Conclusions del XXII Congrés de la Red de Teatros Alternativos, celebrat a Barcelona

Acaba el XXII Congrés de la Red de Teatros Alternativos celebrat a la Nau Ivanow de Barcelona

  • Representants de les sales alternatives de l‘estat espanyol associades a la Red s’han reunit a la Nau Ivanow de Barcelona entre el 26 i el 28 d’octubre.
  • Revisar el paper i funcionament de la Red en l’escena actual, així com de les seves activitats, i posicionar la xarxa en el mapa internacional amb possibles projectes futurs, a curt i mitjà termini, han estat dues de les principals línies tractades en aquest XXII Congrés.
  • En la primera sessió del 26 d’octubre va tenir lloc la taula rodona oberta al públic Salas y compañías, un objetivo común.
  • Quatre noves sales s’afegeixen a la Red (Teatro Círculo y Sala Ultramar de València, Teatre del Raval de Gandia i Nave 73 de Madrid), que fan un total de sales alternatives.

BARCELONA. 28 d’octubre de 2015. La Nau Ivanow de Barcelona, sala adscrita a la Red de Teatros Alternativos, ha estat la seu del XXII Congrés Anual de la Red, que ha reunit representants de les 40 sales de 14 comunitats autònomes associades a aquesta institució.

En aquesta edició del Congrés de la xarxa, que té el seu origen el 1994 quan es va realitzar la primera trobada entre sales associades, el treball desenvolupat ha cristal·litzat en dos focus d’actuació principals: d’una banda, una profunda revisió del paper de la Red en l’escena del moment, així com de l’eficàcia dels seus projectes actuals, i d’una altra, un interès compartit per totes la sales sobre la necessitat d’un posicionament internacional desenvolupat mitjançant diversos projectes realitzables a curt i mitjà termini, a escala europea.

Revisión de proyectos e internacionalización

El suport, el foment i la difusió de la nova creació contemporània de la dansa i el teatre en aquest país formen part del discurs i la identitat de la Red de Teatros Alternativos des de la seva fundació, el 1992, desenvolupats a través d’una significativa labor amb diversos projectes com el Circuito, que està celebrant la seva tretzena edició des del passat mes de setembre i fins al gener de l’any vinent. Tanmateix, atenta a les necessitats del moment que acusen la creació i l’exhibició, definit en aquest sentit i en part per una problemàtica que sales i companyies comparteixen, la Red de Teatros Alternativos ha considerat realitzar en aquesta edició XXII del seu Congrés Anual una profunda revisió d’algunes de les seves activitats actuals, amb l’objectiu d’identificar-ne l’eficàcia i de poder seguir treballant en la línia de suport a la creació i la difusió de la creació escènica, que ve desenvolupant des de fa més de dues dècades.

En aquest XXII Congrés, la Red i la majoria de les seves sales associades han apostat per obrir una nova línia de treball enfocada a una transversalitat i internacionalització que permetin que aquesta institució funcioni com un mediador i catalitzador útil més enllà de les nostres fronteres, amb projectes realitzables en el marc europeu en un curt i mitjà termini. En aquesta línia, representants de la Red de Teatros Alternativos assistiran els propers dies a l’edició 2015 d’EITM, Red Internacional para las Artes Escénicas Contemporáneas, que se celebrarà a Budapest del 5 al 8 de novembre. La xarxa ha presentat la seva candidatura perquè la propera macrotrobada escènica europea se celebri al nostre país, per tal de poder treballar en la comprensió mútua entre creadors i empreses internacionals i situar l’escena alternativa de l’Estat en el focus internacional.

foto-participants-congres-sales-alternatives-2015-bcn

Sales i companyies

El 26 d’octubre, primer dia del Congrés, es va celebrar a la Nau Ivanow la taula rodona Salas y compañías, un objetivo común, amb la qual es va obrir una nova línia de treball entre els teatres de petit format o proximitat i les companyies usuàries.

L’objectiu d’aquesta trobada oberta al públic és donar a conèixer com es gestionen les sales, les inquietuds de les companyies quan treballen, els punts en comú, l problemàtica a resoldre i les sinergies que es poden establir, perquè tant les sales com els espectacles que es programen tinguin unes condicions millors i més impacte. També es vol treballar en el canvi de paradigma, en què cada vegada més companyies i més sales aposten no només per ser mers contenidors, sinó perquè volen ser una generació de públic, de programes de residència i d’intercanvi.

La taula va estar moderada pel director de teatre Roberto Romei i integrada per Carles Gilabert (actor) i Laura Vila (actriu), membres del col·lectiu de Companyies Independents de Barcelona; Jacobo Pallarés (president de la Red de Teatros Alternativos); Miguel A. Lozano (gerent de la Red de Teatros Alternativos) i Jordi Bordes (periodista cultural i responsable de Recomana.cat).

 

Sales noves

Cada any, diverses sales alternatives del país sol·liciten la incorporació a la Red de Teatros Alternativos i el Congrés Anual d’aquesta institució serveix també en aquesta línia per analitzar les propostes rebudes i decidir-ne l’admissió. En aquesta ocasió, s’ha aprovat la inclusió de 4 sales noves: Teatro Círculo i Sala Ultramar de València, Teatre del Raval de Gandia i Nave 73 de Madrid. Aquests nous espais se sumen als 40 que dibuixaven la xarxa, amb els quals el mapa de sales passa a estar constituït per 44 espais de 14 comunitats autònomes, de la manera següent:

GALÍCIA: Teatro Ensalle; CANTÀBRIA: Escena Miriñaque i Café de las Artes; PAÍS BASC: Sala La Fundición; NAVARRA: Escuela Navarra de Teatro-Sala E.N.T; ASTÚRIES: El Huerto Espacio Escénico; ARAGÓ: Teatro de la Estación i Teatro Arbolé; CATALUNYA: Teatre de L’Aurora, La Planeta, Teatre de Ponent, Teatre Tantarantana, Sala Muntaner i Nau Ivanow; COMUNITAT VALENCIANA: Carme Teatre, Espacio Inestable, Sala Zircó, Teatro Círculo, Sala Ultramar i Teatre del Raval; ILLES BALEARS: Teatre del Mar i Teatre Sans; CASTELLA – LA MANXA: Teatro de la Sensación i EA! Teatro; COMUNITAT DE MADRID: Sala Cuarta Pared, DT Espacio Escénico, Teatro Gurdulú, Teatro Lagrada, Sala El Montacargas, La Nave de Cambaleo, Sala Tarambana, Sala La Usina, Azarte, LaZona Kubik i Nave 73; EXTREMADURA: La Nave del Duende, Sala Guirigai i Espacio Cinético Taktá; ANDALUSIA: Teatro Avanti, Sala Cero Teatro, Teatro Duque-La Imperdible, La Fundición de Sevilla, Centro T.N.T; CANÀRIES: Teatro Victoria.

 

Més informació:

RED DE TEATROS ALTERNATIVOS

Tel.: +34 915 226 940 · www.redteatrosalternativos.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*