Crítiques: “The Friki Shakespeare’s Show” Produccions Mones

The Friki Shakespeare's Show - Produccions Mones

Vist el 5/10/2013 a Mostra Butaka Jove

“The friki Shakespeare’s show” és un interessant experiment entorn de l’obra de l’escriptor més important del teatre isabelí. Es tracta d’un hilarant i estimulant espectacle que recorre, en menys de 70 minuts, tota la producció de William Shakespeare. Amb  molt d’enginy, tres actrius donen vida als múltiples personatges.

Les obres completes de Shakespeare corregides i augmentades, sintetizades, del dret i del revés, divertides, didàctiques, revisades, actualitzades, dessacralitzades, lúdiques, insolents, crítiques i molt irreverents, fan que de “The friki Shakespeare’s show” es converteixi en un àpat ben especiat perquè el públic més jove pugui tastar i gaudir tots els personatges del gran mestre sense problemes de digestió!

Tres actrius, o com elles irònicament es presenten, dues actrius i una ‘erudita’ en l’obra Shakespiriana, ens ofereixen un esdeveniment únic, i profundament friki-innovador: condensar tota l’obra del gran Dramaturg anglès i universal en 60 minuts de rellotge.

Basada en The complete works of William Shakespeare (abridged), obra de creació de la Reduced Shakespeare Company, una companyia nord-americana que volta tot el món anglòfon, va néixer d’un espectacle de carrer que aquests actors feien, condensant obres shakespirianes en uns 20 minuts. Varen començar per Romeu i Julieta, després Hamlet… i després van muntar la resta de l’obra. Aquest origen es nota molt en l’estructura dramatúrgica de la peça: a l’inici, una difícilment millorable condensació còmica del Romeu i Julieta, i al final, un resum, també tintat d’ironia, inclosos uns esperpèntics efectes fast forward i rebobinat, de Hamlet. Entre mig, gairebé la meitat de l’obra, resums molt curs (de vegades en un parell de minuts, encadenant títols i poca cosa més) de les més de cent produccions de l’escriptor, director i actor. Aquesta podria ser una de les baules ‘fluixes’ d’aquesta cadena de somriures que esdevé l’obra: les sòlides versions del principi i final fan que les del mig, molts de cops sàpiguen ‘a poca cosa’. Tot i així, potser aquestes apressades paròdies (quant més riuríem si a la nostra cultura es conegués més l’obra Shakespeare!), varen fer les delícies del públic juvenil de la sala, que puc certificar que al final van comentar-me que els havia encantat. Les tres actrius estan força bé, però seria injust no destacar la Tàtels Pérez, energètica i connectant amb el ‘respectable’ també pel paper agraït que li reserva l’obra. Per tant, un muntatge especialment recomanable per a un públic jove, i que no deixarà indiferent als adults, tot i que, honestament, potser caldrà ‘recosir’ algunes carències de la part central, sobretot dramatúrgiques, i acabar-se de rodar. Cosa que ja va fer a l’Almeria Teatre fa poques setmanes, si bé, allà es va demostrar que és un muntatge que brilla més amb una sala plena, i si pot ser amb molts espectadors per sota dels 30 anys. O sigui, un encert ple de l’organització de la Mostra Butaka Jove.

Produccions Mones

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*