Palmarès dels premis Zirkòlika de Circ de Catalunya » NIT DE CIRC 2015

Animal Religion guanya el II Gran Premi BBVA Zirkòlika per l’espectacle ‘Sifonòfor’

‘Esquerdes’, de la companyia Hotel Iocandi, obté el premi al millor espectacle mentre que

‘Escalat’ de Manel Rosés s’emporta el premi al millor número de circ del 2015

També guanyen premis Imaga (millor companyia emergent), la Circoteca de la companyia Passabarret (millor iniciativa per a la projecció del circ), i la posada en escena de l’espectacle ‘Pals’ (premi especial)

Prop de 600 persones van assistir ahir a la sala 2 de l’Auditori de Barcelona a la gala de lliurament

Barcelona, a 30 de setembre de 2015. L’espectacle de circ i música Sifonòfor, de la companyia Animal Religion, ha guanyat la segona edició del Gran Premi BBVA Zirkòlika que concedeix conjuntament la Fundació Antigues Caixes Catalanes, el Grup BBVA i la revista Zirkòlika. El premi, un dels millors dotats de les arts escèniques, consisteix en una gira per Catalunya valorada en 16.000 euros i té l’objectiu de reforçar la professionalització del circ i crear circuits d’exhibició. La companyia va recollir el premi ahir durant la sisena edició de la Nit de Circ que es va fer a la sala 2 de L’Auditori i que va reunir prop de 600 persones.

Sifonòfor, produït per L’Auditori i estrenat el més de febrer en el marc del programa Escenes, és un espectacle de gran format i amb mirada externa d’Alba Sarraute protagonitzat per 11 acròbates i músics (Quim Girón, Niklas Blomberg, Ben Smith, Simon Wiborn, Santi Albalate, Tom Brand, Julien Auger, Jonatan Krogh, Nuria Dardinya, Anaelle Molinario i Wilhelm Blomberg) de sis països que fusiona algunes tècniques de circ com la perxa xinesa, l’acrobàcia o la corda llisa amb la música electrònica, el piano, l’òpera o la guitarra.

La resta dels VI Premis Zirkòlika que també es van lliurar ahir han estat per a Esquerdes de la companyia Hotel Iocandi (premi al millor espectacle de circ), Escalat de Manel Rosés (premi al millor número de circ), Imaga (millor companyia emergent), la Circoteca de la companyia Passabarret (premi a la millor iniciativa per a la projecció del circ), Pals de la companyia Cíclicus (premi especial a la posada en escena), Ramón Muñoz ‘Karoli’ (premi de votació popular), i Johana Cuellar, Jorge Ochagavia i Toni Moll (premi ex aequo de pintura).

nit-de-circ-Zirkolica-2015-cartell

PREMI ZIRKÒLIKA MILLOR ESPECTACLE

‘Esquerdes’
Hotel Iocandi

Espectacle de carrer creat per la jove companyia Hotel Iocandi (premi Zirkòlika a la millor companyia novell 2014) estrenat el 2015. El trio (Tomeu Amer, Griselda Juncà i Joana Gomila) explica una història d’amor i desamor a través de la música i diferents tècniques circenses: equilibris amb escala lliure, dansa acrobàtica, trapezi, verticals i molt d’humor. S’ha atorgat el premi pel seu llenguatge atrevit, la comunicació entre els tres artistes sobre l’escena, una música que captiva i la creació d’un univers únic.

Valor del premi: Una residència de creació i l’exhibició de l’espectacle a la Fàbrica de les Arts en Viu L’Estruch i un estand gratuït a Firatàrrega

PREMI AL ZIRKÒLIKA MILLOR NÚMERO DE CIRC
‘Escalat’. Manel Rosés
Equilibris

Número d’equilibrisme que es presenta en una escala amb vuit esglaons i està protagonitzat per Manel Rosés, artista que va guanyar un or al prestigiós Festival Mondial du Cirque de Demain (París) amb la companyia Balagans. Actualment forma part de la ‘troupe’ acrobàtica eia (Premi Ciutat de Barcelona 2011). El premi s’ha atorgat per la seva bona tècnica, la seva força i la perfecte harmonia entre els equilibris i la música d’un piano.

Valor del premi: Contractació de l’espectacle a la fira de circ Trapezi de Reus i una residència de creació a La Central del Circ

PREMI ZIRKÒLIKA A LA MILLOR COMPANYIA EMERGENT
Imaga

Formada per Ingrid Esperanza i Melissa Scioscia, la companyia ha iniciat un procés d’investigació de la tècnica de suspensió capil·lar. S’atorga el premi pels bons resultats aconseguits i per haver creat noves imatges d’aquesta disciplina antiga i oblidada.

Valor del premi: Contractació de la companyia a la Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà i al Festival Internacional de Circ de Mirabilia (Itàlia)

PREMI ZIRKÒLIKA ESPECIAL (Posada en escena)
‘Pals’
Cíclicus

Espectacle de sala de la companyia Cíclicus estrenat en la passada edició del Festival de Barcelona Grec (2015) que gira al voltant de la mort d’un artista de circ. L’espectacular escenografia està formada per pals de fusta i rodes de carro que es munten i desmunten per convertir-se en aparells de circ i poder així presentar números de funambulisme, perxa xinesa o cordal llisa. L’espectacle s’atorga pel seu treball delicat, la poesia escènica, la versatilitat d’un nou aparell i perquè crea nous espais desconeguts fins ara per a les tècniques de circ.

Valor del premi: El Centre Cultural de Terrassa (CCT) contractarà l’espectacle i l’agència de Comunicació Comèdia oferirà un servei de consultoria i assessorament i/o una campanya de comunicació per la difusió del seu espectacle.

PREMI ZIRKÒLIKA MILLOR INICIATIVA PER A LA PROJECCIÓ
‘La Circoteca’ de la companyia Passabarret de Valls

La Circoteca és el centre de creació circense que la companyia Passabarret va obrir l’any 2012 a Valls (Tarragona) per produir i distribuir espectacles i com a espai d’assaig i creació, a més d’acollir l’escola de circ de la companyia.
Des d’aquest espai s’ha forjat la gira ‘Tandarica Circus Experience 2014’, la primera experiència de Cia. Passabarret amb la seva pròpia vela de circ, però també s’han creat i produït espectacles d’altres companyies com Cia. LP o Camilo Clown. El premi s’atorga pel seu treball infatigable, per la seva il·lusió i empenta, i per haver construït un projecte descentralitzador que estén el circ pel territori,

Premi: 1.000 euros que concedeix l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC)

PREMI DE VOTACIÓ POPULAR
Ramón Muñoz ‘Karoli’

Ramón Muñoz (Barcelona, 1958), més conegut com a Professor Karoli, és un
un dels artistes històrics del circ català, amb més de 30 anys de trajectòria. Va formar part durant 18 anys de la popular parella de monociclistes Boni i Caroli (1982-2000) i l’any 2001 va iniciar una carrera en solitari com a professor Karoli, un personatge excèntric amb el qual ha estrenat els espectacles L’Elixir de la Vida i L’home roda (2006). Amb aquest últim espectacle ha fet ja més de 700 actuacions.

Valor del premi: Un estand gratuït a Fira Mediterrània de Manresa i un video promocional elaborat per Teatralnet.

www.zirkolika.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*