Crítiques: ‘Festival Internacional de Circ de Figueres’ Espectacle Vermell

Vist el divendres, 17 de febrer de 2017 a la Gran Carpa del Festival (Figueres)

Després de l’èxit de les seves 5 primeres edicions sumant més de 120.000 espectadors, al mes de febrer de 2017 Figueres serà de nou l’escenari de l’únic veritable festival internacional del circ del nostre país. A imatge de festivals com els de WuQiao, Budapest, Montecarlo o París, Figueres ofereix una finestra al món per a la promoció i la difusió de les arts circenses en majúscules.

El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or va néixer amb la pretensió de presentar en cada edició les 22 millors atraccions mai vistes en els circs europeus. Més de 80 artistes de 12 països competiran davant d’un jurat internacional format per 15 importants directors i experts en circ vinguts de tot el món. Les dues semifinals (espectacles Blau i Vermell, totalment diferents) i la final (espectacle Or) es realitzen sota la nova Gran Carpa, amb visibilitat total (sense columnes i grada inclinada) i amb capacitat per 2.206 espectadors, plantada al bell mig del Recinte Firal de Figueres.

En total seran 14 representacions per a més de 30.000 espectadors. Des de la seva creació, aquest nou punt de trobada s’ha convertit en la porta a Europa per a aquells artistes que desitgen presentar-se al mercat de circ del Vell Continent.

El circ a l’Estat espanyol va entrar en una profunda crisi a la fi dels anys setanta: al mateix temps que desapareixien els espectacles de qualitat el circ passava a ser sinònim d’un banal divertiment exclusiu per al públic infantil. El Festival Internacional del Circ Elefant d’Or suposa un dels únics referents actuals al nostre territori de circ de màxima qualitat i, per tant, espectacle que apel·la a tot tipus de públics sense discriminació d’edat, raça o condició social. Figueres es consolida com una de les capitals europees del Circ dins del mapa mundial dels grans esdeveniments del sempre fascinant món de la pista.

En definitiva, una ocasió irrepetible per a gaudir del Circ d’alta qualitat!

 

www.festivaldelcirc.com

Tasca gairebé impossible, això de fer crítica d’un espectacle de circ, compost bàsicament de números que venen de països llunyans (el més proper, probablement, Ucraïna) en la recerca incessant que el responsable del festival, Genís Matabosch, fa durant tot l’any, per seleccionar els que formaran part dels dos espectacles del festival: l’espectacle blau i l’espectacle vermell. Quina diferència hi ha entre un i altre? Cap, si no comptem que cadascun d’ells es compon de 12 números diferents, i que cap d’ells es repeteix en l’altre espectacle. Tots, però, tenen una qualitat i una vistositat innegables.

La direcció del festival ha aconseguit fer un ‘mix’ equilibrat en cadascun dels espectacles (en realitat, com diem, col·lecció de diferents números) perquè amb un d’ells tinguis una idea molt clara de com està el món del circ en l’actualitat, arreu del planeta, i alhora, puguis veure l’altre si ets un ‘fan’ d’aquest art antic i ambulant, que s’està renovant a partir dels diferents moviments i escoles a nivell global, i perquè no dir-ho, l’esclat d’un fenomen com el Cirque du Soleil, que l’ha rellançat internacionalment.

Però la gràcia i l’encert de la direcció (i anem a dir-ho, de les institucions, entitats i empreses que han aconseguit que sigui patrimoni de Figueres) està en que amb una imatge brillant i modernitzada, en realitat estiguem contemplant números de circ arrelats en la tradició, en les diverses tradicions, servides excel·lentment, entre d’altres, per aquests motius:

  1. El criteri: Ho selecciona la persona adient, que no perd mai de vista que no cal desvirtuar la tradició per a fer una cosa totalment adient per a un públic modern.
  2. La mateixa carpa ja impressiona, per la seva grandiositat, però també comoditat per a acollir un gran nombre d’espectadors. Quan t’acostes pel carrer, ja t’impressiona, i a dins et preguntes com és possible que no hi hagi sensació de massificació.
  3. La posta en escena és realment espectacular. Les llums, el so i el vídeo realcen i ajuden a que el conjunt quedi brillant, i a més l’espai interior de la carpa és diàfan i permet una perfecta visió i audició.
  4. El ritme de l’espectacle, alternant les breus (s’agraeix) presentacions i successió de números i vídeos, per aconseguir que mai es faci pesat, sota la batuta del Genís.

I per a reblar-ho, els números més votats d’ambdós espectacles, formen l’anomenat ‘Espectacle d’or’ que es realitza dilluns, i que serà, per lògica, el que més vistositat i qualitat conté.

Poca cosa més a dir. No és d’estranyar que ara mateix, el de Figueres, i en només 5 edicions, s’hagi col·locat entre els 5 millors festivals de Circ a nivell mundial (sí, ho heu llegit bé), i esperem que els seus responsable se’n surtin en el projecte (que ens van explicar entre número i número) de museu del Circ a la capital de l’Alt Empordà. Un veí digne de l’altre gran museu-casa d’un tal Salvador. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*