Manifest de del Dia Mundial del Teatre per a Infants 2015 – Viu el Teatre

Manifest del Dia Mundial del Teatre per a Infants 2015, encarregat per Assitej a Malala Yousafzai (Premi Nobel per la Pau 2014) i Guila Clara Kessous (Artista per la Pau de l’UNESCO):
 
Jo, Tu, Ells.

El teatre és de vital importància per a tots els nens i nenes des de la infància.
L’art dramàtic ens dóna el nostre primer accés a una comunitat fora de la nostra pròpia família i ho fem a través d’aquests moments de “Farem que som …” tan típics de la infància. “Farem que som …” és fonamental per desenvolupar la imaginació del nen, el que li permet crear un
futur imaginari ric i complex amb altres persones …
Perquè en el teatre hi ha un “jo”, el que “interpreta” o actua com si els esdeveniments estiguessin succeint de veritat, perquè altres, “ells”, el públic, pensin que és real. I després arribem al “tu”.

Jo, Tu, Ells

Aquesta unitat de “tu i jo” a l’escenari és tan fort que crea un “nosaltres” en llenguatge secret. La participació en el fet teatral com a espectador o, com el gran realitzador de teatre brasiler Augusto Boal diria, “Espec / actor”, és en qualsevol cas sobre el fet d’unir-se i acceptar l’imagina’t igual que vam fer en la nostra infància. Un nen s’adona que hi ha el seu món a través d’un joc que juga amb la realitat. I un nen només pot aprendre dels petits moments de l’experiència perquè encara no és conscient dels patrons, les regles i els dogmes …

Jo / Tu / Ells …

Llavors algú més, que els adults anomenen “l’altre”, arriba a l’escenari per interpretar “amb mi”. “Ells” han de creure en la Bellesa, en somiar i ser transportats lluny de la realitat de la resta de la humanitat. Aquest “Ells” no fa la guerra, tracta d’entendre el món. “Ells” han de seure en silenci, paralitzats per la mateixa llum enlluernadora creada per aquest tu i jo, que és en si mateix tan perfectament equilibrat en la seva relació, l’un per l’altre, que fins i tot la violència “no és de veritat.” I tota aquesta “farsa” i aquest “fer creure” és el millor procés educatiu que un nen pot gaudir.

“Jo / Tu / Ells …”

És una mica com una poció màgica: ” Abra-ca-Dabra ” o “Un, dos, tres i ja!”
Així el nen podrà tenir millors somnis i l’adult podrà entendre millor … Llevat que en realitat és al revés …
És perquè ASSITEJ entén això que les dues ens sentim honrades de ser missatgers de l’esperança, la joventut, l’art i l’educació i som capaços de presentar oficialment aquesta celebració amb orgull. Esperem que en unir forces siguem capaços de transmetre a les generacions futures la importància d’aprendre a través de l’art del teatre, i promoure un món millor basat en la pau, el respecte i la justícia social.
 
Malala Yousafzai, Nobel per la Pau 2014
Guila Clara Kessous, Artista per la Pau per UNESCO
 
PORTA UN NEN AL TEATRE, SERÀ FELIÇ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*