Crítiques: Una conferència ballada, de Toni Jodar

ToniJodar-ConferenciaBallada

vist el 27 de maig de 2016 al Mercat de les Flors (Barcelona)

La nova proposta escènica de Toni Jodar/BdDansa, entre la conferència i l’acció ballada, ens parla de la història recent i les tendències actuals dels llenguatges de la dansa i el moviment. L’explicació passa pels referents de la dansa i dels moviments que han sacsejat els cossos al costat dels esdeveniments que han modificat el nostre món. Un canvi de paradigma on multitud de tendències contribueixen a la fusió i a l’experimentació de noves formes, així com a la relectura de les tradicions.

Una Conferència Ballada es proposa respondre a pregunta del públic: I després de Pina què? Com a continuació de la peça originària, Toni Jodar explica Dansa Moderna i Contemporània.

Guió Toni Jodar, Helena Tornero
Dramatúrgia Helena Tornero
Suport posada en escena i imatge Alex Serrano, Helena Tornero 
Imatge Àlex Serrano i Jordi Soler
Llum Llorenç Parra
Equip Comunicacio Gerard Ramon, Sara Peralta y Pol Angusto
Suport a la gestió i coordinació Marta Domènech
Management internacional Àlex Pujol, Tinglado
Investigació i elaboració conteniguts Bàrbara Raubert, Toni Jodar
Producció executiva Beatriu Daniel
Co-productor Mercat de les Flors
Amb el suport de Cultura Ayuntamiento de Mataró, L’Estruch Sabadell, Sismògraf Olot.
Col·laboradors L’Animal a l’ Esquena, El Graner, Centre de Creació del Cos i el Moviment, Centre National Danse París, Art-Club  Shanghai, La Caldera, Centre creació de Dansa, Paso a dos, Fabra i Coats Fàbrica de Creació de Barcelona.
Projecte subvencionat per Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona, INAEM.
Agraïments a Ilia Mayer, Ana Teixidó,  Anna Vallés, Ana Hopfer, Gala Jodar, Marta Serrahima, Laura Kumin. Montse Otset, Marc Artigau, Joan Anton  Daniel, Roberto Fratini, Victor Molina, Boris Daussà-Pastor, Alexis Eupierre, Institut del Teatre, Anna Romaní, Sivgin Dal, Carmen Gómez, Albert Bassas, Sergio Pla Roig, Maria Ferrandiz Tarruell, Ruth Talavera, Claudia Nogués, Agnés Muñoz, Ignasi Dalmases, Esther Faig, Xavi Rovira, Toni Roura.

+info

Toni Jodar, ballarí, coreògraf i els darrers anys, divulgador de la dansa, des ha creat diferents tallers i conferències explicant, sobretot, com va evolucionar la dansa des el clàssic fins al contemporani.

Com ell mateix explica, la seva darrera ‘conferència’ acabava precisament en una de les figures que ha esdevingut clàssica dins la dansa (i no fa tants anys): Pina Bausch

I després què? No ha passat res en món de la dansa, des d’aleshores? Doncs sí, i això és el que mira d’explicar-nos el Toni en aquesta conferència, amb l’ajuda de la seva veu i explicacions, les projeccions audiovisuals, i el ball que ens interpreta.

Partint de dos fets cabdals de la història recent, i aparentment contradictoris, com són la caiguda del mur de Berlin i l’esfondrament de les Torres Bessones de NYC, basteix aquesta mena de manual, que ell mateix diu que no és sinó una classificació incompleta del què ha estat la dansa des dels 90s, una ‘explosió’ on s’han fusionat diverses arts, com ara la plàstica, el teatre, el mim, la música… i també diverses cultures de fora d’Europa.

Ell ho agrupa sota 4 tendències bàsiques: La performativitat, La Nuesa, La Hibridació i La Revisió.

Una síntesi, on barreja moltes experiències personals d’aquests anys, amb el contacte amb grans creadors catalans i internacionals, que el públic va agrair, sobretot en els molts moments en que ho va il·lustrar ballant, demostrant-nos que als seus 62 anys conserva una forma envejable per als que som ‘una mica’ més joves que ell, i en aquells on demostrava, a més dels seus coneixements, una visió rigorosa sense cap mena de por a jugar amb el sentit de l’humor.

Una esplèndida aproximació, per a profans i no tant, acollida amb un fort i llarg aplaudiment, al final dels 50 minuts aproximats de funció.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*