El V Figueres Es Mou, del 2 al 8 de juliol

FIGUERES ES MOU. FESTIVAL DE DANSA I MOVIMENT
Del 2 al 8 de juliol · Figueres

La V edició de Figueres Es Mou omplirà la capital de l’Alt Empordà de dansa i arts del moviment, amb 31 propostes artístiques d’alta qualitat

Del 3 al 8 de juliol, es podran veure a Figueres 10 espectacles internacionals, 14 catalans i 7 de la resta de l’estat

Es podran veure propostes de Suïssa, Israel, França, Regne Unit, Mèxic, Itàlia, Japó i Grècia

Tres companyies i artistes estrenaran els seus espectacles a Figures Es Mou: Les impuxibles presentaran la seva darrera proposta, Painball; la companyia Com Un Llum Teatre presentarà Un carrer és, una peça site-specific i Capicua mostrarà el seu nou espectacle, Koselig, una fusió entre el circ i la dansa

www.figueresesmou.cat

programa de mà:  primera partsegona part

FIGUERES ES MOU ja és aquí. En la seva V edició, del 2 al 8 de juliol, el Festival crearà un món emergent transformant Figueres en un escenari per a espectacles de gran qualitat, tallers per a la comunitat i classes per a professionals, entre altres activitats. Figueres Es Mou, organitzat pel col·lectiu AGITART, comptarà amb 31 propostes artístiques d’alta qualitat; de les quals 10 són internacionals, 14 són catalanes i 7 són de la resta de l’Estat. Aquestes tindran lloc en diversos espais de la capital de l’Alt Empordà com La Rambla, la Plaça Josep Pla, La Cate o l’Institut Ramon Muntaner.

El festival és la culminació de les activitats que el col·lectiu AGITART realitza al llarg de l’any, amb l’objectiu de compartir la dansa i el moviment amb tothom. L’objectiu principal de Figueres es Mou és apropar la dansa i arts del moviment trencant les barreres entre el públic i els artistes; amb la intenció d’oferir una proposta cultural i artística a la ciutat de Figueres.

La programació internacional

La programació internacional inclou 10 propostes de 8 països diferents: Suïssa, Israel, França, Japó, Regne Unit, Mèxic, Itàlia i Grècia.

Des de França, arriben a Figueres dues propostes: La Grand Phrase de la Compagnie Didier Théron i Janus, de Los Muchachos. El primer espectacle s’ha pogut veure enguany en el marc del Sismògraf i consisteix en un espectacle de dansa itinerant protagonitzat per éssers humans de proporcions gegantines, ballarins dins cossos inflables. Janus, la segona proposta del país bretó, és una peça on els tres intèrprets conviden al públic a explorar el sentit de la vida, a través de la roda de la mort, un objecte mític i rar del circ tradicional.

Into Outside de Beaver Dam Dance de Suïssa, és una peça del coreògraf Edouard Hue interpretada per Félix Héaulme, Noëlle Quillet i Yurié Tsugavwa que reflexiona sobre la importància de l’individu a la societat i el poder d’aquesta per canviar-lo. I des d’Israel, arriba Anyone de Yotam Calo’Livne, una peça estrenada al festival Dane Shades 2017 del Susan Delial Center d’Israel i interpretada per dos ballarins, Gal Gorfung i el mateix Yotam Calo’Livne.

A Figueres Es Mou, el públic podrà gaudir de dues propostes del Regne Unit, What songs may do, de Mathieu Geffré Dance i Evolutio, de Crystal Zillwood. La primera, de 14 minuts, és una peça al voltant del poder de les cançons interpretada per dos ballarins que ballen al ritme de Feelings, cançó de Nina Simone. La segona, Evolutio, és un solo de quinze minuts que va rebre excel·lents crítiques per part de la crítica anglesa i que va ser una de les peces preferides de Sanjoy Roy al Festival Resolutions ’16 que se celebra a The Place London Contemporary Dance School de Londres.

Des del Japó, arriba la proposta del coreògraf i ballarí Hisashi Watanabe de la companyia Atama to Kuchi que presentaran Inverted Tree. Mostraran un tastet de 20 minuts de la peça que va quedar finalista del Toyota Choreography Award, que va rebre el premi del públic al Cermtamen MASDANZA, el Canarian Artistic Community Award i el La Gomera Choreography Center Artistic Residency Award.

Des de l’altra banda de l’atlàntic, es podrà veure One hit wonder, dels mexicans Carla Segovia i Guillermo Aguilar. La peça és una recerca coreogràfica proposada a partir de referents culturals de l’època dels noranta amb la finalitat de crear un ‘retro espai’ actiat per dos artistes escènics.

Per últim, la programació internacional inclourà una peça italiana, Don’t Kiss de Fabio Liberti i una peça grega, Trajectory: a tragedy of a Victory de la Margarita Trikka Cie. La primera, de 13 minuts, proposa una historia a través d’un petó i la segona, una coreografia de Margarita Trikka, s’inspira en l’assaig de George Steiner ‘Deu (possibles) raons per la tristesa de pensament’. Trajectory: a tragedy of a victory investiga l’adaptació física de pensar i presentar la tragicomèdia de la ment humana.

La programació del país

El gruix més important de programació és el de propostes de companyies catalanes i de la resta de l’Estat. De Catalunya, es podran veure un total de 14 espectacles.

Entre aquests, dues estrenes en el marc del Figueres Es Mou: Un carrer és, de Com un llum Teatre i Painball, la darrera creació de Les Impuxibles.

Un carrer és proposa diverses accions al llarg del dia per crear, amb el públic, la definició de carrer. Una reflexió vivencial que convidarà als espectadors a pensar com son els carrers més enllà de ser espais físics, explorant el carrer com a espai on es viuen experiències. La creació de l’espectacle s’ha preparat únicament per estrenar-se de manera específica a Figueres durant el Festival. Per altra banda, la segona estrena en el marc de Figueres Es Mou és Painball, de Les Impuxibles. Amb textos de Bel Olid, les germanes Peya es llancen al carrer i ho fan amb una peça que posa en joc pilotes que el públic pot llençar, rebre, esquivar i posseir, en un joc obert al públic que posarà en escena set pianos de cua, tres faquirs i un micròfon obert a tothom que vulgui expressar-se lliurement.

Altres propostes catalanes que es podran veure son: El corredor d’arena, de la Jove companyia de l’EMDC- Upside Down; Chey Jurado presentarà Agua, un tastet de la coreografia Sentinel; In private serà la peça que mostrarà Psicoproject en Moviment, una creació de Jordi Soler i Gisela Riba; Hommanimal és una coreografia d’estils fusionats creada a partir d’un workshop realitzat pel ballarí i coreògraf Kiko López amb alumnes de diferents disciplines de dansa i també es podrà veure Billie Jean, de La Intrusa, la companyia Premi Nacional de Dansa ’15 de Virgínia Garcia i Damián Muñoz.

A més, el Festival també acollirà l’espectacle Conseqüències, de la Cia Moveo, peça guanyadora del Premi Moritz FiraTàrrega’17 a la Millor Estrena d’Arts de Carrer; Mira’t de Circ Pànic, un espectacle de circ i moviment creat i interpretat per Jordi Panareda; Envà, un espectacle de circ amb 250kg de palla d’Amer i Àfrica i Allò que diuen… de Quim Bigas, un encàrrec molt especial del Festival cap al creador català, un espectacle fet a mida perquè Bigas expliqui i anunci la programació de Figueres Es Mou 2018.

A nivell local, es presentarà el projecte MOU Jove Talent de l’Empordà coordinat per Oriol Morales, una caravana de tràilers de joves creadors de l’Empordà que inclou una assessoria perquè puguin gaudir del festival de maneres diferents i Ballem Sardanes, on es convidarà al públic a ballar.

La programació de la resta de l’Estat

7 són les propostes de la resta de l’estat que es veuran en el marc del Festival, de companyies del País Basc, Madrid, Andalusia i València.

Des del País Basc, arriben dues propostes: OSA + MUJIKA que presentaran Suddenly, una coreografia que parteix de tots els petits impulsos que ens paralitzen uns segons i Koselig, de Capicua, una peça de circ i dansa on cinc intèrprets presenten diverses tècniques aèries: trapezi fix, giratori, corda doble i màstil.

De Madrid es podran veure dues creacions diferents: To be, de Physical Momentum, una saga de peces coreogràfiques creades i dirigides per Francisco Córdova; Extracto abierto, de Marco Flores, que parteix del flamenc com a llenguatge interpretatiu i Plangêre, de Carla Diego, peça que reflexiona sobre el paper de les ploraneres, dones que acompanyen ens difunts i als seus familiars.

Per últim, la companyia valenciana Cia Maduixa presentarà Mullier, un espectacle sobre xanques interpretat per cinc ballarines i la companyia Alberto Cortés & Col·lectiu Loopa!, d’Andalusia, presentaran Viva la Guerra, una proposta amb tres intèrprets i música en directe a càrrec del col·lectiu LOOPAI.

Tallers professionals

Per l’altra banda, dirigits als ballarins i coreògrafs professionals, del 2 al 7 de juliol tindrà lloc la tercera edició de diversos workhops d’estiu que seran impartits per artistes de renom internacional, amb l’objectiu de promoure l’intercanvi de coneixement i experiència i establir nous vincles en l’àmbit professional. En aquesta edició els tallers professionals comptaran amb Anna Calsina ( inspirat per Fighting Monkey), Ariadna Monfort (GAGA), Leila McMillan (Flying Low), Aam Amos i Lewis Wilkins (TrashDollys) i Jamaal Burkmar (Extended Play).

Venda d’entrades:

MOUTE entre Vinyes a: www.lavinyeta.es/experiencies Tastets escènics a: www.figueresesmou.cat

@agitartfigueres www.figueresesmou.cat

 

 

Source: NOTA DE PREMSA · El V Figueres Es Mou omplirà l’Alt Empordà de dansa i arts del moviment, amb 31 propostes artístiques d’alta qualitat 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*