Crítiques: ‘Cabaret Patufet’ de Samfaina de Colors

cabaret patufet - samfaina de colors

Vist el 26/04/2014 a la XXV Mostra d’Igualda

Poques vegades he assistit a un espectacle més ple d’encant i tendresa, que el Cabaret Patufet que ens ofereixen el Xavi Múrcia i la Mirna Vilasis, els Samfaina de Colors, professionals de talla de la música per a tots els públics (incloent l’adult) i de l’animació, des de fa molts anys. És un luxe tenir músics i cantants d’aquest nivell, en aquest ‘cabaret’ que comença fent de dos contes populars, En Patufet i la Rateta que escombrava l’escaleta, una sola narració. I en acabar-lo, ens sorprèn cada cop amb nous girs i escenes, entre les quals destacaria les endevinalles, delicioses, i una versió de la llegenda de Sant Jordi, que per acabar de reblar el clau, acaba cantant una tonada sobre les notes dels Segadors en haver vençut i mort el drac. Però no us espanteu, no es llença cap mena de missatge estrany. És que l’espectacle es basa en tonades, històries i ‘aires’ tradicionals de la terra, adobades amb textos i poemes originals d’ells mateixos, com ara el poema-cançó del sol i la lluna, que no vaig poder-me resistir a preguntar-los de quin poeta era, per la seva qualitat, i resulta que és d’ells.

La clau, a banda del talent i de la impecable interpretació musical de tots dos, és la llarga experiència de Samfaina de Colors per a públic infantil. Tanta, que es permeten fer un moment en què un va pensar que els més petitons s’espantarien, de bé que el Xavi interpreta al malvat drac que es menja la resta d’animalons. Però ells mateixos em confessen que, malgrat esperar-s’ho, ha resultat que aquesta mena de ‘sal i pebre’ en un moment de la funció, ha tingut un gran atractiu en les moltes actuacions que ha tingut ja l’espectacle, majoritàriament per a públic escolar.

No vull deixar-me de dir que, entre els animals que pretenen la rateta, hi ha alguns clarament de dibuixos animats (com ara Nemo, Dumbo, o l’esquirol d’Ice Age), cosa sorprenent i divertida, que un no sap si és degut a una aposta original de la companyia, o al protagonisme que aquests tenen en les botigues de ninos per a infants.

Això sí, és un espectacle clarament per a públic de molt curta edat, que jo xifraria entre un any i sis-set com a molt, tot i que em comenten que per a escoles ha funcional per a una mica més grans, fins als 9.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*