Visita feta el dissabte, 4 de febrer de 2023.
https://www.museudetitelles.com/
Les passades festes de Nadal i Cap d’Any (i de Reis també!) va obrir les seves portes, oficialment, el Museu Internacional dels Titelles (MiT) a Paula-Solità i Plegamans. A la masia de Can Falguera, en una urbanització a tocar del centre del poble, una construcció senyorial de la família del mateix nom, que, amb el passar dels anys i les generacions, finalment ha estat cedida a, i restaurada per, l’Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans. Però aquest és només el contenidor. Després d’anys de presentar el projecte del Museu, la Teia Moner i en Miquel Espinosa, pares de la idea i de la seva realització, varen rebre el vist-i-plau de la corporació per a instal·lar-hi el que avui forma el museu. És a dir, tret de les parets, les instal·lacions bàsiques i el sostre, tota la resta ho han fet ells. Un projecte que culmina una vida dedicada als titelles, com bé s’explica a aquesta web de la companyia https://www.teiamoner.net/ i també de https://www.teiamoner.net/addaura-teatre-visual/, entre d’altres coses que han anat fent al llarg dels anys.
Val a dir que la preciosa ‘museització’ de tot plegat ha estat feta per ells mateixos, no només tota la feina que va significar, sinó també amb els seus propis fons, d’una vida davant i darrera dels escenaris.
En realitat, a més d’un museu és i sobretot, vol ser, un centre d’estudis de tots els àmbits on els titelles es poden aplicar: des de la seva història a diverses cultures (i la colpidora història que expliquen d’algunes de les peces que s’hi exposen), fins a la utilització pedagògica i terapèutica dels titelles. També, com no, retre un tribut a les companyies històriques de casa nostra, des de Titelles Babi o Titelles Vergés (dels quals en podem veure els tradicionals teatrins -o castellets- deixats al fons del museu), a personatges no tan coneguts, o a aquells que malauradament no hi són, com Romà Martí o el Miquel Gallardo, a una edats massa prematura.
Però sobretot vol impulsar projectes de tota mena, com ara reunions i trobades dels professionals i de les associacions que els representen, tant catalanes com internacionals, visites escolars, workshops professionals, i petites representacions al final de la visita guiada, modalitat que us recomanem força.
Aquí us deixem un petit recorregut visual, per força incomplet, però perquè us en feu una idea.
Els panells explicatius a l’entrada, amb informació sobre l’edifici, el mateix museu, i la trajectòria de la Teia Moner
Un espai lúdic per als infants, tant per a les visites escolars, com les familiars
Col·leccions de titelles, agrupades per tècniques, de diverses èpoques i països
Un espai per a ensenyar a construir contes, amb titelles i objectes
Alguns dels espectacles històrics de la companyia
Companyies, com Nessum Dorma de Miquel Gallardo, a més de 5 anys de la seva prematura desaparició, o el Teatre de l’Estenedor del David Laín, un dels grans titellaires catalans.
Utilització del titella per a finalitats pedagògiques
I curiositats, com aquest titella dins d’un rellotge, o el ‘Tumàtic’ del Club Super 3.
Finalment, una sala ben acondicionada per a fer-hi petits espectacles, on s’acomiada la visita comentada, amb dos contes de la Teia.
No cal dir que recomanem la visita, i perquè tingeu tota la informació d’on és i com anar, preus, horaris i tot el que organitza el museu, feu clic en aquesta imatge i anireu a la seva web
Deixa un comentari