Crítiques: ‘El cafè de la granota’ de Nyiguit

El cafè de la granota

Vist el 30/05/2015 al Fitkam Montmeló

Una jove companyia d’accent clarament ponentí, que ha versionat diversos contes del Jesus Moncada, un magnífic autor literari de Mequinensa, desconegut per a molts de nosaltres fins fa poc, que ara reivindiquen justament des de les terres de ponent. La dramatúrgia ens situa en un poble que no existeix, empassat fa anys per les aigües d’un pantà, i que no es resigna a ser el nou i impersonal poble que es va edificar per als seus antics habitants. Aquest poble imaginari compta amb uns curiosos habitants, també imaginaris, però que són reals de tant que poden sonar als habitants de poblets i viles d’arreu. Aquesta seria la primera dificultat: per a un públic adolescent-jove -una mostra del qual era a la sala dissabte-, els referents els sonen a xinès, o més enllà, i en la proposta escènica, no es fa cap intent d’explicar-los, potser perquè se suposa que els han preparat* per a uns textos d’uns temps i uns paisatges que poc tenen a veure amb la seva realitat i visió del món actuals. Uns personatges ancorats en el riu, la terra, el petit món en què vivien en els anys 50-60, i que tan bé va retratar Moncada. Així, algunes escenes no s’acaben d’entendre bé, també per una dicció apressada, de mots que costa associar a un significat, si no és pel context en què es diuen. En la banda positiva, el magnífic treball físic actoral, ja que els elements escenogràfics són mínims, i els espais i els temps els creen els mateixos intèrprets, dos actors i dues actrius, que a més canten de meravella, i són capaços de tocar diversos instruments. Potser aquest seria un resum brevíssim, més músics i cantants que actors. Per sort, al final ens van encantar amb unes jotes ‘improvisades’ d’aquelles terres, que ens varem fer sortir amb un somriure. Un espectacle que va de menys a més, i que hauria voler ser més explicatiu, per poder connectar amb uns públics més amplis.

*La obra gira pel circuit d’instituts de secundària, on els mateixos professors de Llengua i Literatura catalanes els fan llegir textos de l’autor abans de veure la representació.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*