Recursos Educatius: Textos teatrals | Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona

Textos teatrals

Vols fer una obra de teatre? Doncs haurem de començar per tenir el text!. Et proposem un seguit de recursos per poder obtenir els guions, des de centres de documentació i bases de dades a textos online que et pots descarregar i editorials i llibreries especialitzades on podràs adquirir-los.

 

Centres de recursos

Archivo virtual. Artes escénicas

Textos, obres, vídeos, crítica teatral, notícies, dramatúrgia. Projecte de la Universidad de Castilla la Mancha on participen investigadors de tot el món.

Ars Theatrica

Teatre dels segles d’or, contemporani i llatinoamericà, notícies, autors, textos, recursos audiovisuals i transcripcions. Projecte de la Universitat de València dedicat a l’estudi i la difusió del teatre.

Banc de textos teatrals Fundació Romea

Creat per la Fundació Romea amb el propòsit de fomentar la dramatúrgia contemporània, donant suport a la creació, la difusió i la producció de noves obres teatrals en català i castellà. Recull obres que no hagin estat mai representades en circuits professionals i que el seu repartiment estigui format per un màxim de sis actors o actrius en vistes a la seva posterior producció.

Biblioteca del Museo Nacional del Teatro

Centre de recerca especialitzat en les arts escèniques, punt de partida bàsic per les persones interessades en la història i coneixement tècnic del teatre espanyol. Ofereix el servei de préstec, consulta del catàleg i també disposa de fons especialitzats, publicacions i biblioteca digital.

Biblioteca teatral de autores valencianos y banco de recursos didácticos

Portal promogut per Teatres de la Generalitat Valenciana a la Biblioteca Virtual de Cervantes. Difon l’obra dramàtica dels autors nascuts o residents a la Comunitat Valenciana durant els últims 50 anys del segle XX.

Catalandrama. Teatre contemporani català en altres llengües

Base de dades que recull informació sobre les traduccions de textos dramàtics catalans a altres llengües. Ofereix la possibilitat de sol·licitar les traduccions via Internet i de manera gratuïta. Suport de l’Institut Ramon Llull.

CATCOM – Base de datos de comedias mencionadas en la documentación teatral

El projecte CATCOM, del grup d’investigació teatral DICAT de la Universitat de València, té com objectiu la creació d’un calendari de representacions a Espanya des de mitjans del segle XVI fins a finals del segle XVII, així com l’establiment d’autoria de les obres.

Google Books

Aplicació que permet consultar els textos teatrals disponibles a Internet i que permet consultar gran part del text. També remet a biblioteques on es poden trobar o llibreries on adquirir-los.

MAE – Centre de documentació i Museu de les Arts Escèniques

Centre de referència d’informació i recerca de les arts escèniques catalanes i aplega dins seu una biblioteca, un arxiu i un museu. Els seus objectius principals són: preservar la memòria de les arts escèniques de Catalunya recollint tota la documentació associada (textos, programes de mà, esbossos escenogràfics, figurins, vestits…), donar suport a la docència i la recerca que s’imparteix als diferents centres docents de l’Institut del Teatre, difondre i preservar els fons bibliogràfics, museístics i d’arxiu; i donar resposta a les demandes d’informació sobre les arts escèniques catalanes.

Manos teatrales

Base de dades de manuscrits teatrals. Web dedicada a l’anàlisi de textos manuscrits del teatre clàssic espanyol de finals del S. XVI fins a principis del S. XVIII . S’ha creat una base de dades amb informació dels dramaturgs, copistes i actors dels manuscrits teatrals conservats a col·leccions americanes i europees.

Teatro.es

Portal web del Centro de Documentación Teatral, dependent de l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte d’Espanya. Té com a finalitat prioritària aplegar, conservar i posar a disposició d’investigadors i professionals tots els materials artístics, gràfics, estadístics, etc. que genera l’activitat escènica.

Textos en línia

Association for Hispanic Classical Theater

Teatre antic espanyol, textos electrònics, vídeos i il·lustracions i fòrum de discussió. L’Associació Hispana de Teatre Clàssic és una organització sense afany de lucre que pretén promoure i fomentar una major apreciació del teatre clàssic d’Espanya. Accés als textos de les obres en castellà (plays).

Dramática Latinoamericana

Catàleg en línia del Centro Latinoamericano de Creación e Investigación Teatral que conté textos dramàtics d’autors d’Amèrica Llatina, Espanya i Portugal, que es poden descarregar gratuïtament.

one-act-plays.com

Web que recull obres en anglès en un sol acte publicades en altres webs. Es pot fer la cerca per génere, autor i també cercar obres segons el número d’actors que tenen.

Teatre Auri

Literatura dramàtica del fons del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Teatro clásico español

Portal que recull diferents recursos de les arts dramàtiques i que els posa a l’abast dels estudiosos de les arts escèniques. Entre d’altres recursos permet consultar obres del teatre clàssic que han estat digitalitzades.

Llibreries i Editorials especialitzades

Arola Editors

Editorial que presenta col·leccions de teatre com són: CAER, Textos a part, Camaleó, La gent del llamp, Biblioteca catalana,…

Dress Circle of London

La botiga especialitzada en teatre musical més antiga del món. Amb 33 anys d’història ofereix tot tipus de material relacionat amb els musicals i en qualsevol idioma, també musicals en català. Des d’objectes de decoració i merchandising, a programes de mà, partitures, guions, playbacks a més de CD’s i DVD’s.

Publicacions del TNC

Amb l’objectiu d’acostar el teatre a la ciutadania i de facilitar l’accés a la cultura, el TNC en col·laboració amb Arola Editors i amb Edicions 62, publica regularment els textos dels espectacles que formen part de la seva programació.

Ñaque

Ñaque és un projecte global per a les arts escèniques i el teatre, la seva aplicació i el seu ensenyament. Des de 1995 es configura com Ñaque Editora de llibres de teatre en les seves seccions de pedagogia teatral, tècnica teatral, tècnica escènica i literatura dramàtica. Més tard apareix la revista Ñaque i finalment la llibreria online.

Playbillstore

Botiga online pels aficionats al teatre de Broadway. Es poden comprar tots els objectes oficials de merchandising que es venen als teatres a més dels guions, partitures, CD’s i DVD’s.

Publicacions i catàleg de l’Institut del Teatre

El fons editorial de l’Institut del Teatre aplega gairebé 500 títols, distribuïts en diverses col·leccions, que abracen un ampli ventall d’aportacions teòriques, històriques i de creació.

Llibreria Yorick

Llibreria de referència per als amants i professionals del Teatre, la Dansa i les Arts Escèniques. Amb més de 10 anys d’història ofereix un catàleg amb 300 editorials i milers de títols.

The Drama Bookshop, Inc.

Llibreria americana especialitzada en teatre des de 1917. Es poden trobar textos teatrals i assaig sobre arts escèniques. Al seu catàleg trobem obres en paper i en format electrònic.

Data de creació: 16/08/2017 Data de modificació: 24/08/2017

Source: Textos teatrals – Biblioteca Virtual

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*