Crítiques: “El cel de la Jojó” Inspira Teatre (Catalunya)

El cel de la Jojó

Vist el 16/02/2014 a FETEN 2014

La Joana puja a jugar al terrat i mentre observa els núvols pensa que fa dies que no veu a la seva iaia i es pregunta on deu haver anat. La seva mare la transporta, a través d’un conte, a la granja de l’àvia on fa molts anys diuen que hi va viure una vaca molt especial, la Jojó. Una història que ha anat passant de generació en generació i, a partir de la qual, la nena obtindrà algunes claus per entendre millor la vellesa i el cicle de la vida.

Edat recomanada: de 4 a 10 anys
Durada: 50 minutos

Aquest espectacle ja fa dos anys que es representa per tot Catalunya, amb notable èxit. Les dues actrius que l’interpreten, ens expliquen la història d’una mare i una filla, que està molt enyorada de l’àvia, que ha mort fa poc temps. La mare, aleshores, li explica a la filla una història que ha anat passant de mares a filles a la seva família: el conte de la Jojó, una vaca vella i sàvia, que aconsellava tota mena d’animals amb els seus problemes. La història està farcida de cançons (destacar que totes dues canten molt bé) i coreografies, que fan que el tema de la mort sigui explicat de forma molt adient a nens i nenes petits: el fet de fer-se gran i, en darrera instància, morir, vist  com un fet no traumàtic, sinó natural. Curiosament, les cançons i coreografies són ben  divertides, per fer més amè un tema tan seriós en principi. Això li confereix un cert to de cabaret, en el sentit de que la música sorgeix de forma natural de les situacions, i tot sembla que està naixent en el mateix moment. Al meu gust personal, tanta màgia i encant són una mica trencats per una venedora de potingues i pròtesis per a semblar jove, no tant pel missatge –fantàstic- de que cal acceptar el pas del temps i no voler enganyar-se ni enganyar els altres, sinó perquè fet d’una manera més àgil i compacta, encara reforçaria més tota la màgia que impregna, de cap a fi, aquest espectacle amb un gran missatge per a petits i grans.

Inspira Teatre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*