Balanç final de la fira Litterarum, a Móra d’Ebre

Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc converteixen Móra d’Ebre durant un cap de setmana en l’epicentre cultural català.

Litterarum

La vuitena edició de Litterarum, fira d’espectacles literaris i la dotzena Fira del Llibre Ebrenc han finalitzat aquest diumenge consolidant les expectatives marcades i convertint novament Móra d’Ebre en l’epicentre de la dinamització de literatura catalana a escena i capital del món de llibre a les Terres de l’Ebre. Ho va manifestar divendres el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, durant la inauguració de la fira. Enguany s’ha fet més visible que mai el compromís de la conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb Litterarum, l’única fira especialitzada en aquesta tipologia d’espectacles basats en la literatura de parla catalana i que ja és un dels grans referents del país.

Enguany s’han incrementat les xifres de l’any passat, tant pel que fa al nombre de públic assistent als espectacles com quant al total de programadors professionals. S’ha omplert el 80 per cent d’aforament total dels espectacles, un 20 per cent més que l’any anterior, i pel que fa a la part més professional de la fira també s’ha vist reforçada per la presència de més de 70 programadors, un 10 per cent més que l’edició del 2014.

Entre els espectacles més vistos cal destacar El poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar, protagonitzat per l’actriu Mercè Sampietro, el músic Eduard Iniesta i la cantant Llúcia Vives, estrena a Catalunya; Vestigis del dramaturg ebrenc Valer Gisbert inspirat en el llibre 115 dies a l’Ebre. El sacrifici de la lleva del Biberó d’Assumpta Montellà, i El Cafè de la Granota, de la Companyia Mea Culpa, inspirat en l’obra de Jesús Moncada. “Estem molt satisfets perquè cada any la repercussió mediàtica en l’àmbit nacional és més important i la imatge professional de la fira augmenta gràcies a les activitats que es programen”, diu Albert Pujol, director de Litterarum i la Fira del Llibre Ebrenc.

Més de cinquanta artistes a Litterarum

Més de cinquanta artistes de quinze companyies diferents han estat presents a la vuitena edició de Litterarum, una xifra més gran que l’any 2014, que consolida la fira en l’àmbit artístic.

Pel que fa a la Fira del Llibre Ebrenc s’han mantingut els visitants del 2014, a més enguany hi ha hagut una novetat important pel que fa a la venda de llibres, la substitució de les parades de llibres tradicionals fins ara per una gran carpa llibreria de més de 200 metres quadrats amb 2.000 títols de temàtica ebrenca a la venda, coordinada per les tres llibreries del lobby ebrenc (Bassa, Serret i Viladrich), l’Institut Ramon Muntaner i la Fira.

Dotzena Jornada del Llibre Ebrenc

Avui la fira del llibre ha tancat amb la participació de dos autors de prestigi, els escriptors Andreu Carranza i Francesc Serés, que han protagonitzat  la dotzena Jornada del Llibre Ebrenc, dedicada a analitzar el paper de la biografia com eina per a la literatura. Tots dos autors han rebut importants guardons literaris aquest 2015. Així, Carranza va guanyar el premi Josep Pla de narrativa amb El poeta del poble, una biografia novel·lada sobre mossèn Cinto Verdaguer; i Serés ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de narrativa amb La pell de la frontera, d’aquí que hagi estat especialment rellevant la seua presència a la Fira del Llibre Ebrenc.

S’han presentat un total de 28 títols, entre els quals destaquen La fi dels secrets, de Miquel Esteve (Ediciones B); Presidi major de Josep Gironés (Pagès), El noi del costat del padrí, de Jesús Maria Tibau (Cossetània) o Cullerades de vida de Francesca Aliern (Cossetània). Enguany les presentacions han tingut un format diferent i s’han integrat en un espai radiofònic conduït pels professionals de Ràdio Móra d’Ebre SER, que han fet servir elements multimèdia i han realitzat preguntes als diversos autors amb l’objectiu de fer més dinàmic l’acte.

Premi Llibresebrencs.org

Dins el marc de la Fira del Llibre Ebrenc ahir es van donar a conèixer els guanyadors de l’onzè Premi Llibresebrencs.org de relats curts per Internet, organitzat per la Fira del Llibre Ebrenc, amb el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, l’Ajuntament de Móra d’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner i amb el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és incentivar els jóvens de les comarques de l’Ebre i la seua àrea d’influència cultural a escriure i compartir les seues creacions. Enguany s’hi ha presentat un total de 35 autors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*