Arriba el festival ‘Per amor a l’hart’, a l’Hospitalet de Llobregat, el primer cap de setmana de juliol

XIV edició de PER AMOR A L’HART – FESTIVAL D’ARTS DE CARRER DE L’HOSPITALET

5, 6 i 7 de juliol

“Cultura és el que queda quan s’oblida tot el que es va aprendre” Selma Lagerlöff

Els dies 5, 6 i 7 de juliol arriba una nova edició de PER AMOR A L’HART, Festival d’Arts de Carrer de L’Hospitalet, una data ja imprescindible a l’agenda cultural de la Ciutat i de les arts escèniques del país que, durant tres dies convertirà la Rambla Marina (espai on es representen els espectacles de petit i mitjà format) i la Plaça Lluís Companys i Jover (on es representen els espectacles de llarga durada i de gran format), en el nucli cultural on la dansa, el circ i la música ens sacsejaran amb la seva energia i essència. Una nova oportunitat per acostar-nos a nous llenguatges, sensacions, sentiments per descobrir.

Per Amor a L’Hart arriba a la seva XIV edició amb l’objectiu de continuar oferint una proposta artística d’arts escèniques avantguardista i de qualitat, on es podrà gaudir de les actuacions d’artistes del país i artistes internacionals, llenguatges més innovadors i propostes més consolidades.

El festival Per Amor a L’Hart compta amb el suport de la Regidoria de Joventut de la Ciutat i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i és un projecte que Bipol·art va iniciar amb un objectiu clar: retornar la cultura als seus orígens i a qui realment li pertany: el públic, la gent. Amb el suport de tots ha estat possible anar recuperant poc a poc, pam a pam, somriure a somriure, aplaudiment rere aplaudiment, un trosset més dels carrers de L’Hospitalet per sembrar els mateixos d’art, de cultura, d’il·lusió. Però l’assalt no ha acabat, s’ha d’anar més enllà…

Art, cultura i espai públic són elements imprescindibles per a la transformació social, el compromís ciutadà, l’educació, la participació activa, la igualtat efectiva, el respecte mutu, la inclusió, el diàleg… valors, tots ells, que ens enriqueixen com a persones i han de sostenir els pilars de la nostra societat. Des de Per Amor a L’Hart, ens mou la il·lusió de continuar generant cultura a L’H, lluitant per la consolidació d’aquests valors.

Aquests anys el projecte ha anat creixent i madurant, fins a convertir-se en un festival sostenible i respectat a tot arreu. I el més important, ho ha fet de la mà de la gent de L’Hospitalet, que ens ha brindat sempre el seu suport. Tot el nostre esforç i il·lusió és per la Ciutat i per a vosaltres. El camí és llarg, però el vostre suport constant ens manté en la línia de treball dia a dia. Retornem al públic el que és seu: art, cultura, espai, alegria, llibertat…

L’aposta cultural de Bipol.art, no només es centra en el Festival, Per Amor a l’Hart és cultura a la Ciutat durant tot l’any amb PALH Primavera, programació a les Festes de la Ciutat i Circ d’Hivern durant les dates de Nadal al Kaliu Park de la Farga.

DANSA, CIRC I MÚSICA A LA PROGRAMACIÓ DE LA XIV EDICIÓ DE PER AMOR A L’HART

Un total de 23 companyies arriben el 5, 6 i 7 de juliol al centre de la ciutat per oferir una programació diferent, diversa i de qualitat, que permetrà als ciutadans i ciutadanes viure a peu de carrer la vitalitat i l’emergència de la creació contemporània.

Les companyies que es presenten en aquesta edició del festival hi trobem companyies de renom i d’altres d’emergents; locals, nacionals i internacionals.

Loco Brusca serà l’encarregat de presentar les actuacions de tot el festival.

Diuen d’ell que és un actor sense límits. Mim i bufó al mateix temps, amb un art de la improvisació delirant. També és director, escultor, fotògraf… s’ha especialitzat en la performance-teatre de carrer i en el llenguatge corporal en tot tipus d’espai escènics: teatre, circ, cabaret i carrer.

Dins la programació, DIJOUS inaugurarà el festival la companyia catalana Amer i Àfrica amb l’obra “Envà”, l’espectacle de circ en el qual entre 250kg de palla i 125kg de massa humana, dues persones divaguen a través del moviment, els equilibris, l’humor i la composició de l’espai, sobre les peculiaritats de les relacions humanes.

Tot això a partir del moviment i la tècnica de mans a mans treballada des de la integració de les figures en el context, unint l’acrobàcia amb la història, humor i intensitat, emoció, innovació i bellesa.

Continuarà “Any Day”’, una creació pròpia de dansa de l’Helena Canas, ballarina i coreògrafa que ha treballat amb la plataforma escènica Physical Momentum i amb el Colectivo Ache.

Dijous podrem gaudir de la companyia de dansa Moñekos, que tornen al PALH amb We-ding!, un espectacle de dansa-teatre-amor-humor de 20 minuts per a dues núvies on tots som convidats i no cal confirmar assistència.

Tot seguit, el col·lectiu AINA&ARIAS, format per Aina Lanas (Barcelona) i Arias Fernández (Madrid) nascut al 2014, quan comencen a treballar com col·lectiu de ballarins “freelance”. ‘AtoA’ és la seva segona creació de 15 minuts, més còmica i d’estil més urbà.

Un dels plats forts del dia arribarà de la mà del Cirque Exalté de Bèlgica amb l’espectacle “Furieuse, Tendresse”.

Al 1975, Patti Smith publicava el seu àlbum “Horses”, un concentrat de rock salvatge i de poesia ardent. Exactament, 43 anys després, com per una vertiginosa coincidència, tres entusiastes aprofiten l’escenari motivats per aquesta passió contagiosa. En un rugit d’intensa acrobàcia i poesia frenètica, celebren la llibertat.

“Tendresse, Furieuse” és un crit. Un espectacle d’exaltació nascut per expressar la intensitat de la vida i el moment. Una invitació a fregar l’humà pel circ i els extrems.

A la nit, la música anirà a càrrec de Dj Konguito, que ens proposa un viatge pels millors ritmes negres del planeta, des de New York a Kingston, de Rio de Janeiro a Cali, de Lagos a

New Orleans. Donant la mà estils com el funk, el reggae, el soul, el bugalú, la salsa, la música afro, la samba o la cumbia.

A la programació de DIVENDRES arriba la companyia local Estudi de dansa Laura Mestres. Ca la Vidala, amb la peça “Yupii Sniff  Buuff…”.  Inspirada en el llibre Emocionari, ens proposa un viatge a través de les diferents il·lustracions per crear el nostre propi imaginari i recorregut emocional. Tot seguit, la Laura Mestres oferirà una segona peça, “Espill”. Improvisacions de Laura Mestres amb acompanyament musical en directe.

Un plat fort de divendres serà el de la companyia de circ Daraomai, que arriba des de França amb l’espectacle “TiraVol”. Tots dos, bolcats en una acrobàcia inèdita, desafiant la frontera entre perxa xinesa, fil i acro-dansa. Un espectacle que ens transporta cap un univers aeri, amb ressons de tambors, carregat d’emocions i energia, com un estrany carnestoltes quimèric; una cadència temerària que navega entre la força i la fragilitat. Al centre de l’espectacle, un tercer personatge, una estructura en forma de prisma triangular, element sonor no identificat.

Els personatges es perden dins d’un laberint rovellat, balancejant-se, vacil·lant, giravoltant, erosionant cada instant del present. A través d’un camí iniciàtic, s’exposen a forces desconegudes; a la recerca de la seva identitat, es confronten a antigues conviccions i a les pròpies diferències.

La relació amb l’altre, un misteri sense fi! TiraVol és el relat d’un viatge, d’una trobada. Un diàleg entre dues cultures, entre cara nord i cara sud d’una mateixa muntanya. Una oda a la diversitat, un crit de festa, una història entre il·lusions i realitats, on el cos i l’ànima juguen els rols principals.

Des de Madrid arriba la companyia Elias Aguirre amb “Longfade”. “Longfade” ha obtingut el premi al millor material coreogràfic en el certamen d’UNIDANZA 2012, a Madrid, i ha voltat pels cinc continents.

Aquesta peça reflecteix, en termes de Spinoza (filòsof neerlandès), un cos que pateix un conflicte intern, un enverinament. Aquesta situació es prolongarà en el temps com per modificar el cos en la seva essència. Mai deixarà el procés d’intoxicació, no obstant es farà fort, resistent.

Des d’Argentina en arriba la companyia Mundo Costrini amb “The crazy Mozarts”, un espectacle autèntic, ple d’humor i circ, on res és el que sembla.

Un original concert de música clàssica interpretat amb instruments insòlits de la mà de dos bojos excèntrics. Inspirat en el món del cinema mut i el dibuixos animats, el públic serà còmplice d’aquesta sinfonia de gags, situacions absurdes i números de circ d’alt nivell.

“The crazy Mozarts” és el quart espectacle de la companyia “Mundo Costrini”, dirigida per Sebastián Guz, clown de renom internacional amb més de 20 anys de trajectòria pels festivals de tot el món.

La companyia Zero en Conducta Teatre Gestual i de Titelles aterra Al PALH per presentar el seu últim espectacle ‘La dernière danse de Brigitte‘, un projecte teatral estrenat el febrer de 2016 i que ha girat pels escenaris de mitja Europa i ha rebut destacats premis internacionals.

Dansa, titelles, mim, teatre visual, d’objectes i del gest es posen en joc a ‘La dernière danse de Brigitte‘, un muntatge que narra el somni d’una vella ballarina que, confinada en una cadira de rodes, posa a ballar els seus records i els va guardant en una petita capsa, malgrat no saber si se’ls podrà emportar en el seu últim viatge. Brigitte és un titella gegant i els seus records prenen vida gràcies als titellaires que la manipulen.

La nit de divendres finalitzarà amb la música de Calmoso and the black fang! El raper castellonenc Calmoso Ramírez s’acompanyava a principis d’any d’una banda de set músics, The Black Fang, per crear el disc conjunt Fangtazztic! (Mésdemil, 2017); un popurri musical amb referències a cançons d’altres músics com la banda nord-americana de funk Chic, i alhora es converteix en una barreja de música negra que va des del boogaloo fins al funk, afegint-hi petits tocs de jazz.

A la programació de DISSABTE, i per segon any consecutiu, a PALH tindrà lloc una activitat itinerant, producció pròpia del festival: el CERCACIRC MUSICAL PALH, que començarà a ple Districte Cultural amb l’Ska Circus, taller de circ i música, per continuar amb un itinerari dirigit pel presentador del PALH Festival i una brass band EMERSINDE (música dels Balcans) que ens conduirà a través d’un recorregut jalonat amb tres espectacles de circ, i finalitzarà a l’espai principal del PALH.

Taller de circ, jocs psicomotrius i bona música a l’ Ska Circus. Una proposta per descobrir tècniques de circ de manera divertida, en un espai lúdic, no competitiu i participatiu, on poder gaudir en família. Tot a ritme de la música de DJ Konguito: ska, rock steady, reggae, soul…

Malabarisme (pilotes, anelles, maces, diàbolos, plats xinesos…), funambulisme (cable d’equilibris i slack line), equilibris senzills (bola d’equilibri), jocs psicomotrius pels més petits i sobretot, un equip professional amb gran experiència dins del món del circ.

El CERCACIRC MUSICAL PALH comptarà amb la participació de l’Orquesta Ermesinde qui, partint de la tradició de les fanfares dels Balcans, la seva música pren elements dels clàssics del folklore de Sèrbia, Bòsnia i Macedònia i també de Romania i Moldàvia.

Al Cercacirc també participarà African Circus Power – Tongue, artista de circ africà resident a Catalunya especialitzat en acrobàcia i portor, i qui ja ha visitat més d’una vegada el Festival. Aquest cop ens presenta una nova creació basada en el malabarisme de rebot. 

La programació de dissabte també comptarà amb l’actuació de la companyia local de dansa urbana Rookies Company i el seu espectacle “Rookies Iscool”. Com pot ser un dia qualsevol a una escola de ball? Tot pot semblar molt cool de portes cap en fora, oi que sí? “Rookies Iscool” et convida a viure les situacions més inversemblants del dia a dia de Rookies Iscool, l’escola de moda al barri.

Aquell mateix dia, la companyia Madojé ens presentarà “Miraballs”, una proposta de fusió, claqué, flamenc i danses irlandeses. L’espectacle “Miraballs” reflecteix que som iguals, però en la diferència del fet que les semblances ens apropen.

Els ballarins Elias Aguirre i Chey Jurado han creat l’obra ‘PEZ ESFINGE’, que suposa un treball d’investigació sobre detalls de la natura submarina que passen inadvertits, d’espais que aparentment romanen immòbils.

La peça planteja un paral·lelisme entre aquests detalls subaquàtics i les persones. La timidesa ocupa un lloc dins de nosaltres mateixos que ens es desconegut, un fons a l’abisme que amaga el més profund i que en el moment que sorgeix, deixa al descobert una força fora de lo comú.

El colofó de dissabte el posarà la companyia de Circ  “Los Xarivari Blues”. Boris Ribas i Igor Buzato, ara acompanyats dels carismàtics i virtuosos acròbates Roberto Carlos Ramalho i Antoni Corretja (Firmino), ofereixen malabars, monocicles, llits elàstics, equilibris impossibles, vertiginoses acrobàcies, elegància i molt humor en una sorprenent escenografia al ritme de la música de The Blues Brothers.

Aquesta història neix a l’Escola Nacional de Circ de Rio de Janeiro, lloc on els seus components es van conèixer i van formar. La idea de Xarivari Blues sorgeix amb el retrobament dels quatre artistes i la voluntat de fer un homenatge als seus antics mestres d’escola fent les mateixes rutines.

És un espectacle sense paraules, alegre, dinàmic i que gaudeixen grans i petits.

I per finalitzar, l’actuació musical que tancarà la XIV edició de PER AMOR A L’HART anirà de la mà de Shake!, banda barcelonina de Soul i Rock’n’ Roll primitiu, la qual té com a màxims referents, l’energia i l’esperit rebel dels artistes i bandes de finals de la dècada dels 60, presents en els mítics segells discogràfics Stax i Atlantic Records.

Liderats per la potent veu de Martell (hereva directa de James Brown i Carla Thomas), i conduïts per músics experimentats, Shake! és un terratrèmol musical que reinterpreta les arrels del gènere amb una personalitat única i una dosi extra d’energia.

ACTES PREVIS

Dissabte 30 de juny de 18:30 a 20:00.

Taller de circ

Lloc: Jardins de Can Sumarro

 

PROGRAMACIÓ – PER AMOR A L’HART XIV

Dijous, 5 de juliol
Presenta: Loco Brusca

Rambla de La Marina (davant de la plaça de Lluís Companys i Jover)
19:00 Amer i Àfrika “Envà”
20:00 Helena Canas “Any Day”
20:30 Los Moñekos “We-ding!”
21:00 Aina y Arias “ATOA”
22:30 DJ.Konguito “Soul”

Plaça de Lluís Companys i Jover
21:30 Cirque Exalté “Furieuse, Tendresse”

Divendres, 6 de juliol
Presenta: Loco Brusca

Rambla de La Marina (davant de la plaça de Lluís Companys i Jover)
18:30Estudi de Dansa Laura Mestres Ca la Vidala “Yupii Sniff Buuff…”
18:45 Laura Mestres “Espill” 20:05 Elias Aguirre “Longfade”
20:25 Mundo Costrini “The crazy Mozarts” 22:30 Calmoso & The Black Fang

Plaça de Lluís Companys i Jover
19:15 Daraomai “Tiravol”
21:30 Cia. Zero en Conducta “La dernière dansa de Brigitte”

Dissabte, 7 de juliol
Presenta: Loco Brusca

Carrer Cobalt – Rambla de la Marina
17:00 Ska Circus “Taller de circ & good vibes”
18:30Cercacirc musical Per Amor a L’Hart (espectacle itinerant)
Orchestra Ermesinde (música) Tongue (malabars)

Rambla de La Marina (davant de la plaça de Lluís Companys i Jover)
19:30 Rookies”Rookies Iscool” 20:00 Cia. Madojé “Miraballs”
20:45 Elias Aguirre y Chey Jurado “Pez esfinge” 22:30 Shake!

Plaça de Lluís Companys i Jover
21:15 Circo Los “Xarivari Blues” 

Vídeo resum edició 2017

 

WEB>>INSTAGRAM>>FACEBOOK>>TWITTER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*