Jove Espectacle: el final d’una etapa i l’inici d’una altra

JovEspectacle

per Josep Maria Viaplana

El 17 d’octubre de 2011 van publicar-se les primeres entrades a Jove Espectacle, dins del bloc de notícies allotjat a Blogspot, i el desembre d’aquell mateix any, va enviar-se el primer butlletí, que va arribar a la gran quantitat de professionals i programadors que havien estat contactes regulars durant la meva etapa a les campanyes escolars. El juny de 2012 ja tenim un domini propi www.jovespectacle.cat i un bloc fet amb Wodpress, d’aspecte més professional. Bloc de notícies i butlletí van millorar el seu aspecte, a partir de l’abril del 2013, amb una nova web  més visual, i posteriorment amb l’agenda Cartellera Jove dels espectacles per a públic infantil i juvenil que començà a funcionar el novembre del 2013.

La idea sempre ha estat la mateixa: mirar d’oferir al sector una finestra des d’on donar a conèixer l’abast i la importància de la nostra activitat, que tothom pugui difondre allò que fa i notícies que puguin interessar des del punt de vista professional; i estar assabentats, alhora, del que fan els altres, conèixer les possibilitats de formació i trobades dels diferents operadors, festivals, subvencions, gires per Espanya i més enllà, i un llarg etcètera. Amb la Cartellera, a més, varem començar a arribar a un públic més ampli… de fet, al públic dels espectacles: els joves que volen veure teatre i a les famílies que volen anar-hi amb els seus fills.

Tot això s’ha fet sempre des de la voluntarietat i les hores de treball de qui us escriu, en una etapa de transició professional, que em va deixar molt de temps per a dedicar-m’hi. I quan no en hi va haver prou, amb la col·laboració de la meva filla Laura, de la qual alguns de vosaltres heu rebut comunicacions, que va passar a encarregar-se de la publicació de notícies i cartellera, quan altres feines començaven a demanar-me més i més temps. Més enllà de la dedicació, també les múltiples despeses han sortir de la meva butxaca personal, tot esperant que l’activitat i la progressiva popularització de Jove Espectacle, generessin els ingressos necessaris per a assegurar la seva continuïtat: publicitat, venda d’entrades a sessions familiars, possibles mecenatges i/o ajuts de l’administració (no és una utopia, existeixen, però no per a nosaltres).

Finalment, la coincidència en el temps de dos esdeveniments recents, afortunadament feliços*, han precipitat que, si no es troba una solució, Jove Espectacle disminuirà dràsticament la seva activitat, per cloure aquesta etapa d’intensa dedicació, a mitjans-finals de juliol, per no reprendre-la com era habitual, a primers de setembre. Deixem obertes les portes a les col·laboracions de tots aquells/es, persones, entitats, companyies, que vulguin creure en la continuïtat d’aquest projecte, que passaria a ser ‘del sector’, com de fet era la seva vocació fundacional. Sempre intentant evitar ser només el portaveu d’una part, i mirant d’englobar tots aquells espectacles que van adreçats al públic infantil i jove, vinguin d’on vinguin.

Un tercer esdeveniment fa que la ‘pèrdua’ de Jove Espectacle no sigui tan lamentable: el naixement de la web impulsada per la TTP  – www.escenafamiliar.cat que conté una cartellera dels espectacles familiars arreu de Catalunya, a més de notícies i de crítiques, entre les quals les meves pròpies i d’altres, a través d’un acord amb www.recomana.cat, on també les publico.

Al calaix resten algunes idees que no s’han pogut materialitzar, bàsicament per falta de temps, com ara el directori professional, el mapa d’espais que programen espectacles familiars i joves a Catalunya, o el banc de textos teatrals, aquest darrer, crec que molt necessari i que penso que algú haurà d’abordar tard o d’hora.

Moltes gràcies, si heu arribat fins aquí.

 

POSTDATA: Tanmateix, si algú s’anima a aportar idees, gestions, col·laboracions, complicitat, i tot allò que us vingui de gust, per tal donar una possibilitat de continuïtat a aquest servei al sector que representa Jove Espectacle, serà molt agraït. 😉 Fins i tot hem pensat en un servei d’autopublicació de les companyies, les sales i resta d’interessats.

* Bàsicament, els dos artífex, a dia d’avui, del portal, la meva filla Laura i jo mateix, tenim unes feines que ens impedeixen poder dedicar gaire temps al portal. En el meu cas, el progressiu creixement de la meva dedicació a fer gires dins de les escoles amb els espectacles de http://melquiades.jovespectacle.cat o els que jo mateix realitzo o distribueixo, i que podreu trobar a https://www.jovespectacle.cat/escoles.

FestaGranja-triptic02

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*