Aquest octubre neix la primera Fira de Festes Majors

Més d’una vintena de representants de Festes Majors s’aplegaran a Vilafranca del Penedès els dies 29 i 30 d’octubre

L’àmbit científic, el primer que ofereix la programació de la primera Fira de Festes Majors, se celebrarà en dues jornades de treball els dies 29 i 30 d’octubre dins la Fira que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès i que s’allargarà fins a l’1 de novembre.

Aquest octubre neix la primera Fira de Festes Majors, en el marc de la capitalitat de Cultura Catalana de Vilafranca del Penedès, amb la voluntat d’esdevenir l’aparador català d’aquestes expressions de cultura popular, i no només tradicionals com alguns confonen. Davant els nous contexts que s’estan generant en aquest començament de segle XXI amb canvis ben veloços, des de les noves tecnologies fins als fluxos migratoris amb què convivim, hem vist la necessitat de crear aquesta Fira de Festes Majors que les podrà repensar segons les claus d’actuació actuals i amb un alt nivell de professionals inscrits.

Per arribar a copsar l’abast de tota l’activitat que generen, sense defugir la seva complexitat, en aquesta primera edició de la Fira hem organitzat tres vessants d’acció: l’àmbit científic, l’àmbit firal i l’àmbit artístic. En el primer, el d’anàlisi, la Fira de Festes Majors focalitzarà la reflexió sobre aquests esdeveniments massius quan tenen situacions de conflicte, així com també es debatran solucions, evolucions i emergència de nous models festius.

La majoria dels ponents s’emmarcaran en el territori català, tot i que serà present la mirada a d’altres grans celebracions de la resta de territoris de llengua catalana i de la resta de l’Estat, amb representants que també han estat convidats a la trobada de professionals, i amb noms rellevants que van des de la Cap de programació de Zaragoza Cultural, Carmen Blasco, fins a Bienve Moya, Premi Nacional de Cultura, que hi participen al costat de més d’una vintena de representants de gran diversitat de Festes Majors.

La Patum de Berga, la Festa Major de Gràcia, Les Santes de Mataró, el Carnaval de Sitges, la Festa Major dels Blancs i Blaus de Granollers, la Festa dels Raiers de La Pobla de Segur, la Passió i Processó de Verges, l’Aste Nagusia/Semana Grande de Bilbao, les Falles valencianes o les Festes de Sant Joan de Ciutadella seran alguns dels esdeveniments en els quals s’aprofundirà a les taules rodones.

www.firafestesmajors.cat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*