L’Esbart Sant Martí i La Lira Ampostina, tret de sortida de l’Ésdansa – tornaveu.cat

Espectacle de l’Esbart Sant Martí.

Comença a perfilar-se l’oferta artística del Festival Ésdansa‘t, que se celebrarà entre el 20 i el 26 d’agost a Les Preses (La Garrotxa), i que enguany girarà al voltant del diàleg entre els llenguatges artístics de la dansa i la música com a treball creatiu. El programa d’aquesta 36a edició és clarament una aposta per mostrar el treball en comú de companyies i col·lectius provinents d’aquests dos mons a través de propostes gairebé inèdites.

Una d’aquestes apostes es podrà apreciar en l’espectacle inaugural Contrabanda de l’Esbart Sant Martí i La Lira Ampostina, dues de les entitats més destacades de la cultura popular del país, on “per primera vegada la dansa d’arrel tradicional i la música de banda treballen els seus llenguatges artístics per pujar plegats a l’escenari”, tal com enuncia l’organització. També destaca la proposta Indiano sons i els passos perduts de Factoria Mascaró que, juntament amb el grup d’havaneres L’Espingari, fan que els ritmes de taverna del segle XIX deixin de ser només cantats per donar pas al diàleg amb la dansa. A més a més Factoria Mascaró, una de les companyies cabdals i de més rellevància en el desenvolupament del llenguatge de la dansa d’arrel, oferiran tallers de creació i xerrades, i representaran un altre dels seus darrers espectacles, Silenci… dansa!

També es podrà veure com la fusió de dues disciplines aparentment dispars és capaç de generar peces com Sa mateixa. Aquí, la música folk de Joana Gomila i el moviment gestual de Lali Ayguadé s’uneixen en un projecte creatiu on les dues artistes exploren els seus límits i es retroben a si mateixes a través de la tradició. El programa de l’Ésdansa 2018 inclou també l’estrena de Pilar de dos, de Raquel Viñuales i Clàudia Gómez, proposta guanyadora de la segona edició de premi Delfí Colomé.

I la dimensió internacional, com es plasmarà? A través de tres països encara inèdits dins el festival:
La República Turca del Nord de Xipre, El Salvador i Mongòlia, que compatiran protagonisme amb Xile, present a través del Ballet Folclórico de Chile, i Indonèsia, país que l’any passat a darrera hora no va poder assistir-hi. Però la gran aposta internacional és que es podran ballar i veure ballar dues danses considerades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO: la Dansa de les Mil Mans d’Indonèsia i el Biyelgee, la dansa popular tradicional mongola.

L’Ésdansa tampoc no oblida la formació, i ha programat fins a 190 hores lectives, 50 més que l’any passat. Hi ha tallers per a nens i nenes, i també per als joves, que continuen tenint un programa específic per a edats compreses entre els 13 i el 16 anys.

Source: L’Esbart Sant Martí i La Lira Ampostina, tret de sortida de l’Ésdansa – tornaveu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*