El Festival EVA torna a omplir el Penedès amb les millors propostes artístiques basades en la narració i tradició oral

Festival EVA (2)

  • Del 5 al 14 de juny, el Festival En Veu Alta programa, al Penedès, 36 actes vinculats amb la narració i la tradició oral
  • L’11a edició de l’EVA comptarà amb 8 espectacles per públic adult, 9 familiars o per a tots els públics, 3 propostes de formació, 11 sessions de lectures vinculades al EVA354 i 5 activitats complementaries
  • El Festival EVA s’adhereix a l’Any Neus Català, en motiu del centenari del seu naixement, tot oferint lectures relacionades amb la seva biografia
  • Una de les novetats d’enguany són les ENTRANYES DE L’EVA, espectacles basats en experiències vitals com ara la del ghanès Ousman Umar
  • L’EVA segueix apostant per la formació en lectura En Veu Alta i potencia el voluntariat lector a través de l’EVA534
  • Del 3 al 5 de juliol l’EVA es desplaçarà fins al municipi de Pradell de la Teixeta, al Priorat, seguint la mateixa línia de programació i d’ubicació dels espectacles en indrets inesperats

Barcelona, maig 2015 | Del 5 al 14 de juny, Vilafranca esdevindrà l’epicentre de l’11ª edició del Festival En Veu Alta, la major mostra d’espectacles basats en la narració oral organitzat a terres catalanes. La programació de l’EVA d’enguany està composta de 36 actes: 8 per a públic adult, 9 per a públic familiar i/o tots els públics, 3 propostes de formació, 11 sessions de lectures i 5 activitats complementàries com visites guiades a cases amb història pròpia, sessions d’improvisació i una xerrada per a conèixer els continguts dels contes.

programa – EVA 2015 (En Veu Alta)

L’EVA 2015 s’inaugurarà el divendres 5 de juny amb l’espectacle ‘’La idea d’Europa”, de George Steiner, interpretada per l’actor Oscar Intente i l’acordionista Ferran Martínez. La idea d’Europa és el títol d’un llibre no gaire extens de George Steiner que parla de l’home europeu contemporani: de tot allò que ens ha portat cap aquí i que d’alguna manera, són els orígens de les nostres tradicions i cultura. D’allò que de fet som ara i aquí: homes i dones amb un passat brutal i grandiós alhora.

Altres propostes que ofereix el festival, per a públic adult, són el concert ‘’Questioni Meridionali Folk”, un grup que porta i transporta la seva música del sud d’Itàlia de la mà de Piero Pesce. Per altra banda, un nou apartat a l’EVA anomenat Les entranyes de l’EVA: aquest serà un espai on s’explicaran històries vitals, verídiques, per part dels seus propis protagonistes. En aquesta primera edició tindrem: “La travessa. Un pas rere l’altre”, una història real narrada per Ousman Umar qui explicarà de viva veu el seu periple per arribar de Ghana a Catalunya; també tindrem la poesia musicada de Recitals a domicili amb el seu espectacle “La dona és l’ésser més intel·ligent i tendre sobre la terra, ho sap tothom”; la poesia de Dolors Miquel amb l’espectacle “La dona que mirava la tele”; les “Cançons rellogades” de Krregades de romanços i la xerrada/monòleg/dissertació musicada d’Esteve Molero que serà qui clourà el festival d’enguany.

L’EVA 2015 torna a omplir el cementiri de Vilafranca de propostes artístiques amb l’acció “Per viure el cementiri no cal morir-se”. El públic caminarà per l’espai amb un ciri a la mà, que li serà entregat a l’entrada. D’aquesta manera podrà anar admirant i gaudint de tots els actes d’art dramàtic, instal·lacions, narracions en veu alta,… que tindran lloc al Cementiri de Vilafranca i drant més de dues hores la nit del 13 de juny.

Pels més petits, i per la família en general, l’EVA ofereix múltiples espectacles com ara la “Història viatgera” de Sandra Rossi, els “Contes de pomes” d’Íngrid Domingo, la proposta d’ Anna Garcia ”Un pare enginyós i altres contes”, l’’Eps! No és el que sembla” de Mònica Torra i les titelles de Pea Green Boat. Com cada any, el Festival EVA col·labora i participa amb el Tastacontes, una diada plena de dibuixos, lectures, contes, jazz, capgrossos, tallers i pomes de l’EVA que enguany arriba a la seva 15a edició.

Dins les sessions de lectures professionals, cal destacar, el text ”El Tast” de Roald Ahal, autor del qual es celebrarà el centenari del seu naixement l’any que ve, el 2016. Així doncs l’actor Pep García-Pascual ens portarà un text d’aquest escriptor i novel·lista gal·lès, que va ser també autor de textos portats a la gran pantalla com Charlie i La fàbrica de xocolata, Matilda o Les Bruixes entre d’altres o creador dels Gremlins així com guionista de les fantàstiques històries televisives de la Dimensió desconeguda. El Tast és una de les narracions que formen part del llibre “Els millors relats de Roald Dahl” i narra el sopar que fa una família distingida i sibarita (i snob) amb molta ironia, cinisme i propostes explosives típiques de l’autor.

En aquesta edició, més que mai, l’EVA vol destacar les lectures En Veu Alta dins les arts escèniques i com a eina social de voluntariat. És per això que enguany es destaca el Curs de lectures en veu alta, EVA354, on l’actriu Anna Güell ensenyarà com aprendre i millorar la lectura mentre un es sent i és escoltat. Aquesta formació va de la mà del voluntariat EVA354. L’any passat es va presentar el Projecte Lectures, un servei de Voluntariat Lector que ja fa més d’un any que s’està estenent pel Penedès. Aquest 2015 el Projecte Lectures ja no és projecte sinó que esdevé realitat consolidada i per aquesta raó se l’hi ha canviat el nom. Se l’ha anomenat d’aquesta manera tan curiosa i alhora coherent: EVA354. Què vol dir, això? Evidentment, se li diu EVA per l’acrònim En Veu Alta i per la seva vinculació (d’on neix la proposta) amb el Festival EVA, EN VEU ALTA. El 354 és una mica més complex però fins i tot més excitant: l’any 354 d. de C va néixer Sant Agustí d’Hipona, un dels grans pensadors de la història occidental i personatge a través del qual es té constància del primer document escrit on es fa esment de les lectures en veu alta. Els vàrem unir i ens va aparèixer l’EVA354 a les mans. En aquesta edició, el Festival EVA vol donar a conèixer l’EVA354, i és per això que ha programat diferents actes amb aquest segell com ara les lectures obertes al claustre, cursos de formació, espectacles professionals de lectures i les “llegides” que els grups de voluntaris de l’EVA354 fan arreu del Penedès en diferents espais públics. Hospitals i residències esdevindran escenaris de l’EVA d’aquest any. Durant els dies del Festival, totes les lectures seran obertes per tal que els qui ho desitgin, puguin llegir o escoltar allà on es facin propostes lectores. Enguany hi hauran lectures en veu alta professionals i lectures en veu alta per a públic general. Pel què fa a les temàtiques de les lectures, tant l’EVA354 com el Festival EVA en si, oferiran lectures relacionades amb la biografia de Neus Català tot adherint-se així al centenari del seu naixement.

Una de les novetats d’enguany són les ENTRANYES DE L’EVA. Espectacles basats en experiències vitals com ara el de l’ Ousman Umar del dia 10 de juny, a la Casa Vidal i Folquet de Vilafanca. Aquest apartat s’inaugura aquest any però l’objectiu és mantindre’l cada any i potenciar-lo amb altres històries. Per altra banda, les cases, muralles i esglésies també tenen una verídica història al darrera. Enguany, el Festival EVA vol donar a conèixer les històries d’aquests edificis que tenen molt a dir. És per això que dins la programació del festival trobarem tres visites guiades, una a la casa Cal Freixedas de Vilafranca, l’altra a la Basílica de Santa Maria i una darrera a Cal Posas.

El Festival EVA també dedica un espai a la formació, és per això que els dies 6 i 13 de juny, realitza un Curs de lectures En Veu Alta (EVA354) amb col·laboració del Servei Educatiu de l’Alt Penedès. L’objectiu és donar eines per aprendre i millorar la lectura mentrestant ens sentim i ens escolten. Per arribar al cor i al ventre dels qui ens fan de públic. I per dir les coses no com ens imaginem que haurien de ser sinó com ens convencem que volem que puguin sonar.

Activitats de tota mena i per a tots els públics es podran gaudir també a diferents municipis de la comarca a banda del de Vilafranca: Torrelavit, la Granada, Sant Pere de Riudebitlles, Les Cabanyes, Gelida, Sant Pere Molanta, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Quintí de Mediona i Santa Margarida i els Monjos. Com sempre, l’EVA segueix programant espectacles en escenaris insòlits com ara cases abandonades, cementiris, cisternes, restaurants , patis i claustres.

La peculiaritat de l’EVA rau en esdevenir una aparador d’espectacles de narració oral de present, tots ells amb un únic fil conductor i pal de paller, la narrativa i l’oralitat. I com cada any, com ja és tradició, a tots els espectacles del Festival EVA s’oferiran pomes per al públic qui ho desitgi.

Espectacles de narració oral, infantils, música, lectures, tallers i xerrades ompliran el Penedès, del 5 a 14 de juny, en l’11a edició del Festival En Veu Alta Penedès. No obstant, com cada any, el mes de juliol l’EVA es desplaça fins al municipi de Pradell de la Teixeta, al Priorat, seguint la mateixa línia de programació i d’ubicació dels espectacles en indrets inesperats. Del 3 al 5 de juliol tindrà lloc el fill petit de l’EVA, el Festival En Veu Alta Pradell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*