73 propostes artístiques per a la Fira de les Festes Majors

 fira-festes-majors-2015

73 propostes artístiques per a la
Fira de les Festes Majors 2015

Ahir es va presentar a Vilafranca del Penedès, la Fira de les Festes Majors, un esdeveniment creat per ser la plataforma i l’aparador del seu sector professional, que aterrarà a Vilafranca en el marc de la seva capitalitat de la Cultura Catalana.

En la roda de premsa de presentació van estar presents, Raimon Gusi, regidor de Cultura, Àngel Hom, Cap del Servei de Cultura, i Laura Moreno, coordinadora externa de la Fira, que han explicat el motiu i contingut de la fira.

Segons Raimon Gusi, “Vilafranca havia de crear i acollir una Fira d’aquest tipus, amb clara voluntat de mantenir-la si la resposta és bona. Serà un aparador incomparable de cultura i folklore. És sens dubte un dels actes més simbòlics d’aquesta capitalitat 2015.”

Ahir també es tancava el període d’inscripció a la convocatòria de propostes artístiques per a la Fira de la Festa Major i avui Laura Moreno comunica que són un total de 73 propostes les inscrites, de les quals es triaran per als diferents espais d’actuació i espectacles itinerants.

Del 29 d’octubre a l’1 de novembre de 2015 Vilafranca del Penedès acollirà una nova aposta, com la seva pròpia Festa Major ja projecta, per viure un gran esdeveniment on s’apleguin els diferents models de Festa Major d’arreu dels Països Catalans, amb el focus posat en les activitats populars i d’arrel tradicional.

La Festa Major de Vilafranca del Penedès, declarada Festa patrimonial d’interès nacional, és una de les grans festes majors de Catalunya i enguany Vilafranca del Penedès n’és la Capital de la Cultura Catalana.

Dates i àmbits de la Fira

Els propers dies 29, 30, 31 d’octubre i 1 de novembre se celebrarà la Fira de les Festes Majors, que constarà de tres eixos principals: àmbit científic, àmbit firal i àmbit artístic.

Les festes majors han experimentat una revifalla notable durant l’actual etapa democràtica. Al costat de l’èxit, algunes d’aquestes manifestacions han viscut problemàtiques que sovint són comunes. L’àmbit d’anàlisi de la Fira de les Festes Majors reflexiona sobre aquestes circumstàncies en què ha esclatat el conflicte. Alhora analitza l’evolució i l’emergència de nous models festius en l’àmbit català. El debat es focalitzarà en el mapa català, sense que això suposi una mirada cap a algunes de les grans celebracions de la resta de territoris de llengua catalana i també de la resta de l’Estat. S’organitzaran xerrades, taules rodones i trobades de professionals dins l’espai l’Escorxador, nucli d’organització cultural de la ciutat.

Les acreditacions es podran realitzar a través del portal: www.firafestesmajors.cat i finalitzarà el termini el 20 d’octubre. L’acreditació serà gratuïta amb inscripció prèvia i autoritzada per l’organització i inclou el programa de la Fira, la guia professional i l’accés a la programació de l’Escorxador.  Els acreditats que necessitin allotjament durant els dies de la Fira, se’ls facilitarà tota la informació i gestió necessària de l’acció hotelera de la zona.

L’àmbit firal tindrà a la Rambla Nostra Senyora per als vilafranquins un lloc indiscutible de trobada per poder gaudir de demostracions i tallers artesanals i folklòrics. Aquell que vulgui exposar a la Fira tindrà temps fins el 15 de setembre i ho podrà fer a través del portal www.firafestesmajors.cat.

L’àmbit firal, durant la Fira de les Festes Majors serà l’espai destinat a artesans, luthiers, constructors, serveis i infraestructures relacionats amb la festa i l’espectacle. La Rambla Nostra Senyora de Vilafranca del Penedès es convertirà en un mercat on milers de visitants gaudiran d’aquest espai i a més es programaran diversos espectacles itinerants que transcorreran per la Rambla. També hi trobarem estands destinat al món tradicional de les festes majors i la venda i producció d’aquests productes.

Constarà d’un apartat familiar, amb atractius i tradicionals jocs infantils i una part creativa on el visitant podrà fer tallers de curta durada.

També comptarà amb l’estand principal dedicat a la Festa Major de Vilafranca del Penedès on s’hi mostraran les entranyes organitzatives i com es prepara ja l’edició del 2016, que vol ser més participativa que mai.

I en tercer lloc i no menys important, l’àmbit artístic, comptarem amb actuacions de carrer, concerts de petit format, espectacles de dansa i circ i altres sorpreses. Tots els espectacles seran gratuïts. El dia 3 d’agost va finalitzar el termini de convocatòria. La programació es presentarà el proper mes d’octubre en roda de premsa.

Paral·lelament se celebrarà la jornada COET, el Certament Obert d’Espectacles Tradicionals amb pirotècnia, durant tot el dissabte dia 31 d’octubre.
Cal destacar les diades castelleres, la Diada del Roser també el dissabte 31 d’octubre amb els Xicots de Vilafranca, i la Diada de Tots Sants amb els Castellers de Vilafranca.

 
 

Origen: 73 propostes artístiques per a la Fira de les Festes Majors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*