirabilia)

Rhum
Millor espectacle de pallassos

Espectacle estrenat al festival Grec de Barcelona en homenatge al pallasso Joan Montanyès ‘Monti’, que va morir l’any 2013 als 48 anys d’edat. Els artistes Jordi Martínez, Joan Arqué, Pep Pascual, Roger Julià i Guillem Albà recuperen algunes de les entrades clàssiques de ‘Monti’, com la del Càrrega i Descarrega i la dels Miralls. Aquest espectacle ha guanyat el premi al millor espectacle de pallassos.

Premi: Contractació de l’espectacle durant la pròxima programació de circ del Centre Cultural de Terrassa. (Patrocinat pel Centre Cultural de Terrassa.)

Animal Religion. ‘Chicken Legz’
Millor posada en escena

Us imagineu una experiència única de circ i moviment que té lloc en una granja? Els animals vibren, es mouen, volen i ballen en combinació amb la música electrònica. Els integrants d’aquesta companyia afirmen que no creuen en l’ésser humà, sinó en la bèstia que habita i controla el nostre interior. La companyia Animal Religion ha estat premiada com a millor posada en escena per aquest muntatge presentat a FiraTàrrega.

Premi: Residencia de creació a La Central del Circ. (Patrocinat per La Central del Circ).

Juana Beltrán
Millor número de circ

Nascuda l’any 1984 a Buenos Aires, actualment viu a Barcelona i els últims anys ha format part del Circ d’Hivern de 9Barris (Barcelona). El seu número d’equilibrisme s’ha vist en nombrosos festivals i cabarets d’Europa i ha estat també seleccionat per la xarxa europea de creació Pyrénées de Cirque. Juana Beltrán ha guanyat el premi al millor número de circ.

Premi: Contractació de l’espectacle per la propera edició de Fira Trapezi. (Patrocinat per Fira Trapezi).

La Crica
Millor iniciativa per a la projecció del circ

Col.lectiu de set persones nascut a Manresa (Bages) l’any 2009 amb l’objectiu de  promoure la cultura del circ a la ciutat. Amb seu a la sala Sant Domènec, el grup ha posat en marxa una escoleta de circ, una aula per adults i també casals d’estiu, entre d’altres activitats, i organitza cada any una gala de circ que ja porta quatre edicions. Aquest curs 2014/2015 compta amb més de 220 alumnes. El col·lectiu ha guanyat el premi a la millor iniciativa per a la projecció del circ a Catalunya.

Premi: 1.000 euros que finança l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC). (Patrocinat per l’APCC).

El jurat ha decidit no valorar aquest any l’espectacle ni els números del Circ Raluy ja que la companyia és amfitriona dels premis i el seu director, Carlos Raluy, forma part del jurat.

Els premis estan coorganitzats per l’entitat Zirkòlika, un projecte de difusió i comunicació de les Arts del Circ. Zirkòlika edita des de l’any 2004 l’única revista especialitzada en circ i, a més, manté un complet portal d’informació per internet (ww.zirkolika.com), amb un calendari de festivals i les notícies més destacades de circ.

Enguany, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA s’han sumat a l’organització dels premis, com a mostra de suport, reconeixement i impuls al circ català, i com a extensió de la línia d’actuació que porta a terme al Centre Cultural Terrassa, de la Fundació Antiga Caixa Terrassa, que actualment presenta la tercera  Temporada BBVA de Circ amb programació estable de circ. Col·laboren també en l’organització dels premis la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

L’objectiu de la Nit de Circ és promocionar el circ i, alhora, dignificar i contribuir a la professionalització del sector i dels artistes i companyies de circ català. També es pretén donar visibilitat a tots els espectacles creats i produïts a Catalunya, cohesionar el sector, obrir circuits d’exhibició i mostrar l’enorme potencial del circ amb la producció d’un espectacle de qualitat.

El jove artista Quim Girón, de la companyia Animal Religion, ahir durant el seu aplaudit número del cavall.

Fakir Kirman, durant la seva actuació ahir a la Nit de Circ, va celebrar amb foc els seus 50 anys com a artista i els 10 anys de la revista Zirkòlika.

 


 

 

 

La companyia Circ Pistolet, primer Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ, fotografiada ahir amb Carme Borbonès, de la Fundació Antigues Caixes Catalanes; Xavier Queralt diector territorial del BBVA a Catalunya.

Foto de família amb tots els premiats de la V edició dels premis Zirkòlika de Circ.

NIT DE CIRC. PREMIS ZIRKÒLIKA: Circ Pistolet obté el primer Gran Premi BBVA Zirkòlika de Circ valorat en 14.000 euros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*