Presenteu propostes al Simposi sobre Teatre de Titelles el mes d’octubre, a l’Institut del Teatre

Crida a la presentació de propostes per a comunicacions del Simposi “Teatre de titelles: desdoblament i alteritat”

07.07.2015

Expo Arts Santa Mònica

L’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona acull el simposi Teatre de titelles: desdoblament i alteritat del 22 al 24 d’octubre de 2015.

Aquest simposi pretén donar una visió filosòfica i contemporània a les dramatúrgies produïdes pel teatre de figures. L’anàlisi multidisciplinària d’aquesta manifestació escènica, l’origen de la qual es perd en els orígens de la humanitat i el seu desenvolupament segueix en paral·lel l’evolució cultural i tecnològica d’aquesta, permet abordar el tema des de la perspectiva de l’urbanisme, l’antropologia, la literaturització/representació de mites, el joc i la idea d’alienació.

La convocatòria d’aquest simposi coincideix amb l’exposició  Figures del desdoblament al centre Arts Santa Mònica (del 9 d’octubre de 2015 al 10 de gener de 2016), que encapçala el cartell d’activitats del Festival IF Barcelona. Amb una programació d’espectacles per a adults i per a tots els públics, es pretén recuperar l’extingit Festival Internacional de Titelles i Teatre Visual de Barcelona (1973-2004), que va deixar pas al NEO (intermitent fins al 2012).

El simposi organitzat per l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de l’Institut del Teatre de Barcelona i la Associació Interseccions, està dirigit especialment a investigadors, professionals i estudiants d’arts escèniques centrats en el camp del teatre de figures, visual i de titelles, així com en el de la filosofia i l’antropologia.

Està previst que el simposi es divideixi en tres sessions que abordin els següents temes:

 • La ciutat com a espai de desdoblament. La creació de personatges propis d’algunes ciutats, com a dobles o reflex dels seus habitants.
 • L’ alteritat com a subjecte antropològic.Visions de diferents formes de representar a l’altre.
 • Joguines, nines i altres objectes de projecció. El joc com a forma d’expressió i la cosa com médium.

Cada sessió tindrà una ponència i diferents comunicacions d’una durada de 15 minuts. S’acabarà la sessió amb una taula rodona de debat sobre el tema.

logo-if-barcelona2015

Crida a la presentació de propostes per a comunicacions

 • Termini de recepció de les propostes: 28 d’agost de 2015.
 • Les propostes han de tenir:
  •    Títol
  •    Abstract de 400 paraules
  •    Breu currículum de l’investigador
 • Les propostes s’han d’enviar a mae@institutdelteatre.cat indicant a l’assumpte “proposta comunicació”

L’acceptació (si escau) es comunicarà el 7 de setembre de 2015.

Comissió científica:

Formen la comissió científica: Toni Rumbau. Cesc Martínez, Jordi Alomar i Giulia Poltronieri per Interseccions i els  professors:  Alfred Casas, Víctor Molina, Jordi Basora, Joan Baptista Cusó per l’ESAD.

Altres informacions:

Després de la sessió inaugural, el dia 22 d’octubre de 2015, s’acompanyarà als participants a un recorregut per espais rellevants de l’univers del teatre de titelles i visual a Barcelona.

En concloure el simposi, el dia 24, es realitzarà una visita guiada a l’exposició Figures del desdoblament al centre Arts  Santa  Mònica i s’assistirà a les representacions de la residència El solar de l’estraperlo, conferencia espectacle a càrrec de l’artista Shaday Larios (Mèxic), i a l’espectacle final del taller de titelles i teràpia.

El dia 24 d’octubre, es realitzarà una jornada especial dedicada a El Titella, un Alter Ego que gestiona les emocions, que reunirà a titellaires i terapeutes internacionals que parlaran sobre aquesta matèria. Per la tarda del mateix dia es realitzarà un taller obert als participants conduït pels convidats internacionals (Karim Dakroub, de Líban, Eleni*Papageorgiou, de Grècia, Gilbert Meyer, de França, i Teia Moner, de Catalunya). Un dels objectius d’aquesta jornada serà explorar els límits de la projecció individual en l’objecte en relació amb les malalties mentals.

Institut del Teatre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*